Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην αγορά των ΑΠΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η χθεσινή επιλογή του ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών) να παρουσιάσει μελέτη του Αριστοτελείου, που τεκμηριώνει ότι το ηλεκτρικό σύστημα εξοικονομεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη λειτουργία των φ/β χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στην πράξη, μόνο τυχαία δεν ήταν. Η γραμμή ότι τα φ/β εξοικονομούν χρήματα τα οποία καταλήγουν να...

επιδοτούν ορυκτά καύσιμα φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα στο διάλογο που ανοίγει –πιθανόν εντός της εβδομάδας– για τα άμεσα μέτρα εξισορρόπησης της αγοράς αλλά και για τις μακροπρόθεσμες αλλαγές που θα επέλθουν στο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς.

Για τις ΑΠΕ, ειδικότερα, μια πρώτη γεύση έδωσε η χθεσινήέκθεση της ΡΑΕ, όπου σε σχέση με την πράσινη ενέργεια προτείνεται η επανεξέταση μιας σειράς «κατακτήσεων» του κλάδου όπως τα οικονομικά κίνητρα, οι μηχανισμοί στήριξης και  οι ποσοτικοί στόχοι σε σχέση με το μείγμα. Εκτός από την επίτευξη του στόχου για διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα, ο ρυθμιστής βάζει πλέον ρητά στο τραπέζι και το στόχο της συγκράτησης της περαιτέρω αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων ΕΤΜΕΑΡ. 

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ως πιο ώριμη λύση για τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος στήριξης, δεν προκρίνεται η αναδρομική μείωση των τιμών –μέτρο που εκτιμάται ότι θα εγείρει νομικές αμφισβητήσεις. Αντίθετα εξετάζονται έμμεσοι τρόποι μείωσης των επιδοτήσεων όπως ο περιορισμός της ενέργειας που θα γίνεται δεκτή από το διαχειριστή με την ευνοϊκή ταρίφα, μια εκδοχή δηλαδή του περίφημου ισπανικού μοντέλου feed in premium. Μια ακόμη εναλλακτική που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η αύξηση της φορολογίας των κερδών, με τα έσοδα να κατευθύνονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ. 

Η αλλαγή του συστήματος φαίνεται πάντως ότι θα αποφασιστεί σε δεύτερο στάδιο και θα προηγηθεί ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων με στόχο να ανακτηθεί ρευστότητα στην αγορά και να μην υπάρξουν εκ νέου προβλήματα που θα απειλήσουν την ισορροπία του συστήματος. Στόχος στην παρούσα φάση είναι να μην αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ, αν και αρμόδιες πηγές θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο. Σύμφωνα με την ίδια άποψη το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί είναι εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες «ενέσεις ρευστότητας» να περιοριστεί το ποσοστό της αύξησης. Με τα σημερινά δεδομένα (καθυστερήσεις και μηδενικές εισροές εσόδων από πηγές που προβλέφθηκαν όπως τέλος ΕΡΤ και νέες δημοπρασίες ρύπων) εκτιμάται ότι το πρώην τέλος ΑΠΕ, νυν ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά. 

Η αγορά των φωτοβολταϊκών πάντως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που όπως όλα δείχνουν θα καθορίσουν και το μέλλον του ραγδαία αναπτυσσόμενου κλάδου, που δημιουργεί μια σημαντική πηγή ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία καθώς και μια σοβαρή πηγή για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Neon Energy, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ, έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στο χώρο των ΑΠΕ για να πετύχουν τους εθνικούς στόχους και έχουν πετύχει.  

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το πιο δυνατό σημείο που έχει καταστήσει ελκυστικές τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα, είναι η ξεκάθαρη και ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική που είχε μέχρι τώρα η χώρα (σε συνδυασμό βεβαίως με την υψηλή ηλιοφάνεια). Υποστηρίζουμε ότι είναι απαραίτητη η συνεπής και σταθερή πολιτική ταριφών ειδικά σήμερα όπου βιώνουμε ένα κλίμα το οποίο μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν από πολιτική αστάθεια και ένα δυσάρεστο χρηματοδοτικό περιβάλλον, τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο να διατηρήσει την σταθερότητα της αγοράς και συγκεκριμένα τις τιμές FIT που αποτελούν το «κλειδί» για την ανάπτυξη της αγοράς. Σε αντίθετη περίπτωση, πιθανές αποφάσεις που θα αποδυνάμωναν το υφιστάμενο πλέγμα κινήτρων, θα έφερναν ύφεση και μαρασμό σε μια αγορά (από τις ελάχιστες) με θετική προοπτική και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την υλοποίηση ξένων επενδύσεων στη χώρα, εξαιτίας της αφερεγγυότητας της πολιτείας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: