Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ιρλανδία: Απορρίπτει κατηγορηματικά φήμες για δεύτερο πακέτο διάσωσης

Ο υπουργός των Οικονομικών της Ιρλανδίας απέκλεισε τη Δευτέρα το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης πέρα από τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη λάβει σε μία προσπάθεια να... ελαχιστοποιήσει το θόρυβο από τη δήλωση περί του αντιθέτου από έναν συνάδελφό του.

Η κυβέρνηση στο Δουβλίνο τόνισε ότι θα προσπαθήσει «να επανέλθει στις αγορές το τελευταίο τρίμηνο του 2012», ύστερα από διετή απουσία. 

«Δεν υφίσταται για εμάς θέμα εξωτερικού δανεισμού το ερχόμενο έτος», τόνισε ο Μάικλ Νούναν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTE. «Από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», πρόσθεσε «έχουμε λάβει επαρκές ποσό για να προχωρήσει η χώρα μας σε κάθε περίπτωση και αυτό το πρόγραμμα λήγει στα τέλη του 2013. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, δεν ανακύπτει ανάγκη για δεύτερο πακέτο δανεισμού». 

Το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας θα φτάσει φέτος σχεδόν στο 150% του ΑΕΠ. Σήμερα εκτιμάται ότι στη διάρκεια του 2013 θα αναλογεί στο 120% του ιρλανδικού ΑΕΠ. Το spread των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων έχει διαμορφωθεί στο 12% για τα πενταετή ομόλογα και στο 11% για τα δεκαετή ομόλογα.

«Οι αγορές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουν κατά πόσο εφαρμόζεται το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε» με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σχολίασε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση RTE ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Πάτρικ Χόνοχαν. «Η περαιτέρω συμμόρφωση με το πρόγραμμα είναι ο δρόμος για την επιστροφή στις αγορές», πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι από τα 85 δισ. ευρώ του εξωτερικού δανεισμού, περίπου τα 35 δισ. ευρώ κατέληξαν ή θα καταλήξουν στις ιρλανδικές τράπεζες. Όμως, το Δουβλίνο προσδοκά απ' αυτά τα 35 δισ. ευρώ, μόνον τα 19 δισ. ευρώ να χρειαστούν τελικά. 
Το ΔΝΤ συμφωνεί να δοθούν 16 δισ. ευρώ για μερικούς τομείς του ιρλανδικού δημοσίου, εφόσον καθυστερήσει τελικά η πρόσβαση στις αγορές.

Την ίδια ώρα αναλυτές εκτιμούν ότι στα μέσα του 2013 το Δουβλίνο θα χρειαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Από την πλευράς της η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη στο ορατό μέλλον, έστω κι αν αποδέχεται ότι, ειδικά για φέτος, η ανάπτυξη με ταχύ ρυθμό φαντάζει απίθανη. «Μόνο το 2012 θα επανέλθουμε σε στέρεη αναπτυξιακή πορεία», προέβλεψε ο Χόνοχαν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση RTE.

Πηγή: ΤαΝέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: