Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι καυτό, καθώς, λόγω της εκροής καταθέσεων και των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων, οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, δίνοντας ακόμη και καθημερινά μάχη να εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα.
Η κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη γι' αυτήν την...
κατάσταση και στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι μια συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζών θα έστελνε μήνυμα εμπιστοσύνης, επηρεάζοντας θετικά όλο το τραπεζικό σύστημα.
Τα φώτα της σκηνής πέφτουν κυρίως στο φημολογούμενο deal μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και EFG Eurobank. Παρότι μέτοχοι και διοικήσεις τηρούν σιγήν ιχθύος, η αγορά έχει σχηματίσει την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν και ξανασυζητούν το ενδεχόμενο συγχώνευσης.
Αφορμή για εξελίξεις θα αποτελέσει πιθανότατα η πώληση του 34%+10% του Τ.Τ., που έχει προγραμματιστεί για το δ΄ τρίμηνο του έτους. Το Ταμιευτήριο συνεχίζει να έχει υψηλές καταθέσεις (11,8 δισ. ευρώ στις 30/3), με χορηγήσεις μόλις 8 δισ. ευρώ (λόγος δανείων προς καταθέσεις 0,66), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά του διαμορφώνονται στο 1,6%.
Πιέζει και βοηθάει για συγχωνεύσεις το roll over
Σε ένα σχήμα ΕΤΕ - Eurobank το Τ.Τ. θα συνέβαλλε στη βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις και ταυτόχρονα θα μπορούσε να παίξει εξισορροπητικό ρόλο στη συμμετοχή της οικογένειας Λάτση στο νέο σχήμα. Για τη μείωση της συμμετοχής Λάτση στο νέο σχήμα υπάρχει η εναλλακτική της απόσχισης και εισφοράς στην ΕΤΕ μόνο των δραστηριοτήτων της EFG Eurobank στην Ελλάδα.
Ο "πονοκέφαλος" από ενδεχόμενη τριπλή συγχώνευση ΕΤΕ - EFG - T.T. θα προέλθει από τη μεγάλη έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η EΤΕ, ακόμη και αν εξαιρεθεί η Titlos, έχει περίπου 13 με 15 δισ. ευρώ, η Eurobank 8,8 δισ. (μαζί με τα έντοκα), ενώ το Τ.Τ. στις 31/3 κατείχε ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας 4,08 δισ. ευρώ.
Μια συμφωνία εθελοντικής μετακύλισης του χρέους βάσει της γαλλικής πρότασης θα "κλειδώσει" την αξία του 50% των ομολόγων που θα ανανεωθούν, μειώνοντας τον κίνδυνο haircut, αλλά θα πιέσει τη δυνητική ρευστότητα του νέου σχήματος.
Η επίπτωση στη ρευστότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με τη μείωση του cost of funding από τη μείωση των επιτοκίων στην οποία κρίνεται βέβαιο ότι θα προχωρήσει η νέα τράπεζα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξουν και σοβαρές οικονομίες κλίμακας.
Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι θα υπάρξουν πωλήσεις δικτύου, που θα συνοδευτούν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, προσωρινής αργίας ή και απολύσεις.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζει διευθύνων σύμβουλος τράπεζας, επαναρρυθμίζοντας τις εργασιακές σχέσεις ώστε να καταστεί εφικτή η τάση συγκέντρωσης που θα ξεκινήσει στον τραπεζικό κλάδο και εκτιμάται ότι θα διαχυθεί και σε άλλους, όπως η βιομηχανία αλουμινίου, η υγεία κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου