Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ολοταχώς προς ψήφιση στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια οι διευρυμένες αρμοδιότητες του EFSF

Λίγα μόνο εμπόδια στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι νέες διευρυμένες αρμοδιότητες του προσωρινού ταμείου στήριξης για την Ευρωζώνη (EFSF) που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, και μένουν να κυρωθούν -πιθανότατα μέχρι τα...
μέσα Οκτωβρίου- από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ πιέζουν ώστε οι νέες προβλέψεις να τεθούν σε ισχύ όσο το δυνατόν νωρίτερα, στοχεύοντας σε αποκλιμάκωση των πιέσεων ιδιαίτερα προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Έρευνα του Reuters υποστηρίζει πως τα νέα εργαλεία του EFSF, δηλαδή η αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και το άνοιγμα «προληπτικών» γραμμών πίστωσης σε χώρες που κινδυνεύουν να τεθούν εκτός αγορών, δεν έχουν απέναντί τους παρά μονό αδύναμες ευρωσκεπτικιστικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Δεδομένου πάντως το ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια έχουν κατεβάσει καλοκαιρινά ρολά αλλά οι αγορές... δεν πάνε στην παραλία, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων. Από την άλλη, ψηφοφορίες μέσα στον Αύγουστο θα έδιναν μία -επικίνδυνη για τις ήδη ταραχώδεις αγορές- αίσθηση του κατεπείγοντος.

«Προς το παρόν βλέπουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, την στιγμή που φυσικά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητας στις αγορές» ανέφερε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι την Τρίτη σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι δηλώσεις Νοβότνι αντηχούν έτσι τις εκκλήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος είχε επαναλάβει νωρίτερα την έκκλησή τους στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν άμεσα δράση και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την στήριξη της Ελλάδας και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Αυτό που έχουμε είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης στην διεθνή οικονομία» είχε πει ο Ζ.Κ.Τρισέ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που περιμένουμε είναι οι κυβερνήσεις να πράξουν αυτό που θεωρούμε ότι είναι η δουλειά τους, να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους».

Οι κυβερνήσεις εξετάζουν, η ΕΚΤ κινείται
Τα σχόλια Τρισέ ακολουθούν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας τη Δευτέρα να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα, με στόχο να μειώσει τις πιέσεις στα χρεόγραφα των δύο χώρων -κάτι που κατάφερε. Αρκετοί αναλυτές σημειώσαν πως η ΕΚΤ επιβεβαίωσε έτσι πως είναι από τους ελάχιστους ευρωπαϊκούς φορείς με γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στην κρίση.

Βερολίνο και Παρίσι επιβεβαίωσαν ξανά τις προηγούμενες ημέρες την στήριξή τους στα νέα μέτρα σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την ανησυχία των αγορών, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί να δεσμεύονται πως θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Oι κυβερνήσεις σε Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία αλλά και Σλοβακία έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως τα κοινοβούλια των χωρών τους θα υπερψηφίσουν χωρίς σημαντικές δυσκολίες τα μέτρα.

Το μοναδικό ρίσκο, και αυτό ακόμη περιορισμένο, θεωρείται πως υπάρχει στο σλοβακικό Κοινοβούλιο, όπου ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SaS, τάσσεται προς το παρόν κατά των νέων μέτρων. Οι αναλυτές σημειώνουν όμως πως ακόμη και εάν δεν αποδώσουν οι ισχυρές πιέσεις στο SaS, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες το αντιπολιτευόμενο SMER να στηρίξει τα νέα μέτρα.

Το Κοινοβούλιο από το οποίο θα περάσει τελευταίο το πακέτο για το EFSF είναι εκείνο της Ολλανδίας, που αναμένεται να ψηφίσει επί των μέτρων τον Οκτώβριο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: