15% και αυτό, το 2012…
Με στόχο πάντως, την «εξοικονόμηση» 629 εκατ. ευρώ, όσων δηλαδή απαιτούνται για να καλύψει ο ΟΑΕΔ το έλλειμμα του 2011, προβλέπεται όχι μόνο η θεσμοθέτηση εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, στους δημόσιους υπαλλήλους, που βάσει των εκτιμήσεων θα φθάνει το 3%, αλλά και εισφορά 4% σε ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, το προβλεπόμενο μέχρι πρότινος 1%, είναι πολύ πιθανό να οριστικοποιηθεί τελικά στο 2%. Μάλιστα, το μέτρο για τους εργαζόμενους και εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύσει και το 2012.
Παράλληλα, προβλέπεται από την αρχή του 2013, η επιβολή εισφοράς ως ποσοστό των εσόδων και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015. Εξετάζεται, ως αντιστάθμισμα, να υπάρξει πρόβλεψη ώστε και οι έμποροι – βιοτέχνες να μπορούν να ενταχθούν στον ΟΑΕΔ, εάν βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους.
Τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, για συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα αλλά και δαπάνες υγείας, είναι όλα όσα είχαν συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα, και οδηγούν σε μείωση των συντάξεων, των εισοδημάτων αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων.
Συνολικά, έως το... σωτήριον έτος 2015, από τη μείωση των δαπανών υγείας αναμένονται 800 εκατ. ευρώ, 1,1 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από τη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, ενώ στο επίπεδο της κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, η μείωση των δαπανών των ταμείων θα επιφέρει «κέρδος» 4,2 δισ. ευρώ κι από την αύξηση των εσόδων, κυρίως μέσω της επιβολής έκτακτων και ειδικών εισφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα εξοικονομηθούν 3,1 δισ. ευρώ.
Τα βασικά μέτρα που προβλέπονται αφορούν:
Επανακαθορισμός των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Αναμένεται να λαμβάνονται υπόψη: η διάρκεια της απασχόλησης πριν από την καταβολή του επιδόματος (εποχική ή σταθερή εργασία) και το κατά πόσο είναι η πρώτη φορά που ο εργαζόμενος ζητά το επίδομα. Μεγάλοι χαμένοι από τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να είναι οι εποχικά εργαζόμενοι.
Εξορθολογισμός επιδομάτων και λίστας δικαιούχων των ΟΕΕ-ΟΕΚ αλλά και άλλων παροχών καθώς και διακοπές συντάξεων μετά από διασταύρωση στοιχείων.
Μείωση του εφάπαξ, στο δημόσιο, κατά 10%, πιθανότητα για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Από τις αρχές του 2012 θα υπάρξουν αντίστοιχες περικοπές και για τα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας. Δεν αποκλείεται, από το 2012 και για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον, να επιβληθεί νέα περικοπή, και πάλι 10%. Συνολικά δηλαδή, σε τρία χρόνια, η περικοπή στο εφάπαξ να αγγίξει το 30%. Για το τρέχον έτος, με μείωση 10% του εφάπαξ οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά μέσο όρο υπολογίζεται πως θα χάσουν 4.500 ευρώ, ενώ όταν το μέτρο εφαρμοστεί για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ η περικοπή θα ξεκινήσει από 3.500 ευρώ και μπορεί να φθάσει τα 8.500 ευρώ.
Για το διάστημα 2011-2012 θα εφαρμοστεί ειδική κλιμακούμενη εισφορά, στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Η εισφορά αυτή θα κυμαίνεται από 3% έως 10% και θα κλιμακώνεται ανά 50 ευρώ. Από το 2012 θα ξεκινήσει και η μεγάλη περικοπή των επικουρικών, με στόχο την εξοικονόμηση 860 εκατ. ευρώ.
Ειδική επιπλέον εισφορά 8% θα επιβληθεί στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ το μήνα. Αύξηση θα υπάρχει και για τον ΛΑΦΚΑ που ήδη επιβάλλεται.
Στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται επίσης, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο ΝΑΤ κατά 100 εκατ.
Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές στον ΟΓΑ, με στόχο τη μείωση της δαπάνης κατά 210 εκατ. ευρώ. Αναμένεται αύξηση εισφορών, στους ήδη συνταξιούχους, για τον κλάδο υγείας, από 4%, στο 5%, αύξηση των εισφορών για τον κλάδο κύριας σύνταξης, μέσα από τον επανακαθορισμό των ασφαλιστικών κλάσεων, αλλά και περαιτέρω αυξήσεις για τις εισφορές στον κλάδο υγείας. Αλλαγές αναμένονται και όσον αφορά στις διακρατικές συμβάσεις για τη χορήγηση συντάξεων.
Αυστηρός θα είναι ο έλεγχος όλων των αναπηρικών συντάξεων με στόχο το ποσοστό να πέσει από το 14% στο 10% μέχρι το 2015. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 625 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσοστό αναπηρίας θα καθορίζεται πλέον από ειδικό κέντρο πιστοποίησης (ΚΕΠΑ).
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου