Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλη η υπερθέρμανση στη Δυτική Ανταρκτική


Η θερμοκρασία στη Δυτική Ανταρκτική ανεβαίνει με σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, όπως...
καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.
Οι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την άνοδο της στάθμης των υδάτων.
 «Το δυτικό τμήμα του παγοκαλύμματος θερμαίνεται με ρυθμούς σχεδόν διπλάσιους απ' ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, που πραγματοποίησε τη μελέτη. Η εξέλιξη «επιτείνει την ανησυχία για τη μελλοντική συμβολή της Ανταρκτικής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας».
Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Nature Geosciences, επισημαίνουν ότι η μέση θερμοκρασία στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται ο σταθμός Μπερντ, κυμαίνεται στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου. Παρ' όλα αυτά, εκφράζουν φόβους ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιφανειακή τήξη των πάγων αποσταθεροποιώντας την παγοκρηπίδα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ντέιβιντ Μπρόμουιτς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ανταρκτική βιώνει εξίσου ταχείες μεταβολές στη θερμοκρασία της με πολικές περιοχές, όπως η Γροιλανδία και η Αρκτική στον Καναδά. «Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην Ανταρκτική είναι εξίσου μεγάλες με αυτές που βλέπουμε στο Βορρά», δήλωσε ο Μπρόμουιτς στο OurAmazingPlanet.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: