Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Μετοχές ΗΠΑ: Αναμένεται ανοιξιάτικη "μπόρα"


0330_mf_stockselloff_630x420
Του Matthew Philips

Μόλις τελείωσε το καλύτερο πρώτο τρίμηνο που είχε να δει το αμερικανικό χρηματιστήριο από το 1998. Η φετινή είναι η τρίτη χρονιά στη σειρά που οι μετοχές κάνουν δυνατό ξεκίνημα, με το δείκτη Standard & Poor’s των 500 μετοχών να παρουσιάζει άνοδο... 12% έως τώρα. Το 2010, ο S&P 500 είχε σημειώσει άνοδο 4,8% έως το Μάρτιο. Το 2011, ανέβηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο. Και τις δύο χρονιές, μέχρι το τέλος Απριλίου, η αγορά είχε αρχίσει να κόβει ταχύτητα. Το ερώτημα είναι: Περιμένουμε άλλη μία ανοιξιάτικη μπόρα;

Ο Jeffrey Kleintop, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της LPL Financial (LPLA), θεωρεί πως η απάντηση είναι ναι, αν και δεν πιστεύει ότι η πτώση θα είναι τόσο «βίαιη» όπως τα προηγούμενα δύο χρόνια. Στον τελευταίο σχολιασμό του 26 Μαρτίου, ο Kleintop γράφει: «Στις 23 Απριλίου του 2010 και στις 29 Απριλίου του 2011, ο S&P 500 κατέγραψε απότομες ανόδους που ακολουθήθηκαν από απώλειες 16-19% που δεν ανακτήθηκαν για περισσότερο από πέντε μήνες».

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη, ο Kleintop δήλωσε ότι πιστεύει πως ο S&P θα καταγράψει πτώση από 5 έως 10% η οποία θα διαρκέσει από τα τέλη Απριλίου ως τα μέσα ή τα τέλη του καλοκαιριού του 2012. Στο σχόλιό του για την αγορά, ο Kleintop παρουσιάζει τους 10 παράγοντες που καθόρισαν το ανοιξιάτικο «ξεπούλημα» των δύο προηγούμενων ετών, όπως ο τερματισμός των προγραμμάτων τόνωσης της Fed, τα χαμηλότερα εταιρικά κέρδη και οι ψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Σήμερα, οι μισοί από αυτούς τους 10 δείκτες δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας παρόμοιας διολίσθησης, ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

«Τους επόμενους μήνες, βλέπω τους υπόλοιπους πέντε δείκτες να επιδεινώνονται», σχολιάζει ο Kleintop. Μεταξύ αυτών, πιστεύει ότι οι φόβοι για μια επιβραδυνόμενη κινεζική οικονομία θα συμπαρασύρουν τα εταιρικά κέρδη προς τα κάτω, ιδιαίτερα στους κλάδους της τεχνολογίας και της βιομηχανικής παραγωγής. Αυτό, με τη σειρά του, θα λειτουργήσει αρνητικά στο αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας των καταναλωτών οδηγώντας αναπόφευκτα στη συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Παράλληλα, ένας θεόρατος δημοσιονομικός τοίχος υψώνεται στο βάθος του ορίζοντα. Όπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης του Bloomberg Businessweek Peter Coy, ένας μοιραίος συνδυασμός από υποχρεωτικές περικοπές δαπανών και κατάργηση φοροαπαλλαγών θα τεθούν αυτόματα σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013 εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει άμεσα. Πράγμα το οποίο στην ουσία μας ξαναπάει ακριβώς στο σημείο που βρισκόμασταν το περασμένο καλοκαίρι.

«Πολλές από αυτές τις καταστάσεις που δημιουργούσαν προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχουν εξαφανιστεί», λέει ο Tom Porcelli, οικονομολόγος της RBC Capital Markets (RY). Βραχυπρόθεσμα, ο Porcelli πιστεύει ότι οι μετοχές μπορεί να έχουν ακόμη περιθώρια να ενισχύσουν τα κέρδη τους, αλλά θεωρεί ότι στη συνέχεια η υποχώρηση είναι σχεδόν αναπόφευκτη. «Οι μετοχές θα μπορούσαν να «κρατήσουν» λίγο ακόμα, αλλά μόνο μέχρι η προσοχή να στραφεί προς το ενδεχόμενο χάος του 2013», σχολίασε. «Αυτό θα αποτελέσει τον καταλύτη για μια πιθανή υποχώρηση».

Συνολικά, τόσο ο Porcelli όσο και ο Kleintop πιστεύουν ότι η θεμελιώδης οικονομία πατά σε πιο σταθερό έδαφος από ό, τι τα τελευταία δύο έτη. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της απασχόλησης, μία Ευρώπη που σιγά σιγά θεραπεύεται και μία ενδεχόμενη ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας θα μπορούσαν να κάνουν το φετινό ανοιξιάτικο «ξεπούλημα» λιγότερο απότομο, ιδιαίτερα εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχωρήσει σε ένα τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό ως QE3, πράγμα που ο Kleintop θεωρεί πιθανό.

Παρατίθεται εδώ το σκεπτικό του Kleintop σχετικά με το γιατί η «μπόρα» της άνοιξης δεν θα είναι κατακλυσμική: «Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες πλέον μειώνουν παρά ανεβάζουν τα επιτόκια, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στο μετριασμό των φόβων για παγκόσμια ύφεση που ήταν εμφανείς κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης κατρακύλας των δύο τελευταίων ετών. Δεύτερον, η στεγαστική αγορά δείχνει σημάδια βελτίωσης, καθώς οι πωλήσεις τόσο νέων όσο και παλαιών κατοικιών αυξάνονται με ρυθμό περίπου 10%. Τρίτον, ενώ οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται ψηλότερα φέτος (το ίδιο όπως και πέρυσι), οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων επιβραδύνονται, πράγμα το οποίο βοηθά να εξηγήσουμε γιατί η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται παρά το αυξανόμενο κόστος βενζίνης. Τέλος, η παραγωγή αυτοκινήτων αναμένεται ισχυρή το επόμενο τρίμηνο και πιθανόν να υποστηρίξει τη μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία έπεφτε από το Μάιο έως και τον Ιούλιο τα τελευταία δύο χρόνια συμβάλλοντας στην υποχώρηση της χρηματιστηριακής αγοράς».

Ο Philips είναι συνεργάτης σύνταξης στο Bloomberg BusinessWeek.



http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1457512

Δεν υπάρχουν σχόλια: