Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Διαψεύδουν την ύπαρξη «μαύρης» έκθεσης

Μετά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε σήμερα, δια εκπροσώπου του, δημοσιεύματα και πληροφορίες που υποστήριζαν ότι στην υπό κατάρτιση αξιολογητική του έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο διαπιστώνει μηδενική πρόοδο της...
Ελλάδας ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

"Οι πρόσφατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τις διαπιστώσεις της έκθεσης είναι αναληθείς", ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος του ΔΝΤ. "Οι συνομιλίες μας με τις αρχές συνεχίζονται, γίνεται καλή πρόοδος και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα", πρόσθεσε.

Eίχε προηγηθεί, το Σάββατο, διάψευση και από τον Γ.Παπακωνσταντίνου ο οποίος με παρέμβασή του στο βραδυνό δελτίο του Mega ανέφερε ότι οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που προεξοφλούν ως αρνητική την έκθεση του ΔΝΤ, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες.
"Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά για την χώρα μας. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι έχουμε και κάθε λόγο να πιστεύουμε, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις που έχει πάρει, ότι θα υπάρξει και εκταμίευση και της επόμενης δόσης", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Τι ισχυρίζεται το Spiegel
Εν αμφιβόλω θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση την καταβολή της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα λόγω αποτυχίας στους στόχους του προγράμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel, το κλιμάκιο της τρόικας που αξιολογεί τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, στην τριμηνιαία έκθεση που αναμένεται να επιδοθεί την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει σε όλους τους προσυμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλιμάκιο της τρόικας προειδοποιεί ότι οι αποκλίσεις από την εφαρμογή του προγράμματος θα έχουν "μοιραίες συνέπειες" με νέα πλήγματα στην πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας. Έτσι θα καταστεί αδύνατο για την Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές 25 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, αναφέρει το περιοδικό.
Ως μέτρα οι ειδικοί της τρόικας προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει το σκέλος των εσόδων με αύξηση των φόρων, αλλά και τη διασφάλιση για την πραγματική είσπραξή τους. Επιπρόσθετα η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να επιταχύνει το ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων και πέρα από τα συμφωνηθέντα 50 δισ.
Tο Spiegel ανέφερε επίσης ότι οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι το ελληνικό κράτος έχει στην κατοχή του ακίνητα, επιχειρήσεις και λοιπή ιδιοκτησία ύψους 300 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: