Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Δράση πολιτικής ανυπακοής ξεκινά η Τιμοσένκο μέσα στη φυλακή


 
Η φυλακισμένη Γιούλια Τιμόσενκο ξεκίνησε μία «δράση πολιτικής ανυπακοής», αρνούμενη να επιστρέψει στο κελί της ως... δείγμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.

Η Τιμόσενκο είχε απειλήσει την προηγούμενηημέρα πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στον θάλαμό της και «μετέβη στα λουτρά όπου πέρασε τη νύκτα», υπογράμμισε στους δημοσιογράφους ο Αντρί Λαπίνσκι, επικεφαλής του τοπικού δικτύου σωφρονιστικών υπηρεσιών στο Χαρκίβ, πόλη στην ανατολική Ουκρανία όπου εκτίει την ποινή της η αντιπολιτευόμενη ηγέτιδα.
Η Τιμόσενκο, που τον περασμένο Μάιο είχε μεταφερθεί στη φυλακή από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με δισκοκήλη, αρνήθηκε επίσης όποια ιατρική φροντίδα χθες το απόγευμα, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής του νοσηλευτηρίου των φυλακών Μιχαΐλο Αφανάσιεφ.
Χθες, η 52χρονη πολιτικός είχε διαμηνύσει μέσω του δικηγόρου της πως σκοπεύει να ξεκινήσει μία δράση πολιτικής ανυπακοής, που στόχο έχει να καταγγείλει το «ουκρανόφοβο και κλεπτοκρατικό» καθεστώς του Γιανουκόβιτς, στον οποίο προσάπτει ότι «σφετερίζεται την εξουσία στη χώρα».
Η Τιμόσενκο υπογράμμισε επίσης πως δεν πρόκειται εφεξής να συνεργασθεί με τους δικαστές και την εισαγγελία και πως δεν προτίθεται να παρουσιασθεί στο δικαστήριο για τη δίκη της.
«Δεν προτίθεμαι να υποβληθώ σε οιαδήποτε σωματική έρευνα, πρόκειται να αντισταθώ σωματικά. Δεν πρόκειται να μεταβώ στον θάλαμό μου όσο δεν αφαιρούνται οι κάμερες παρακολούθησης», υπογραμμίζει στη γραπτή της δήλωση η Τιμόσενκο, η οποία μέσα στο 2012 είχε πραγματοποιήσει δύο απεργίες πείνας.
Συλληφθείσα τον Αύγουστο του 2011, η πρώην πρωθυπουργός είχε καταδικασθεί δύο μήνες αργότερα σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, ενώ εκκρεμοδικεί ακόμη και η υπόθεση εναντίον της για φοροδιαφυγή και έχει κληθεί ως μάρτυς σε υπόθεση δολοφονίας πολιτικού το 1986.

http://www.trelokouneli.gr/drash-politikis-anupakois-xekina-h-timosenko-mesa-sth-fulaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια: