Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ "ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ" ΤΟΥ ΑΚΗ


Ρεπορτάζ : Μαίρη Μπενέα
(από το Έθνος)
Στοιχεία-φωτιά έδωσε ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου, Ν. Ζήγρας. Ενέπλεξε στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» τον πρώην υπ. Εσωτερικών της Κύπρου Ντ. Μιχαηλίδη, τους επιχειρηματίες Καμπούρογλου και Al Sayad Fauad, ενώ...
κατονόμασε ως τελικούς αποδέκτες ποσών τους πρώην στενούς συνεργάτες του Ακη, Γ. Σμπώκο και Ι. Μπέλτσιο
Το δίκτυο διακίνησης της μίζας αποκάλυψε στην 9ωρη απολογία του στον ειδικό ανακριτή Θ. Μαλλή ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά, μετά τρεις μήνες εγκλεισμού του στον Κορυδαλλό.
Ο 75χρονος επιχειρηματίας έδωσε στον ανακριτή στοιχεία-φωτιά, που φέρονται να «δένουν» τις κατηγορίες για τον πρώην υπουργό αλλά και για άλλους ήδη κατηγορούμενους στην υπόθεση, ενώ ενέπλεξε στις υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος και άλλα πρόσωπα, όπως τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, τους επιχειρηματίες κ. Καμπούρογλου και Al Sayad Fauad, τους οποίους μαζί με τον Ακη Τσοχατζόπουλο χαρακτηρίζει «ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, που οργάνωσαν, προγραμμάτισαν και είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στην υπόθεση», ενώ ως τελικούς αποδέκτες των χρημάτων κατονόμασε τον Γιάννη Σμπώκο και τον Ι. Μπέλτσιο, πρώην στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού.
Το υλικό της απολογίας Ζήγρα θα αξιολογηθεί από τον ανακριτή και θα συνεκτιμηθεί με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου ο κ. Μαλλής να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της ανάκρισης.

Για πρώτη φορά στο κάδρο της ευθύνης φέρεται να μπαίνει, σύμφωνα με τα λεγόμενα Ζήγρα, η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, η Γερμανίδα Γκούντρουν Μολτενχάουερ, για την οποία έκανε λόγο «για τσάντες με χιλιάδες δολάρια» που έβγαλε στο εξωτερικό, ενώ δεν έμεινε αλώβητη και η νυν σύζυγος Βίκυ Σταμάτη, καθώς ο εξάδελφος του πρώην υπουργού ήταν κατηγορηματικός στην απολογία του: «Τόσο η πρώην όσο και η νυν σύζυγος του Τσοχατζόπουλου γνωρίζουν τα πάντα και αυτό διότι ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος εκμυστηρευόταν τα μυστικά του στις γυναίκες του, όπως ο ίδιος μου έλεγε».
Οι διαδικασίες
O Nίκος Ζήγρας περιέγραψε στον ανακριτή την πορεία και τις διαδικασίες για τη σύσταση των offshore εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκε το «μαύρο» πολιτικό χρήμα, που δόθηκε για τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα TOR M1 και υποβρύχια, ενώ υποστήριξε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά μετάφερε σε τσάντες πολύ συχνά ο Γ. Σμπώκος, ο οποίος -κατά τον Ν. Ζήγρα- «είχε στενές επαφές με τον Καμπούρογλου, μαζί συντόνιζαν τις δουλειές».
«Εξαλλος» με τον Ακη Τσοχατζόπουλο είχε γίνει, όπως αναφέρει στην απολογία του ο Ν. Ζήγρας, «όταν αντιλήφθηκα ότι σε όλες τις μετακινήσεις - επισκέψεις που έκανε στο εξωτερικό για προσωπικές του δουλειές, επαφές με τράπεζες, εταιρείες, δικηγορικά γραφεία, αλληλογραφία, παραμονή σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, μεταχειριζόταν το όνομά μου και ένα ληγμένο διαβατήριό μου δεκαετίας 1990, χωρίς να το γνωρίζω, το οποίο όταν αντιλήφθηκα έγινα έξαλλος, αλλά η ζημιά είχε γίνει».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ο Ν. Ζήγρας αναγνώρισε ότι ο πρώην υπουργός «έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την έκβαση της υγείας μου και αισθανόμουν ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό του», «? όλα τα έξοδα νοσηλείας μου στο εξωτερικό καταβλήθηκαν από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο», ωστόσο, όπως είπε, αντιλήφθηκε στη συνέχεια την υστεροβουλία του, «?αφού το πραγματικό του ενδιαφέρον ήταν να μην πεθάνω και δεν προλάβει να ενημερωθεί από εμένα για τους λογαριασμούς. Προσπαθούσε να μου δημιουργήσει την εικόνα ότι αυτός είναι ο σωτήρας μου και του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη».
Και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει τεράστια προσπάθεια σπίλωσης της απολογίας μου, προκειμένου να με παρουσιάσουν ως τρελό και άρρωστο, που πλέκω σενάρια επιστημονικής φαντασίας?».
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «ο Τσοχατζόπουλος έκανε λυσσαλέες προσπάθειες για να βγει βουλευτής και να έχει βουλευτική ασυλία, σε κάθε δε εκλογική αναμέτρηση δαπανούσε πάνω από 2,5 εκ. ευρώ για την εξαγορά ψήφων από Ρωσοπόντιους στην Κύπρο, Τσιγγάνους, καθώς και για διάφορες παροχές, όπως αγορά εισιτηρίων του ΠΑΟΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: