Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ο Γιαννάκης Ομήρου στην προεδρία της Βουλής

Επικράτησε οριακά με μία ψήφο διαφορά
Ηλεκτρισμένο κλίμα και εντάσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Με υποδειγματικό τρόπο ο Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε της συνεδρίας που... ολοκληρώθηκε σε μία μόλις ώρα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξελέγη στην τρίτη ψηφοφορία, με 28 ψήφους υπέρ και ψήφο αποχής των Οικολόγων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν εξασφάλισε 27 ψήφους. 
Την πλάστιγγα έγειρε ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, που έδωσε τη νικώσα ψήφο.

Αλλαγή φουράς χθες στη Βουλή, με την ανάληψη της προεδρίας του σώματος από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου. Οι διεργασίες των τελευταίων ημερών έδωσαν αποτέλεσμα το οποίο φάνηκε ότι ήταν αδιατάρακτο στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Σε ατμόσφαιρα αγωνίας, η συνεδρία ξεχείλιζε από συναισθήματα τα οποία δεν ήταν μόνο πολιτικά, το προσωπικό στοιχείο είχε τη θέση του σε μια κρίσιμη από κάθε άποψη εκλογή.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε ως πρεσβύτερος βουλευτής της συνεδρίας, στην οποία οι 56 βουλευτές έδωσαν τη διαβεβαίωση πίστης στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Η επωδός των βουλευτών ακολουθούσε την ανάγνωση του κειμένου. Την ίδια ώρα έδωσαν τη διαβεβαίωση και οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων. 
Έχουμε 18 νέα πρόσωπα στη Βουλή και μεγάλη ανανέωση, για να είμαι εγώ ο γηραιότερος, σχολίασε ο προεδρεύων, κάνοντας χιούμορ που άρεσε στους προσκελημένους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, με ηγετική εμφάνιση και άψογο κοινοβουλευτικό στυλ προήδρευσε της συνεδρίας, η οποία ομολογουμένως κύλησε ταχύτατα στη διαδικασία των ψηφοφοριών. 
Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξελέγη κατά την τρίτη ψηφοφορία με 28 ψήφους, έναντι 27 ψήφων υπέρ του ανθυποψηφίου του Μάριου Καρογιάν, προέδρου του ΔΗΚΟ. Αποχή τήρησε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, που απέσυρε τελικά την υποψηφιότητά του κατά την τρίτη φάση της ψηφοφορίας. Τον Μάριο Καρογιάν πρότεινε για το θώκο ο Νικόλας Παπαδόπουλος και τον Γιαννάκη Ομήρου ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Αμμοχώστου Γιώργος Βαρνάβα. Ο Γιώργος Περδίκης πρότεινε μόνος τον εαυτό του.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ομήρου ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ, του ΔΗΣΥ, του Ευρωπαϊκού Κόμματος και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας. Σύνολο 28.
Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Καρογιάν ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ (πλην Κουλία) και του ΑΚΕΛ. Σύνολο 27.
Στην τρίτη και καθοριστική ψηφοροφία, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης και Αθηνά Κυριακίδου απευθύνθηκαν στον Ζαχαρία Κουλία με βαρείς χαρακτηρισμούς, επικρίνοντάς τον για αποστασία και προδοσία του κόμματός του.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε να αιτιολογήσει τη διαφοροποίησή του από την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού ήδη είχε εκλεγεί ο Γιαννάκης Ομήρου ως πρόεδρος του σώματος, του έδωσε το λόγο, αλλά με παρεμβάσεις τους ο Νίκος Κατσουρίδης και ο Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισαν αχρείαστη την αιτιολόγηση, γιατί αυτή θα πυροδοτούσε απαντήσεις επί απαντήσεων. Ο Ζαχαρίας Κουλίας αποποιήθηκε του δικαιώματός του να μιλήσει, τονίζοντας από του βήματος ότι μόλις βγει έξω θα μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης και θα τα πει όλα. Ο Μάριος Καρογιάν, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σε παρέμβασή του ζήτησε να επιτραπεί στον Ζαχαρία Κουλία να πει ό,τι θέλει για να αιτιολογήσει την ψήφο του.
Με την εκλογή Ομήρου οι ηγέτες όλων των κομμάτων τον συνεχάρησαν με σύντομες τοποθετήσεις εντός της αιθούσης της Ολομέλειας.
Είμαι σίγουρος ότι η προεδρία Ομήρου θα είναι μια καλή προεδρία για την κυπριακή Βουλή, είπε ο Μάριος Καρογιάν στη φιλοφρόνησή του.

Με το πέρας των ψηφοφοριών και την εκλογή του νέου προέδρου, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Γιαννάκη Ομήρου και του παρέδωσε τη θέση στο έδρανο του προέδρου του σώματος. Κατά την τελετή διαβεβαίωσης τον αποκάλεσε Ιωάννη Ομήρου ή Γιαννάκη Ομήρου, όπως είπε στη συνέχεια.
Κατά την παράδοση της προεδρίας στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο Νίκος Ανασταδιάδης τον συνεχάρη θερμά και τον ασπάστηκε.
Την ίδια ώρα, από τα θεωρεία της Βουλής ακούστηκαν πυκνά χειροκροτήματα.

Θα επιτρέψω χειροκροτήματα στο τέλος της διαδικασίας, είπε εξ αρχής ο προδρεύων, αντιδρώνας σε χειροκροτήματα που ακολουθούσαν τις ψηφοφορίες. Προειδοποίησε μάλιστα, όταν οι τόνοι ανέβαιναν, ότι δεν θα ήθελε να ασκήσει το δικαίωμά του και να αποβάλει άτομα από την αίθουσα. Ήταν αυτό μια προειδοποίηση προς πάντες, όταν διεφάνη ότι η ένταση στα θωρεία του ΔΗΚΟ είχε ανέβει κατακόρυφα. Ωστόσο, πλην των βουλευτών που αντέδρασαν, οι προσκελημένοι δεν είχαν ανάλογες ορατές αντιδράσεις.
Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν τη διαδικασία ήταν όλα τα στελέχη της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος του σώματος Αλέξης Γαλανός, οι ευρωβουλευτές, ο Αντρέας Αγγελίδης, η Ιωάννα Παναγιώτου και άλλα στελέχη των Οικολόγων, οι υπουργοί της Κυβέρνησης Χρίστος Πατσαλίδης και Αντώνης Πασχαλίδης, αμφότεροι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ, ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, στέλεχος του ΔΗΚΟ, και πολλοί άλλοι.
Οι νέοι βουλευτές βρέθηκαν σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και κάποιοι από αυτούς φάνηκε ότι δεν ένιωθαν και τόσο βολικά. Από τη μία δέχονταν συγχαρητήρια για την εκλογή τους και από την άλλη προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στο ξεχείλισμα των συναισθημάτων και των εντάσεων από μια οριακή εκλογή του Προέδρου του σώματος. 
Οι νέοι βουλευτές αντάλλαξαν συγχαρητήρια και φιλιά με πολλούς συναδέλφους τους, προσωπικό της Βουλής και προσκεκλημένους. Στη διάρκεια της συνεδρίας έξω από τη Βουλή υπήρχε το αδιαχώρητο και κάποιοι κόρναραν εκνευρισμένοι από το μποτιλιάρισμα.

Ανθρώπινες στιγμές 
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας και τον ορισμό της ερχόμενης Πέμπτης 9 Ιουνίου για τη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και πολλοί άλλοι ανέβηκαν και συνεχάρησαν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής στο γραφείο του, στον τρίτο όροφο του Κοινοβουλίου.

Θερμοί ασπασμοί και χειραψίες για τον Γιαννάκη Ομήρου από όλους. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ κινήθηκε συγκροτημένη και συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο. Κατά την αποχώρηση Καρογιάν, οι κυρίες που είναι υπεύθυνες για την καθαριότητα και για τον πρωινό καφέ του Προέδρου έπεσαν στην αγκαλιά του σε μια συγκινητική σκηνή. Δεν θα πάω μακριά, τους είπε, έναν όροφο παρακάτω και θα έρχομαι να πίνω τον καφέ σας. Ήταν μια πολύ ανθρώπινη σκηνή από αμφότερες τις πλευρές.
Πιο αποστασιοποιημένο το υπόλοιπο προσωπικό έδειξε να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Κάθε αλλαγή και δύσκολη, σχολίασε διευθύντρια επιτροπής. Γενικότερα, όμως, το προσωπικό της Βουλής, συνηθισμένο σε αλλαγές, έδειξε να προγραμματίζει τα παρακάτω παρά να αναλίσκεται σε συναισθηματικές εκρήξεις. Οι άνθρωποι που είναι πολύ κοντά στον Μάριο Καρογιάν φαίνονταν αιφνιδιασμένοι από το αποτέλεσμα, απλώς γιατί κάποιοι τους έλεγαν ότι την τελευταία στιγμή κάποιοι θα άλλαζαν και θα στήριζαν τον πρόεδρό τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, σε μια γωνιά της αιθούσης με επιστημονικούς συνεργάτες του κόμματος, κατέγραφε ψήφους και αντιδράσεις. Κατά την είσοδο Κουλία στην αίθουσα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, του έδωσε το χέρι.
Η πρώτη ομιλία Γιαννάκη Ομήρου 
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, απευθυνόμενος στους βουλευτές από τη θέση του Προέδρου του σώματος, είπε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με αίσθημα βαθιάς ευθύνης, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας, των πολιτών και της κυπριακής κοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι ύψιστη προτεραιότητα της λαϊκής αντιπροσωπίας εξακολουθεί να είναι ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού, και κάλεσε την Τουρκία και όσους την ενθαρρύνουν ή επιδεικνύουν ανοχή στη συνεχιζόμενη αδικοπραγία της, να κατανοήσουν ότι η διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, προϋποθέτει άρση της παρανομίας και λύση του Κυπριακού.
Σε ομιλία μετά την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε θερμά όσους εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του και με την ψήφο τους τον εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Βουλής, καθώς και εκείνους που δεν έδωσαν θετική ψήφο, για τη συμβολή τους στην ομαλή διεκπεραίωση της δημοκρατικής διαδικασίας.
«Η δημοκρατία λειτούργησε κατά τρόπον άψογο και υποδειγματικό, και καταξίωσε το νομοθετικό σώμα, που αποτελεί το κατ’ εξοχήν όργανο έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας. Θέλω ακόμα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς τον Πρόεδρο Μάριο Κάρογιαν, για την άψογη άσκηση των καθηκόντων του ως Προέδρου της απελθούσας Βουλής», είπε.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι αναλαμβάνει το λειτούργημα του Προέδρου της Βουλής «με βαθιά αίσθηση ευθύνης, της ευθύνης που έχουμε ως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του κυπριακού λαού να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας, των πολιτών και της κυπριακής κοινωνίας».
«Ύψιστη προτεραιότητα της λαϊκής αντιπροσωπίας εξακολουθεί να είναι ο τερματισμός τής για 37 χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας. Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, η οποία οδηγεί σε στασιμότητα και αδιέξοδο την παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία, διακηρύσσουμε τη σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα του τουρκικού εγκλήματος και την εμμονή μας σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη, στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, μια λύση που δικαιούται και αξίζει ο λαός μας», είπε.
Πρόσθεσε ότι «δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει δύναμη να κάμψει την αντίσταση του λαού μας, για να αποδεχθεί λύση που θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος.
»Προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας απευθύνουμε χαιρετισμό και διατυπώνουμε την προσήλωσή μας στο όραμα της ειρηνικής, ευημερούσας κοινής μας πατρίδας. Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις εναντίον της κατοχικής κηδεμονίας της Τουρκίας και τους απλώνουμε το χέρι για κοινό αγώνα εναντίον της κατοχής», είπε.
Αρμονική συνεργασία 
Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε ότι «θα εργαστούμε ως νομοθετική εξουσία για την αρμονική συνεργασία των τριών συντεταγμένων εξουσιών της κυπριακής πολιτείας, με απόλυτο σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως επιβάλλεται και αρμόζει σε κάθε σύγχρονο δημοκρατικό κράτος» και »παράλληλα θα διαφυλάξουμε τις κατά το Σύνταγμα εξουσίες και αρμοδιότητες της Βουλής, ως νομοθετικού οργάνου και ως οργάνου άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

»Διαβεβαιώνουμε ταυτόχρονα ότι στη σημερινή ταραγμένη και άγρια εποχή της άναρχης παγκοσμιοποίησης και της βαθιάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εργαστεί με αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών πάνω στην κυπριακή οικονομία, για την ευημερία, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, και την προστασία των αδύνατων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», είπε.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «στον αστερισμό της κρίσης της πολιτικής και της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική διαδικασία και τους θεσμούς της, δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστούμε συλλογικά και υπεύθυνα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής και των φορέων της, για να τερματιστεί το ανησυχητικό φαινόμενο της αποχής των πολιτών και της επιλογής της ιδιώτευσης και του περιθωρίου.
»Έχουμε λάβει το ηχηρό μήνυμα των πολιτών, από το μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές. Δεν αρνούμαστε και δεν απεκδυόμαστε των ευθυνών μας. Αντίθετα, αναγνωρίζοντας ότι η αποχή συνιστά παθογένεια του πολιτικού συστήματος, υποβαλλόμαστε στην αναγκαία αυτοκριτική. Που είναι το πικρό μεν, πλην όμως αναγκαίο φάρμακο για τη θεραπεία. Σε καμιά περίπτωση η ευθύνη για την αποχή δεν πρέπει να επιρρίπτεται στους πολίτες. Οι ευθύνες πρέπει να αναζητούνται στις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος. Στην αναποτελεσματικότητα της πολιτικής διαδικασίας, στις λειτουργίες των πολιτικών φορέων, σε φαινόμενα υπερβολών στις θεμιτές στη δημοκρατία πολιτικές αντιπαραθέσεις, στις πελατειακές σχέσεις, σε φαινόμενα διαφθοράς και ατιμωρησίας», είπε.
Ανέφερε ότι «η αναγέννηση της πολιτικής προϋποθέτει ορθή διάγνωση, πολιτική τόλμη και γενναίες αποφάσεις», και ότι η Βουλή «θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί».
Με ευγνωμοσύνη 
«Εκφράζουμε τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε θετικά και υπεύθυνα στα αιτήματα και τις προσδοκίες των πολιτών, για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής, για να γίνει ξανά η πολιτική ελκυστική, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ως η μόνη και αναντικατάστατη διαδικασία συλλογικής προσπάθειας για το κοινό καλό», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου είπε ότι «σε αυτήν την εναρκτήρια συνεδρία της δέκατης κατά σειρά εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στρέφουμε το νου μας με απέραντο σεβασμό και αιώνια ευγνωμοσύνη στους πρωταγωνιστές και αρχιτέκτονες της δημιουργίας του ελεύθερου κυπριακού κράτους, σε αυτούς που θεμελίωσαν, στερέωσαν και υπεράσπισαν την Κυπριακή Δημοκρατία, προς τους ήρωες, μάρτυρες και αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αντιαποικιακού αγώνα του 1955-59, σε όσους αντιστάθηκαν στην απόπειρα κατάλυσης του κυπριακού κράτους το 1963-1964, στους ήρωες της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, και όσους έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν εναντίον της τουρκικής εισβολής.
»Ο νους μας είναι ακόμα αυτή την ώρα μαζί με τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τους πρόσφυγες συμπατριώτες μας, που εξακολουθούν να είναι τα θύματα της μεγαλύτερης στον κόσμο, κατ’ αναλογίαν πληθυσμού, επιχείρησης εθνοκάθαρσης, μιας εθνοκάθαρσης που σχεδίασε και εφάρμοσε το αρπακτικό και επεκτατικό τουρκικό κράτος, με τη συναυτουργία δυνάμεων που εξακολουθούν και σήμερα να συντηρούν τη συνενοχή τους στο έγκλημα, με πολιτικές συμπεριφορές που εκφεύγουν και αφίστανται των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε.
Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι «καλούμε από αυτό το βήμα, εκ μέρους των εκλεγμένων εκπροσώπων του κυπριακού λαού, τόσο την Τουρκία όσο και όσους την ενθαρρύνουν ή επιδεικνύουν ανοχή στη συνεχιζόμενη αδικοπραγία της, να κατανοήσουν ότι η διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, προϋποθέτει άρση της παρανομίας και λύση του Κυπριακού στη βάση του Καταστατικού Χάρτη, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ομήρου ευχήθηκε «σε όλους μας μιαν επιτυχή κοινοβουλευτική θητεία, προς όφελος των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού».
Ο Βάσος Λυσσαρίδης ευτυχής 
Ευτυχισμένος και βέβαιος ότι κάτι σημαντικό αλλάζει στην πολιτική διαχείριση των μεγάλων θεμάτων δηλώνει ο Βάσος Λυσσαρίδης. Ο ιστορικός ηγέτης της ΕΔΕΚ δήλωσε στη «Σ» ότι παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό την εκλογή Ομήρου στην προεδρία της Βουλής, κάτι που θύμιζε και τη δική του επεισοδιακή εκλογή το 1985.
Όλοι μαζί τώρα, είπε, μπορούμε να τον βοηθήσουμε για να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα που αφορούν το εθνικό μας θέμα. Ο Βάσος Λυσσαρίδης, που και την προεκλογική μάχη ήταν παρών, δήλωσε ευτυχισμένος γιατί ο Γιαννάκης Ομήρου καταξιώθηκε να καταλάβει το θώκο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, είχε λίγο μετά τη διαδικασία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, και τον συνεχάρη για την εκλογή του.
Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε προς τον κ. Ομήρου τις θερμές ευχές του για επιτυχία στην αποστολή του και επανέλαβε την ενεργή, συνεχή και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου.
πηγή: sigma live

Δεν υπάρχουν σχόλια: