Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Απαγορεύει τις διαδηλώσεις και τα χημικά ο Καμίνης


Πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις , αποτελούμενη από 16 άρθρα, παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, την οποία απέστειλε σε όλα τα κόμματα, ζητώντας από αυτά να τοποθετηθούν. Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι στόχος της πρότασης να...
συνδυαστεί η άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι, με την ομαλή λειτουργία της πόλης. Όπως ανέφερε, το 2011 πραγματοποιήθηκαν τρεις πορείες ή συγκεντρώσεις ημερησίως στην Αθήνα! 

Μεταξύ άλλων προτείνεται η υποχρέωση του οργανωτή μιας συγκέντρωσης να ειδοποιεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον υπάρξουν ζημιές υπάρχει ευθύνη του διοργανωτή, ο οποίος θα πρέπει να αποζημιώσει όσους υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση. 

Προτείνεται ακόμη η δυνατότητα απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή, με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου προέδρου πρωτοδικών και απλή γνωμοδότηση του δημάρχου. Ζητείται επίσης να υπάρχει αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να υπάρχει δικαστική προστασία, καθώς ο διοργανωτής δι αδήλωσης, η οποία απαγορεύθηκε μπορεί να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της σχετικής απόφασης από την επιτροπή αναστολών του ΣτΕ, χωρίς να χρειάζεται η ταυτόχρονη υποβολή αίτησης ακυρώσεως.

Προτείνεται ακόμη να αποκλειστεί ρητά η χρήση χημικών από την Αστυνομία, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί στις ολιγάριθμες συγκεντρώσεις με βάση την αρχή της αναλογικότητας, ώστε να περιορίζονται στην άκρη του οδοστρώματος ή στο πεζοδρόμιο οι ολιγάριθμοι διαδηλωτές και να μην αποκλείεται ολόκληρο το κέντρο.

Σύμφωνα με την πρόταση μια δημόσια υπαίθρια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί εάν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή να απαγορευθεί σε «ορισμένη περιοχή» αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, με την παράλληλη υποχρέωση της ΕΛΑΣ να υποδείξει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.

Την πρόταση νόμου συνέταξε επιστημονική ομάδα την οποία αποτελούν: ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Βροντάκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Νίκος Αλιβιζάτος, ο ομότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου του ΑΠΘ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Αντώνης Μανιτάκης, ο λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Γιάννης Κτιστάκης και ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του κ. Καμίνη, Θανάσης Τσιούρας.

Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/04/blog-post_6287.html#ixzz1oGk4fFRc

Δεν υπάρχουν σχόλια: