Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Στην έξοδο οι τραπεζοϋπάλληλοι



Η μείωση του προσωπικού στις τράπεζες σε ποσοστό 20% - 25% μέσα στην επόμενη διετία θα αποτελέσει από τις πρώτες δράσεις που θα απασχολήσουν τους επιτρόπους αμέσως μόλις...
αναλάβουν τα καθήκοντά τους, παράλληλα με τον σχετικό σχεδιασμό των τραπεζών στα πλαίσια των δρομολογούμενων συγχωνεύσεων.
Ο σχεδιασμός παραπέμπει προς το παρόν στο ήπιο μέτρο της εθελουσίας εξόδου με την αρχή να γίνεται από την Τράπεζα Κύπρου και ακολουθεί η Λαϊκή Τράπεζα. Οι υπολογισμοί, από πλευράς των τραπεζών, κάνουν λόγο για μια μείωση της τάξης του 15%, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αναίμακτα, στον βαθμό που θα αφορά εκείνους που είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης.
Χθες η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2013 θα έχουν αποχωρήσει 300 άτομα από την τράπεζα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου που απευθύνεται στο προσωπικό της τράπεζας στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι το Συγκρότημα θα εξοικονομήσει 12% περίπου του κόστους του ετήσιου μισθολογίου στην Ελλάδα. Μέσα στα ίδια πλαίσια, το Συγκρότημα, σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων του στην Ελλάδα, έχει ήδη μειώσει το δίκτυο κατά 11 καταστήματα, ενώ προγραμματίζει περαιτέρω μειώσεις του δικτύου για το 2013.
Από την πλευρά της η Cyprus Popular Bank έχει ανακοινώσει Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης για τους εργαζόμενους της Τράπεζας στην Ελλάδα, μέσα στα πλαίσια των ενεργειών που απαιτούνται με βάση το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και την αναδιοργάνωση των εργασιών της.
Από την αρχή του 2012 η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναδιοργάνωση του δικτύου καταστημάτων της, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δικτύου καταστημάτων της στην Κύπρο και Ελλάδα κατά 23 και 41 αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σήμερα η Τράπεζα διατηρεί 93 καταστήματα στην Κύπρο και 131 καταστήματα στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή στο κλείσιμο του 20% περίπου των καταστημάτων στην Ελλάδα και του 25% των καταστημάτων στην NA Ευρώπη καθώς και σε μείωση προσωπικού θα προχωρήσει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της δημόσιας προσφοράς στους μετόχους της Eurobank. Στην Ελλάδα, από τα περίπου 915 καταστήματα του νέου ομίλου, εκτιμάται, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο ότι θα κλείσει περίπου το 20%, ήτοι περίπου 180 με 185 καταστήματα. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάλογη προς τα ανωτέρω μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου.
Σε ό,τι αφορά στη Ν.Α. εκτιμάται ότι από τα 1.080 καταστήματα του νέου Ομίλου στη Ν.Α. Ευρώπη, θα κλείσουν περίπου 25% εξ αυτών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Κύπρο όπου και οι δύο τράπεζες έχουν παρουσία.
Στο ίδιο μήκος κύματος η διοίκηση του Τ.Τ. καλείται με διαδικασίες εξπρές μέχρι αύριο να αξιολογήσει μέσω ειδικών επιτροπών το προσωπικό του Ταμιευτηρίου και να συντάξει το πλάνο αναδιάρθρωσης.
Πρόθεση του ΤΧΣ και της κυβέρνησης, ήταν να μεταταχθεί το σύνολο του προσωπικού του Τ.Τ. στο υγιές κομμάτι με την Τρόικα όμως να θέτει εμμέσως θέμα απολύσεων, καθώς θεωρεί ότι δεν χρειάζεται το σύνολο του προσωπικού στο «νέο» Τ.Τ. Σημειώνεται ότι η Alvarez & Marsal στο σενάριο διάσπασης του Τ.Τ. σε καλή και κακή τράπεζα προέβλεπε τη μεταφορά στην good bank λιγότερων από 1.000 εργαζομένων (περίπου 800) εκ των περίπου 3.000 που απασχολεί το Ταμιευτήριο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει περίπτωση της ΑΤΕbank, στην οποία ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε ήδη κατά 500 άτομα κατά το στάδιο της μεταβίβασης στην Τράπεζα Πειραιώς. Ετσι, από το σύνολο των 5.500 υπαλλήλων που είχε η τράπεζα κατά τη συμφωνία μεταβίβασής της στην Τράπεζα Πειραιώς, τελικώς ο αριθμός εκείνων που μεταφέρθηκαν στο νέο σχήμα ήταν 5.000, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης περίπου 2.000 υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί πριν από το 1985 αναμένεται να αποχωρήσουν κατά την προσεχή τριετία.
Περιορισμένες εκτιμώνται, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις, οι επιπτώσεις της συγχώνευσης μεταξύAlpha Bank και Emporiki Bank, στον βαθμό που το προσωπικό της μέχρι πρότινος γαλλικής θυγατρικής έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 1.100 άτομα τα τελευταία τρία χρόνια μέσα από μαζικές αποχωρήσεις και εθελουσίες εξόδους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ, από τα τέλη του 2009 μέχρι το τέλος του 2011 ο κλάδος έχει ήδη χάσει το 12% της απασχόλησής του, κυρίως με εθελουσίες εξόδους και συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τη μείωση στο 15% εντός του 2012. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δεν έχουν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις τα τελευταία τρίμηνα και τα διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού και του δικτύου, που δημοσιεύει η ΕΕΤ, σταματούν στο τέλος του 2011.
Του Κωστή Παπαγρηγόρη
http://www.axiaplus.gr/article/28388/sthn-eksodo-oi-trapezoupallhloi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: