Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τι λένε οι Έλληνες τραπεζίτες για την κρίση

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, με τον τίτλο «Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;», τόσο οι συγγραφείς του Ν. Καραμούζης και Γκίκας Χαρδούβελης, όσο και οι αρθρογράφοι σε αυτό, Β. Ράπανος, Α. Ηλιάδης και Σ. Θεοδωρόπουλος, εστίασαν στην κρίση και τις διεξόδους που έχουμε για να βγούμε από αυτή.


Συγκριμένα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, ανέφερε ότι «η ανάπτυξη είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να δαμάσει το χρέος». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Β. Ράπανος, τόνισε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται στην ανυπαρξία σύγχρονων οικονομικών θεσμών.
Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Α. Ηλιάδης, υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιδεικνύει αντοχή παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Γκ. Χαρδούβελης, είπε για την ανάγκη της εφαρμογής του Μνημονίου, αφού «δεν υπάρχει εναλλακτική».
Επίσης, ο Σ. Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Chipita, ο οποίος επίσης αρθρογραφεί στο βιβλίο, τόνισε ότι κανένας επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει στη χώρα, εάν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Αναλυτικά, τι λένε οι τραπεζίτες για την κρίση:

Ν. Καραμούζης, καθηγητής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank:
«Υπάρχει ελπίδα και προοπτική να αναστραφεί η πορεία της εθνικής οικονομίας, ο στόχος όμως, δεν είναι εύκολος. Η ανάπτυξη είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να δαμάσει το χρέος… Όσο για τα σενάρια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, περί επιστροφής της χώρας στη δραχμή και διαγραφής μέρους του χρέους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να παρατείνουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία και αν ποτέ γίνονταν πραγματικότητα, θα έφερναν τη χώρα δεκαετίες πίσω…
Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον εφεξής δεν θα είναι ευνοϊκό, και θα χαρακτηρίζεται από υψηλά επιτόκια και υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου… Οι πολιτικοί, το κράτος και η κοινωνία να γίνουν πιο φιλικοί απέναντι στα ιδιωτικά κεφάλαια, γιατί το ιδιωτικό επιχειρείν μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Β. Ράπανος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος:
«…Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται στην ανυπαρξία σύγχρονων οικονομικών θεσμών. Πρόκειται θέμα εθνικής επιβίωσης, υπάρχει μεγάλη αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αυξήσει τα έσοδα και να περιορίσει τις δαπάνες. Η αύξηση των εσόδων δεν θα έρθει από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης…. Υπάρχει απουσία ελέγχου του φορολογικού συστήματος, καθώς είναι ακόμη πρωτόγονο και ακόμη και το taxis έχει προβλήματα…. Θα ήθελα να δω ένα νομοσχέδιο αλλαγής του φορολογικού μηχανισμού και όχι διάσπαρτες τροπολογίες… Παρόλο που η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα, τα θεσμικά κενά είναι πολλά».
Αν. Ηλιάδης, CEO της Τράπεζας Κύπρου:
«…Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιδεικνύει αντοχή παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται…Όσο για την Ελλάδα, δίνει μάχη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της…Οι καιροί απαιτούν σύνεση, διορατικότητα, και τόλμη, αλλά πάνω από όλα, απαιτούν τολμηρές αποφάσεις».
Γκ. Χαρδούβελης, καθηγητής και επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank:
Υπάρχει η ανάγκη της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική. «Εάν αποτύχουμε… η εναλλακτική είναι η έξωσή μας από την Ευρωζώνη». Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρει.
Σ. Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Chipita
«…Το κράτος πιστεύει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία είναι φοροφυγάδες, ενώ το ίδιο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στους επιχειρηματίες οδηγώντας την επιχειρηματικότητα σε ασφυξία. Το καθεστώς επανελέγχων λειτουργεί εκβιαστικά προς τις επιχειρήσεις… Η γενική ατιμωρησία δεν αντέχεται άλλο τόσο από τους πολίτες όσο και από τους επιχειρηματίες και διώχνει επενδύσεις». Κανένας επενδυτής δεν θα ΄ρθει να επενδύσει στη χώρα, εάν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι η πώληση των ασημικών βοηθά, ανακουφίζει, αλλά δεν θεραπεύει. «Αυτό που θεραπεύει είναι μόνο η ανάπτυξη. Η λύση του προβλήματος είναι πολιτική, κοινωνική και κατόπιν οικονομική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: