Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

'Εξοδο της Ιταλίας αλλά και της Ιρλανδίας από την Ευρωζώνη πριν από την Ελλάδα βλέπει η BofA Merill Lynch


Η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη απ' ότι η Ελλάδα, ενώ η Γερμανία ενδέχεται να έχει στενά περιθώρια για να εμποδίσει εθελοντικές εξόδους από την... νομισματική ένωση, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.
Βασισμένη σε ανάλυση κόστους- κέρδους και θεωρία παιγνίων, η BofA κατέληξε στο συμπέρασμα - έκπληξη, όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι αναλυτές της, ότι οι επενδυτές ''ίσως υποτιμούν την ενδεχόμενη εθελοντική έξοδο μιας ή περισσοτέρων χωρών'' από τη ζώνη του ευρώ.
Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα τακτικής εξόδου από τις υπόλοιπες χώρες, ενώ θα ωφελούνταν από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και των ισολογισμών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η Γερμανία είναι το έθνος που μπορεί να αποχωρήσει πιο εύκολα από την ζώνη του ευρώ, έχει το μικρότερο κίνητρο να φύγει, καθώς θα την οδηγούσε σε μείωση της ανάπτυξης και υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Αυστρία, Φινλανδία και Βέλγιο επίσης έχουν πολύ αδύναμα κίνητρα να αποχωρήσουν, τονίζει η BofA, ενώ και την προβληματική Ισπανία δεν τη συμφέρει καθόλου να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παρά τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία της.
Επιπλέον, η Γερμανία θα μπορούσε να ''δωροδοκήσει'' την Ιταλία να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά τα περιθώρια των ελιγμών της είναι πολύ στενά. Ωστόσο θα προσπαθήσει, γιατί αφενός οι επιπτώσεις για την Γερμανία από μία αποχώρηση της Ιταλία θα ήταν πού επώδυνες οικονομικά, αφετέρου οι Ιταλοί θα ήταν πιθανότατα ιδιαίτερα απρόθυμοι να δεχτούν σκληρούς όρους για να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.
"Εάν το πόρισμα μας επαληθευτεί,'' καταλήγουν οι αναλυτές της BofA, ''οι επιπτώσεις για τις αγορές θα είναι αρνητικές τους προσεχείς μήνες''.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: