Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ρωσία : Οι ΗΠΑ ενάντια στην αγορά της ΔΕΠΑ από Gazprom


Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο της εξαγοράς της ελληνικής εταιρίας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ από τη Gazprom, η οποία έκανε προσφορά ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ ήδη καλύπτει περισσότερο από το...
80% των αναγκών της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου αναφέρει η ιστοσελίδα rbth.gr.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, (ΤΑΙΠΕΔ) ενέκρινε την περασμένη βδομάδα τις πέντε υποψηφιότητες εταιρειών που διεκδικούν τη ΔΕΠΑ και τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ (μαζί ή χωριστά).
 Ξεκίνησε έτσι, η πιο λεπτή φάση της διαδικασίας, απο την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθούν πολλά για το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Οι δανειστές και, άρα άμεσα ενδιαφερόμενοι, "πιέζουν ώστε να αντληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα", δηλώνει ανώτερο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.
 Το οικονομικό κριτήριο, λοιπόν, πρέπει να κυριαρχήσει στην επιλογή του αναδόχου, διότι "αν το ΤΑΙΠΕΔ αρχίσει να λειτουργεί με άλλου είδους κριτήρια, η αξιοπιστία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα τιναχτεί στον αέρα," τονίζει το ίδιο στέλεχος. Επειδή όμως δεν ζούμε σε κενό γεωπολιτικού αέρος, "άρχισαν τα όργανα" τόσο έξωθεν, κυρίως από τις ΗΠΑ, όσο και εκ των παροικούντων στην ενεργειακή Ιερουσαλήμ.
Κοψοχρονιάς θέλουν να πάρουν τη ΔΕΠΑ εκείνοι που επιδιώκουν "έξοδο" των Ρώσων από το διαγωνισμό
 Να σημειωθεί πάντως, ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ.Κ.Μητρόπουλος, κρυβόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στη Μόσχα, τον περασμένο Απρίλη, όταν τον αναζητούσαν επιμόνως οι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρίας, "Ενεργεια", για να μάθουν τους λόγους για τους οποίους την "έκοψαν" από τον προκαταρκτικό διαγωνισμό των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Θυμίζουμε ότι η σχετική ανακοίνωση έγινε τότε, πέντε λεπτά (!) προτού ο κ.Παπαδήμος κάνει το διάγγελμα παραίτησης της κυβερνησής του. Τότε, η δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου κατά της εξευτελιστικής - απαξιωτικής πρακτικής των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου έναντι κάθε τι ρωσικού, "κτύπησε κόκκινο".
Πρακτική που προσέθεσε επι πλέον ρήγματα στο ήδη ραγισμένο ελληνορωσικό πεδίο διμερούς συνεργασίας. Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο της εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης, να σταματήσουν τα ελληνορωσικά ενεργειακά πάρε-δώσε.
Και τώρα οι ΗΠΑ μιλούν για "ενεργειακή ομηρία" απο τη Ρωσία. Θυμίζουμε ότι υπάρχει πλειάδα χωρών-μελών της Ε.Ε., οι οποίες προμηθεύονται 100% φυσικό αέριο απο μία πηγή, τη Γκαζπρομ (Φινλανδία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία), άλλες, όπως Τουρκία, Ελλάδα μέχρι 90%, και κάποιες σε λίγο χαμηλότερα ποσοστά. Πολλές συνδέονται με ρωσικούς αγωγούς, με τεράστιες δεξαμενές και άλλες υποδομές. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτές οι χώρες είναι "όμηροι" της Ρωσίας; Γιατί να ισχύσει κάτι τέτοιο για την Ελλάδα;
Η Μόσχα δεν ζητάει εύνοια υπέρ των ρωσικών εταιρειών από την Αθήνα, αλλά ίση μεταχείριση
Με ευαρέσκεια η ελληνική κοινωνία ακούει σχεδόν κάθε χρόνο τις ανακοινώσεις ( όπως στις 17-12-2012) ότι η Γκαζπρομ αυξάνει τις ποσότητες φυσικού αερίου για την πιο κρύα περίοδο του χειμώνα, μετά απο αίτημα της ΔΕΠΑ. Λίγοι όμως, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα που δημιουργείται δεν είναι μόνο λόγο παγωνιάς αλλά, συνήθως, διότι η Τουρκία, που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, κατακρατεί ολόκληρη την ποσότητα που λαμβάνει από το Αζερμπαιτζάν, χωρίς να προωθεί το 10% που προορίζεται για την Ελλάδα.
Η Γερμανία, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της Ουάσιγκτον και ακραίων ευρωατλαντικών κύκλων, πέτυχε, και σε συνεργασία με τη Ρωσία, κατασκεύασαν μαζί τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Βαλτική. Λίγα χρόνια πριν, ένα πολύ πιο σύνθετο -τεχνικά- έργο κατασκεύασε η Γκαζπρόμ με την ιταλική ΕΝΙ, τη"Bleu stream", για την τροφοδοσία της τουρκικής αγοράς.
Ο άλλος αγωγός, η "South stream" που θα περάσει από όλα τα Βαλκάνια, θα δώσει επίσης μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχή. να σημειωθεί πως πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Γκαζπρόμ, Α.Μίλερ υπέγραψε μεγάλες συμφωνίες με την Κροατία για αγωγούς, ενώ έπονται και γεωλογικές έρευνες στη χώρα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Το μελάνι που ξοδεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια για να εμποδιστεί η ρωσική ενεργειακή παρουσία στα Βαλκάνια, ξεθώριασε. Κι' όμως, κάποιοι στην Αθήνα συνεχίζουν να σφυρίζουν σε ρετρό ρυθμούς. Κανείς δεν απαντά στο ερώτημα γιατί εταιρείες από τις "μεγάλες" δυνάμεις που κόπτονται για την ενεργειακή "ανεξαρτησία" της Ελλάδας, δεν παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ; Προφανώς διότι πίστευαν σε ένα πιθανό Grexit, και δεν ήθελαν να πάρουν ρίσκα. Οι ρώσοι όμως, αν και γνώριζαν την κατάσταση, ήρθαν. Ας απαντήσουν τώρα όλοι αυτοί ποιός είναι εκείνος που πραγματικά στηρίζει την ελληνική οικονομία; Η μήπως απλά πιέζουν την κυβέρνηση για να ματαιώσει το διαγωνισμό, προκειμένου να βγεί κατόπιν η ΔΕΠΑ στο σφυρί, κοψοχρονιάς;
Οι ρωσικές προτάσεις για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και αυτές που έχει δηλωθεί ότι θα ακολουθήσουν (λιμάνια, σιδηρόδρομος κ.α.), μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εξελίξεις γύρω απο τη ΔΕΠΑ, αναμφίβολα θα αποτελέσουν ένα crash test και για τον Αντώνη Σαμαρά. Οταν, πριν απο ένα χρόνο επισκέφθηκε τη Μόσχα, ως εν δυνάμει, τότε, πρωθυπουργός, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και όλοι οι συνομιλητές του, πολιτικοί και επιχειρηματίες, του μίλησαν ανοικτά, και του είπαν πως μπορούν να βγούν οι ελληνορωσικές σχέσεις απο το "ψυγείο", στο οποίο μπήκαν χωρίς η Μόσχα να έχει την παραμικρή πρόθεση. Του θύμισαν, μάλιστα, την αθέτηση υποσχέσεων ελληνικών κυβερνήσεων και τόνισαν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ζητεί όμως, μόνο ένα πράγμα: Οχι προνομιακούς όρους, αλλά τουλάχιστον ίση μεταχείριση των ρωσικών εταιρειών. Οι εταιρείες, άλλωστε, κάνουν οικονομικές προτάσεις που "είναι δύσκολο να τις απορρίψει κάποιος" καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: