Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Υποχρεωτική κάνει το ΥΠΟΙΚ τη χρήση πλαστικού χρήματος για όλες τις συναλλαγές - Μειώνεται κάτω από τα 1.000 ευρώ το όριο για αγορές ή υπηρεσίες με πιστωτική κάρτα


Υποχρεωτική πρόκειται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών τη χρήση του πλαστικού χρήματος για όλες τις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2014. 
Το όριο πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για πώληση αγαθών ή για παροχή υπηρεσιών είναι σήμερα... 3.000 ευρώ και εξετάζεται η μείωση του ακόμη και κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Με το σχέδιο αυτό αλλά και με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα καταχωρηθούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των πολιτών η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πατάξει την φοροδιαφυγή που χρόνια τώρα υπόσχεται αλλά ποτέ δεν το κάνει.
Τα μέτρα αυτά που θα έρθουν με το «μεγάλο» φορολογικό νομοσχέδιο την Άνοιξη, προανήγγειλε ο Γιάννης Στουρνάρας χθες από την Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται για την ώρα να προχωρήσει σε αλλαγές ή μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
«Η μείωση στις ποσότητες που ακούγεται (σ.σ. σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς άνω του 80%) είναι σωστή. Οφείλεται κατά πρώτον στο λαθρεμπόριο και κατά δεύτερον στο ότι οι πολίτες αποθεματοποίησαν από πέρυσι», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.
Διευκρίνισε ότι η πτώση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2012 κυμάνθηκε στο 15%, ενώ σημείωσε πως η πάταξη του λαθρεμπορίου έφτασε το 30%. Αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως από τα 80 εκ ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί μόνο τα 6 εκ.
Εντωμεταξύ η επιστημονική επιτροπή της Βουλής ήταν επιφυλακτική ως προς την συνταγματικότητα βασικών διατάξεων του φορολογικού.
Με βάση την έκθεση που συνέταξε η εν λόγω υπηρεσία, η διαφορετική φορολόγηση των φυσικών προσώπων (άλλη κλίμακα για μισθωτούς άλλης για επαγγελματίες κ.ά) ενδέχεται να μην είναι συμβατές με τη διάταξη του Συντάγματος, η οποία προβλέπει ότι «οι Έλληνες πολίτες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
Επισημαίνει δε ότι υπό προϋποθέσεις οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιβάλλουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη σε φορολογούμενους με μικρότερο εισόδημα προερχόμενο από μια πηγή σε σύγκριση με άλλους με μεγαλύτερο εισόδημα το οποίο προέρχεται από περισσότερες πηγές.
Επιπλέον, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διατύπωσε ευθέως την άποψη ότι είναι αντισυνταγματική η θέσπιση εισοδηματικού ορίου 45.000 ευρώ για τη χορήγηση των νέων επιδομάτων ύψους 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί στις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ αντιθέτως δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η θέσπιση του συγκεκριμένου εισοδηματικού ορίου για τη χορήγηση του ίδιου επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες
Το Επιστημονικό Συμβούλιο αμφισβητεί ακόμη την ορθότητα της φορολόγησης εισοδημάτων κάτω από το ελάχιστο όριο διαβίωσης και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. το κατώφλι κινδύνου φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.951 ευρώ ετησίως ανά άτομο.
Οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφουν όμως ως προβληματική και τη ρύθμιση για τα εισοδήματα από "μπλοκάκια τα οποία υπό προϋποθέσεις θα εκλαμβάνονται ως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιατύπωση της ρύθμισης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: