Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΚΑΧΟΝΤΑΣ


Σαν σήμερα το 1614 η Ινδιάνα Ποκαχόντας παντρεύτηκε το λευκό γαιοκτήμονα, Τζον Ρολφ.

Ο Ποκαχόντας αποτελεί μια διάσημη φιγούρα για τους περισσότερους. Η νεαρή Ινδιάνα που ερωτεύτηκε τον γοητευτικό άγγλο, Τζον Σμιθ. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από το μύθο και ποιες οι πραγματικές διαστάσεις των... γεγνότων;








Γεννήθηκε το 1595 σε ένα μικρό χωριό της σημερινής Βιρτζίνια. Ήταν κόρη του αρχηγού των Ποουχατάν και το πραγματικό της όνομα ήταν Ματοάκε Αμονούτε, αλλά τη φώναζαν Ποκαχόντας που σήμαινε «παιχνιδιάρα» ή κατ’ άλλους «μικρή ιδιότροπη». Ήταν μόλις 12 ετών όταν ήρθε σε επαφή με τους άγγλους αποικιστές και με την παιδική περιέργεια που τη διέκρινε συνήθιζε να πηγαίνει χωρίς φόβο στους καταυλισμούς τους για να παίζει. Σύμφωνα με το μύθο η Ποκαχόντας έσωσε τον άγγλο καπετάνιο Τζον Σμιθ, όταν ο πατέρας της ετοιμαζόταν αν τον εκτελέσει. Ο ίδιος ο καπετάνιος αναφέρθηκε στο γεγονός 10 χρόνια αργότερα, το 1616, λέγοντας πως κυνηγοί του πατέρα της συνέλαβαν τον Σμιθ και όταν κάποιος από τους άλλους αρχηγούς της φυλής αποπειράθηκε αν τον σκοτώσει η μικρή Ποκαχόντας μπήκε στη μέση και τον έσωσε. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να μην έγιναν ούτε έτσι τα πράγματα και να μην υπήρξε καμία διάσωση. Σίγουρα πάντως δε υπήρχε ερωτική διάθεση ανάμεσα στη νεαρή Ινδιάνα και τον άγγλο καπετάνιο.

Ο Σμιθ 2 χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Αγγλία και η Ποκαχόντας παντρεύτηκε τον πολεμιστή Κοκούμ. Πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτό το γάμο. Όμως το 1613 άγγλοι την απήγαγαν και τη μετέφεραν στο Τζέιμσταουν. Εκεί έμαθε αγγλικά, έγινε χριστιανή, βαφτίστηκε με το όνομα Ρεβέκκα και παντρεύτηκε το χήρο καπνοπαραγωγό Τζον Ρόλφι, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Τόμας. Ο σύζυγός της είπε αργότερα για το γάμο τους «Το κίνητρο μου δεν ήταν το σαρκικό πάθος αλλά το καλό που θα κάνει αυτή η ένωση, για την τιμή της χώρας μας και τη δόξα του Θεού, για τη δική μου σωτηρία».

Τα χρόνια περνούσαν και η Ποκαχόντας ήταν η ζωντανή απόδειξη πως Ινδιάνοι και αποικιστές μπορούσαν να τα βρουν. Το 1616 το ζευγάρι φεύγει για την Αγγλία όπου επισκέπτεται το βασιλιά Ιάκωβο Α΄. Η Ποκαχόντας όμως μακριά από τον τόπο της και τη φυλή της θα μαραζώσει. Το ζευγάρι ξεκινά το ταξίδι του γυρισμού, αλλά εκείνη δε θα αντέξει πολύ. Θα αφήσει την τελευταία της πνοή λίγες μέρες μόνο αφότου φτάσουν στην πατρίδας της. Αιτία θανάτου; Πνευμονία ή φυματίωση. Λέγεται πως τα τελευταία της λόγια ήταν «Όλοι πρέπει να πεθάνουν. Είναι αρκετό που θα ζήσει το παιδί μου». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: