Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ
Ρεπορτάζ : Βασίλης Σ. Κανέλλης
(από το Έθνος)
Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσε το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», με τίτλο «Ενοίκια - χρυσάφι για τα παλάτια των Αρχών», που αναφερόταν στα υπέρογκα ενοίκια που πληρώνει το...
Δημόσιο για τα γραφεία που στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κράτος δίνει πάνω από 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για να εκοικιάζει ακίνητα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, ενώ διαθέτει δεκάδες κτίρια που μένουν άδεια και αναξιοποίητα.
Με αφορμή τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους αξιόποινες πράξεις.
Τι ερευνάται
Την έρευνα θα διενεργήσει ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, ο οποίος θα πρέπει να διαπιστώσει εάν έχει διαπραχθεί, μεταξύ άλλων, το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς τα περισσότερα από τα ακίνητα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, όπου τα ενοίκια γραφείων είναι υψηλά, παρά τη μείωση 20% που πέτυχε το Δημόσιο για όλα τα κτίρια που ενοικιάζει.
Σε νοικιασμένα κτίρια στεγάζονται 8 Ανεξάρτητες Αρχές. Στη φωτογραφία το κτίριο του ΑΣΕΠ, για το οποίο δαπανώνται περί τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως
Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να βρεθούν μεταξύ άλλων το κτίριο που στεγάζει το ΑΣΕΠ, για το οποίο καταβάλλονται περίπου 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως και το πολυτελές ακίνητο στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του Συνηγόρου του Πολίτη, για το οποίο διατίθενται 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία καταλήγουν στη Μονή Βατοπεδίου, όπου και ανήκει το συγκεκριμένο ακίνητο, καθώς επίσης και άλλα κτίρια, όπως της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΔΟΕ, στο οποίο στεγάζεται και η Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, του Συνηγόρου του Καταναλωτή και άλλα.
Ο οικονομικός εισαγγελέας αναμένεται να ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια θα καλέσει και θα εξετάσει μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ), οποία είχε καταθέσει κατάλογο με 20 κτίρια, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»
Είκοσι ακίνητα του Δημοσίου στα αζήτητα
Σοβαρές πολιτικές ευθύνες για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εποπτεύει την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, προκύπτουν από την αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» για τα δημόσια ακίνητα που δεν αξιοποιούνται, την ίδια ώρα που οι Ανεξάρτητες Αρχές πληρώνουν 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για μισθώματα πολυτελών γραφείων.
Πριν από περίπου έναν χρόνο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) κατέθεσε το πρόγραμμα «Ηφαιστος» για την εκμετάλλευση 20 κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται πως αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να συνεχίζει να μένει... στο ενοίκιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από την οικονομική κρίση, το Δημόσιο είχε φτάσει να πληρώνει περί τα 200 εκατ. ευρώ για μισθώματα, αν και το κράτος είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων.
Οι 8 Αρχές
Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι τόσο το υπ. Οικονομικών όσο και η ΚΕΔ, δηλαδή οι βασικοί διαχειριστές της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, στεγάζονται σε κτίρια για τα οποία καταβάλλουν υψηλά μισθώματα.
Σε ό,τι αφορά τις 8 Ανεξάρτητες Αρχές που στεγάζονται σε ενοικιασμένα κτίρια, χαρακτηριστική είναι οι περιπτώσεις του ΑΣΕΠ και του Συνηγόρου του Πολίτη, που καταβάλλουν 2 και 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως αντίστοιχα. Αλλά και οι υπόλοιπες Αρχές έχουν έδρα σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου βρίσκονται και τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου.
Με ελάχιστα κονδύλια για την ανακατασκευή τους, αυτά τα 20 ακίνητα θα μπορούσαν να στεγάσουν τόσο τις Ανεξάρτητες Αρχές όσο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και να εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ.
Τα 20 αναξιοποίητα ακίνητα είναι, όμως, η κορυφή του παγόβουνου στο σκάνδαλο με τα εκατομμύρια που σπαταλώνται για ενοικίαση κτιρίων. Διαχρονικό σκάνδαλο είναι η υπόθεση με το κτίριο των πρώην Καπναποθηκών του Κεράνη στη Λ. Θηβών, για το οποίο έχουν δαπανηθεί πάνω από 55 εκατ. ευρώ από το 1998, ωστόσο στο κτίριο δεν έχει μεταφερθεί καμιά δημόσια υπηρεσία, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως «φάντασμα».
Στο ακίνητο αυτό θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί όλες μαζί οι Ανεξάρτητες Αρχές. Επίσης, το κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς έχει κριθεί ακατάλληλο από το 1999 με τους σεισμούς. Με μια ανακατασκευή, ωστόσο, θα μπορούσε να κριθεί κατάλληλο για να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε στέκι ναρκωτικών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου