Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Επτά μεγάλες εταιρείες φωτοβολταϊκών σταθμών απειλούν με αποχώρηση από την Ελλάδα


Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει η εφ Ημερησία,  για την έκτακτη εισφορά στον τζίρο των φωτοβολταϊκών σταθμών κατέθεσε...
ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), ενώ επτά πολυεθνικές αιολικών πάρκων, με νέα, τη δεύτερη, κατά σειρά, επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη προειδοποιούν για ενδεχόμενη αποχώρησή από τη χώρα λόγω της έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των αιολικών πάρκων και των νέων «περιοριστικών» ρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
«Η εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να μας αναγκάσει να επανασχεδιάσουμε την επενδυτική μας πολιτική για την Ελλάδα», φέρονται να αναφέρουν στην επιστολή η Iberdrola - Rokas, η ιταλική Enel, η γαλλική EdF, οι ισπανικές Acciona και Gamesa, η ελβετική Jasper και η δανέζικη Vestas, που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες, μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα.
Οι εταιρίες εκφράζουν επίσης αμφιβολία για τη νομική βάση των ρυθμίσων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετες προς κάθε «λογική επιχειρηματική πρακτική»
Το νομοσχέδιο δίνει στους ξένους επενδυτές την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια και καταργεί τις δεσμεύσεις της για την ενίσχυση του τομέα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2009/28/ΕΚ, αναφέρει, μεταξύ άλλων η η επιστολή των εταιρειών, οι οποίες ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των δύο άλλων αρχηγών προς την κυβέρνηση προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να συνεχιστούν οι επενδύσεις στον κλάδο.
Ταυτόχρονα, από την Παρασκευή στις γενικές διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν βρίσκεται η καταγγελία του ΣΠΕΦ για το «χαράτσι» στα φωτοβολταϊκά, το οποίο κυμαίνεται από 25 - 30% επί του τζίρου των σταθμών. Η έκτακτη εισφορά, που για τα αιολικά έχει οριστεί στο 10% αφορά σε όλες τις εν λειτουργία μονάδες.
Στην καταγγελία, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ακόμα ότι η εισφορά δεν πρόκειται να «θεραπεύσει» τα οικονομικά του Λειτουργού της Αγοράς αφού δεν αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: