Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ΔΕΗ είναι υπόλογη για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων τοπικών υπηρεσιών της, μια προ μηνός απόφαση που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr «τινάζει» στον αέρα την αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών στα διασυνδεδεμένα νησιά.
Ποια είναι η απόφαση που προέρχεται από τα κεντρικά της ΔΕΗ και τη διεύθυνση δικτύων; Παρότι το υπουργείο και η ΡΑΕ έχουν δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οι υπουργικές αποφάσεις προβλέπουν ρητά ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία και δεν εμπίπτουν στα όρια που έχουν τεθεί για τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, η ΔΕΗ αποφάσισε με το... «έτσι θέλω» ότι στα διασυνδεδεμένα νησιά θα πρέπει να βάλει στο ίδιο "τσουβάλι" τις αιτήσεις των οικιακών φ/β των 40 χιλιάδων ευρώ, με τις αιτήσεις για μεγάλα πάρκα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ.
Ιδιαίτερα σε ορισμένα νησιά με συγκεκριμένες δυνατότητες απορρόφησης ισχύος, όπως η Εύβοια και η Κεφαλονιά, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Την πρώτη μέρα που άνοιξαν οι υπηρεσίες για να δεχθούν αιτήσεις, μέσα σε λίγες ώρες τα όρια καλύφθηκαν, καθώς προσήλθαν οργανωμένοι επενδυτές, με αποτέλεσμα η αγορά για τις στέγες ουσιαστικά να «κλείσει» προτού δημιουργηθεί.
Εφόσον μάλιστα η ΔΕΗ δε συμμορφωθεί στα αυτονόητα, τότε αυτό σημαίνει ότι στα νησιά αυτά δεν θα μπει ούτε ένα οικιακό φωτοβολταϊκό για τα επόμενα δέκα χρόνια. Πρακτικά η απόφαση αυτή είναι κόλαφος όχι μόνο για τους ενδιαφερόμενους αλλά και για αρκετές εταιρείες εγκαταστατών που δημιουργήθηκαν σε νησιά όπως η Κεφαλονιά, που προτού ξεκινήσουν να λειτουργούν έμειναν χωρίς αντικείμενο, επειδή «έτσι αποφάσισε» η υπηρεσία δικτύου της ΔΕΗ.
Η «ύποπτη» εμμονή
Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στην υπηρεσία εξυπηρέτησης επενδυτών ΑΠΕ, του ΥΠΕΚΑ, εξηγούν εν πολλοίς την εμμονή των υπηρεσιών της ΔΕΗ να εξυπηρετούν συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους και όχι τους μικροεπενδυτές των οικιακών. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν καταγγελθεί, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες –λόγος π.χ. γίνεται για τις τοπικές υπηρεσίες της Εύβοιας– περιγράφονται ύποπτα φαινόμενα στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Στις καταγγελίες αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχουν αδιαφανείς και ύποπτες συναλλαγές, που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σαφείς και ξεκάθαροι κανόνες για τη διαδικασία. Έτσι παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπως αιτήσεις με νεώτερους αριθμούς πρωτοκόλλου να έχουν πάρει σειρά άλλων που υποβλήθηκαν νωρίτερα, στις λίστες να έχουν κρατηθεί αριθμοί πρωτοκόλλου που συμπληρώθηκαν εκ των υστέρων, ενώ επίσης οι υπηρεσίες άφηναν συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν πακέτα αιτήσεων, με αποτέλεσμα ο δεύτερος στη σειρά αιτών να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου πάνω από το 25. Παρά τις ενδείξεις πάντως, από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς που επιβλέπουν την αγορά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο εάν όχι απίθανο, να υπάρξουν αποδείξεις για ύποπτες συναλλαγές.
Παρεμβαίνουν ΥΠΕΚΑ και ΡΑΕ
Η συμπεριφορά της ΔΕΗ φέρεται να έχει εξοργίσει τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και τη ΡΑΕ που βλέπουν ότι δυσφημείται η προσπάθεια να έρθουν οι ΑΠΕ κοντά στον πολίτη, μια διαδικασία στην οποία τα οικιακά φωτοβολταϊκά παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Στα περισσότερα διασυνδεδεμένα νησιά, το σύστημα έχει περιθώρια απορρόφησης ισχύος, ενώ είναι σαφές ότι τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και η ΡΑΕ έχουν δώσει ρητή εντολή να προωθούνται τα αιτήματα για οικιακά φωτοβολταϊκά και μόνο εφόσον πλησιάσουμε σε κορεσμό κάποιου δικτύου τότε θα επανεξεταστούν τα περιθώρια. Σε πολλά νησιά ακόμη δεν έχει επιμεριστεί η ισχύς των πάρκων και αρκεί να δοθεί ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου της κατανεμόμενης χωρητικότητας του δικτύου ενός ή 2 μεγαβάτ που θα ικανοποιήσει τη ζήτηση δημιουργώντας χώρο για 200 οικιακές εγκαταστάσεις. «Ακόμη και εάν χρειαστεί να κοπεί κάτι, ας κοπεί ένα μεγαλύτερο πάρκο και όχι τα οικιακά, έλεος!» τονίζει στο Capital.gr αρμόδια πηγή της αγοράς φωτοβολταϊκών.
Και βέβαια εκτός από το ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ, η στάση της ΔΕΗ έχει προκαλέσει αναταραχή και θυμό στην αγορά των φωτοβολταϊκών.
Πηγή: www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου