Με «οδηγό» τη σημαντική ρευστότητα και την «ουσιαστική κεφαλαιακή επάρκεια», τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας θα παραμείνει εκτός της επίδρασης της ελληνικής κρίσης, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων...
Moody's, σε σχετική αξιολόγησή του με την οποία αναβαθμίζει την αξιολόγηση του βουλγαρικού κρατικού χρέους σε Baa2 από Baa3.
Την είδηση αυτή ανακοίνωσε, σήμερα, η πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής προϋπολογισμού και οικονομικών, Μέντα Στογιάνοβα, στο πλαίσιο συζήτησης του εθνικού προγράμματος συνοχής της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Όπως επισήμανε η κ. Στογιάνοβα, οι παράγοντες που συνέτειναν στο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη ήταν η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, που θα κατεβάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος κάτω από τα 3 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος(ΑΕΠ), ενώ του χρόνο η χώρα θα προσεγγίσει τα όρια του εξισορροπημένου προϋπολογισμού, κατά την πρόγνωση του Moody's'. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν, όπως είπε η Βουλγάρα αξιωματούχος, ο θετικός ρόλος της ισχυρής κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας για την εποπτεία και τη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα κ.ά.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ, επανέλαβε στο CNN ότι η Βουλγαρία δεν θα δεχόταν να ενταχθεί στην ευρωζώνη στην κατάσταση που αυτή βρίσκεται τώρα.
«Όταν ανέλαβα το αξίωμα, στα τέλη του 2009, κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες για την προσχώρησή μας στην ευρωζώνη. Τότε συνέβη η κρίση στην Ελλάδα κι όλοι έστρεψαν την προσοχή τους σε άλλη κατεύθυνση. Τώρα είμαστε πιο επιφυλακτικοί, επειδή θέλουμε να ξέρουμε σε τι πρόκειται να προσχωρήσουμε, όχι μόνο από δημοσιονομική άποψή, αλλά επειδή θέλουμε να δούμε τι φορολογικοί κανόνες θα εμφανιστούν. Εμείς δεν επιθυμούμε εναρμονισμό των φόρων», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου