Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΤΤ: Από εβδομάδα η διάσπαση

Την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση για το διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε...
«καλή» και «κακή» τράπεζα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισαν τη διάσπαση του ΤΤ και την αυτόνομη πορεία του υγιούς κομματιού.

Η μικρή αναβολή της επίσημης ανακοίνωσης προήλθε εξαιτίας του αιτήματος της τρόικας να δει το business plan που θα καταθέσουν για το υγιές τμήμα του ΤΤ, η νέα του διοίκηση υπό το Χάρη Σιγανό, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Νωρίτερα το euro2day μετέδιδε

Πρόσω ολοταχώς για… νέο Τ.Τ. - Ερχεται διάσπαση αλά Proton
Πρόσω ολοταχώς για τη δημιουργία «νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» κινείται η Τράπεζα της Ελλάδος μετά το ναυάγιο στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου λόγω πρακτικά έλλειψης ικανοποιητικού ενδιαφέροντος από πλευράς των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank.


Όπως έγραψε το Euro2day χθες το Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση έκρινε ως μη ικανοποιητικές, τις προσφορές των ΕΤΕ, Alpha και Eurobank. Είχαν εξελιχθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν προέκυψε αποτέλεσμα που να κριθεί ικανοποιητικό από το Ταμείο.

Πρακτικά οι ΕΤΕ, Alpha και Eurobank παρέμειναν απρόθυμοι … μνηστήρες και ελλείψει ικανοποιητικού ενδιαφέροντος το Ταμείο αναγκάστηκε να διακόψει τον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σε ότι αφορά την Τράπεζα Αττικής αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά της δεν κατατίθεται στο ΤΧΣ, αλλά απευθείας στη ΤτΕ καθώς δεν λαμβάνει κρατική στήριξη.

Εκ του αποτελέσματος και αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή των δεδομένων καμία από τις προαναφερόμενες τράπεζες δεν θα καταθέσει ως τις 9 σήμερα το πρωί δεσμευτική προσφορά, και αν αυτό συμβεί η ΤτΕ θα αποφασίσει σήμερα το απόγευμα, τη διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την πρώτη να συνεχίζει την λειτουργία της υπό την ομπρέλα του ΤΧΣ, όπως συνέβη στη Proton Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο Τ.Τ. θα μεταβιβασθεί ενεργητικό ύψους 11,5 δισ. ευρώ, παθητικό σχεδόν 15 δισ. ευρώ και το σύνολο του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων. Το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα το καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ που χρειάζεται το νέο Τ.Τ.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, το προς μεταβίβαση ενεργητικό του Τ.Τ. ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ περίπου και το παθητικό σχεδόν σε 15 δισ. ευρώ. Περίπου το 80% των δανείων του Τ.Τ., ήτοι δάνεια 6,8 δισ. ευρώ, θα περάσουν στην good bank και τα υπόλοιπα θα μείνουν στο υφιστάμενο νομικό ίδρυμα που θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 72 χιλιάδες μέτοχοι του Τ.Τ. θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για να αποζημιωθούν, εφόσον περισσέψουν χρήματα, από το εκκαθάρισμα και αφού πρώτα έχουν αποζημιωθεί όλοι οι πιστωτές και οι κάτοχοι τίτλων μειωμένης εξασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά οι μέτοχοι χάνουν τα λεφτά τους, καθώς δύσκολα από το προιόν της εκκαθάρισης θα προκύψουν ικανοποιητικά κεφάλαια για να αποζημιωθούν και αυτοί.

Το νέο Τ.Τ. το οποίο θα ανήκει κατά 100% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναιπιθανόν να μείνει αυτόνομο για την επόμενη διετία με δραστικές όμως αλλαγές στην λειτουργία του. Το ΤΧΣ έχει προσλάβει όπως, έχει αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων, την Ernst & Young ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο για το Τ.Τ.

Με τη βοήθεια του συμβούλου το ΤΧΣ θα εκπονήσει πλάνο αναδιάρθρωσης για το νέο Τ.Τ. το οποίο θα υποβληθεί εν συνεχεία προς έγκριση στην τρόικα όπως ακριβώς συνέβη και με τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι και στο νέο Τ.Τ. θα τοποθετηθεί επίτροπος από το Τ.Χ.Σ. ο οποίος θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του πλάνου αναδιάρθρωσης και θα έχει όλες τις υπερεξουσίες που παρέχει στους επίτροπους το νέο πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανόν να επανεξετασθεί το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων του ΤΤ και να υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου


http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/750803/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: