Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

"Παγίδες" κρύβει το μέτρο των αποδείξεων για το 2013


«Παγίδες» κρύβει φέτος το μέτρο των αποδείξεων που μπορεί να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι αυτό γιατί στη νέα «λίστα» της Εφορίας έχουν αλλάξει τα...
δεδομένα για το ποιες αποδείξεις «περνάνε» και ποιες όχι.
Όπως αναφέρει το Έθνος, «άχρηστες» θα είναι φέτος οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η εφορία.
Επίσης, δεν θα «μετράνε» οι αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
Πλέον μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, οι πρόσθετες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες. Επίσης, όσοι κάνουν ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να κρατούν τις αποδείξεις και να τις προσθέτουν σε αυτές που συλλέγουν εντός των συνόρων.
Με τη νέα ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου, μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δαπάνες για αγορές αγαθών και για παροχή υπηρεσιών το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.
Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει πλέον για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ προερχόμενα όμως μόνο από μισθωτές υπηρεσίες. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, προβλέπεται πλέον υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: