Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αριστοτέλειο: «Κόψαμε λεφτά, βοηθήστε μας κι εσείς»

Εκπρόσωποι του ΑΠΘ παρουσίασαν πρόγραμμα περιστολής των δαπανών του.

«Εμείς κόψαμε λεφτά, βοηθήστε μας κι εσείς» δήλωσαν την Τρίτη οι... εκπρόσωποι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε μία εκδήλωση που έγινε, σύμφωνα με τον πρύτανη του ιδρύματος, κ. Γ. Μυλόπουλο, για τη «στήριξη του Ιδρύματος σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα μετά τις περικοπές της κρατικής επιχορήγησης που αγγίζουν πλέον το 50%. Αναφέρθηκε ακόμη στα ακαδημαϊκά προβλήματα του και συγκεκριμένα στη μη έγκριση λειτουργίας νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων και στις καθυστερήσεις στις εξελίξεις του προσωπικού.

«Το Α.Π.Θ., κατανοώντας τις οικονομικές συνθήκες της εποχής, έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δραστικής περιστολής της σπατάλης και εξορθολογισμού των δαπανών του. Με τον τρόπο αυτόν οι ανάγκες, για τη φετινή χρονιά, θα είναι μειωμένες κατά 9 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος και κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας για την προσαρμογή του Ιδρύματος στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης:

1. Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος αξιοποίησης της περιουσίας των πανεπιστημίων που θα δώσει στις διοικήσεις δυνατότητες ανάπτυξης των εσόδων του αποφέροντας επιπλέον ετήσια έσοδα ύψους 1.000.000 – 3.000.000 ευρώ.

2. Αμεση αδειοδότηση των δράσεων του Ιδρύματος για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που θα εξοικονομήσει περίπου 5.000.000 ευρώ ετησίως.

3. Κατάργηση των εργολαβιών και δυνατότητα «αυτεπιστασίας» στην καθαριότητα και στη φύλαξη του Ιδρύματος από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ με κατάθεση των αντίστοιχων κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας απευθείας στην Εταιρεία, δράση που θα εξοικονομήσει περίπου 6.500.000 ευρώ.

4. Αλλαγή της μεθοδολογίας ορισμού τιμών στις κατασκευές και τις συντηρήσεις που θα εξοικονομήσει ετησίως 800.000 ευρώ για τις συντηρήσεις και 2.000.000-5.000.000 ευρώ για τις κατασκευές, ανάλογα με το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του ΑΠΘ.

«Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχυθεί το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο με περισσότερα από 15.000.000 ευρώ ετησίως» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος. «Δεν ζητάμε χρήματα, ή τουλάχιστον δεν ζητάμε μόνο χρήματα στην πιο δύσκολη εποχή για τη χώρα» πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Ιωάννης Χατζηδημητρίου, βουλευτές και δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: