Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Spiegel: Αυξάνονται οι «αντιστάσεις» στην Ε.Ε. για τη διάσωση της Κύπρου – «Εμπόδιο» στη βοήθεια τα παράνομα κεφάλαια των Ρώσων – Τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι για να κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους


Στις αυξανόμενες «αντιστάσεις» στο εσωτερικό της Ευρώπης να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, καθώς η εξέλιξη αυτή, κατά τους Ευρωπαίους, θα ωφελούσε τις... παράνομες καταθέσεις των Ρώσων στις κυπριακές τράπεζες, αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα (στην ηλεκτρονική του έκδοση) το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το Spiegel, αφού επισημαίνει ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Κύπρο η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel εξέφρασε τη στήριξη της στον υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα, Νίκο Αναστασιάδη, υπογραμμίζοντας πως τον γνωρίζει αρκετά χρόνια και πως είναι «ανοιχτός» σε αλλαγές. Επιπλέον, σημείωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι η Κύπρος χρειάζεται άμεσα «δομικές μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με το Spiegel, η Κύπρος, αν και πληθυσμιακά είναι μικρότερη από το γερμανικό κρατίδιο Saarland, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο προβληματικά σημεία της παγκόσμιας πολιτικής την παρούσα στιγμή. Κατά το γερμανικό περιοδικό, το κύριο ερώτημα είναι εάν θα πρέπει να επιτραπεί στην κυβέρνηση της Κύπρου να ενισχύσει τις προβληματικές της τράπεζες με περισσότερα από 17 δις ευρώ από τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης, γεγονός που όπως επισημαίνει, διχάζει την Ευρωζώνη, προκαλώντας αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και πιέσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού της Merkel τη στιγμή που οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.
Κατά το Spiegel, τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Κύπρου αποτελούν ένα «ακανθώδες» ζήτημα για την κυβέρνηση της Γερμανίας, για τις διεθνείς αγορές αλλά κυρίως για την πολιτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι όσον αφορά τα σχέδια διάσωσης. Το περιοδικό επαναφέρει στο προσκήνιο προηγούμενο δημοσίευμα του, βάσει του οποίου, έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο επεσήμανε πως εάν αποφασιζόταν ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο, θα επωφελούνταν και οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι τοποθέτησαν τεράστια – παράνομα - χρηματικά ποσά στις τράπεζες της Κύπρου. Δηλαδή επισημαίνει το Spiegel, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πλήρωναν προκειμένου να προστατευτούν τα παράνομα χρήματα των Ρώσων επιχειρηματιών.
Αυτή η διαπίστωση είναι που προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα να αναβληθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα μια απόφαση για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και ενώ κράτη, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία άρχισαν να διατυπώνουν πλέον σοβαρές επιφυλάξεις. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Κύπρου προσπαθεί να διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος» υποστηρίζει στο Spiegel ο υπ.Οικονομικών της Κύπρου, Βάσσος Σιαρλή, ο οποίος πάντως δεν φαίνεται να έχει πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Πλέον οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα: Από τη μια θέλουν να αποτρέψουν την πτώχευση της Κύπρου. Από την άλλη δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στα κράτη-μέλη για το σχέδιο διάσωσης, το οποίο – όπως αναφέρεται – θα ωφελήσει κυρίως τους πλούσιους Ρώσους φοροφυγάδες. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, οι Ευρωπαίοι – επισημαίνει το Spiegel – ακολουθούν αυτό που κάνουν πάντα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση: προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Συγκεκριμένα, επιθυμούν η Λευκωσία να εκπληρώσει επιπλέον όρους σε ότι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, ελπίζοντας στο μεταξύ ότι ο νυν πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, θα χάσει στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Με αυτήν την εξέλιξη, οι Ευρωπαίοι θέλουν να δείξουν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι η Κύπρος πλέον διαθέτει μια κυβέρνηση, η οποία είναι πρόθυμη αλλά και έτοιμη να προχωρήσει σε πραγματικές αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: