Aπό το : Πρώτο Θέμα
Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, για όσα καταγγέλλονται στο έγγραφο παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξαν παρεμβάσεις στο...
έργο τους, από ποιους, και σε ποιες υποθέσεις.
Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους και κάνουν λόγο για παντός είδους οικονομικά συμφέροντα, έναντι των οποίων, όπως σημειώνουν, η σύγκρουσή τους υπήρξε δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία ημέρα μετά την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συνάντησε τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπαδήμος είδε τον κ. Παν. Πικραμμένο (Συμβούλιο της Επικρατείας), την κυρία Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειο Πάγο), τον κ. Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο), καθώς και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε.
Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο υπουργός Επικρατείας και τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γεώργιος Σταυρόπουλος. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ
Σε δήλωσή του για τις παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, αναφέρει ότι τίθεται «ένα μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά τους βάλλονται πανταχόθεν».
«Οι διαστάσεις που λαμβάνει η υποβολή των εν λόγω παραιτήσεων είναι ιδιαίτερες, αν αναλογιστεί κανείς τα σημαντικά καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στους ως άνω δικαστικούς λειτουργούς και συνίσταντο στην αντιμετώπιση μείζονος σημασίας υποθέσεων φοροδιαφυγής και γενικότερα οικονομικής εγκληματικότητας, σε καιρούς μάλιστα που η δυσμένεια της δημοσιονομικής συγκυρίας επιτάσσει άμεση και αποτελεσματική καταπολέμησή τους προς όφελος της ανακούφισης των κρατικών ταμειακών δυσχερειών, σύμφωνα αφενός μεν με τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αφετέρου δε με την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα αποκατάστασης επιτέλους της φορολογικής νομιμότητας και του τερματισμού καταστάσεων ατιμωρησίας και αποφυγής καταβολής των οφειλόμενων προς το κράτος» υπογραμμίζει.
«Παράλληλα» προσθέτει, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός πως οι ως άνω εισαγγελείς χειρίζονταν -μεταξύ άλλων - και τις υποθέσεις των CDS και των καταγγελιών (έπειτα και από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ΔΣΑ) σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ και τη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είχε εν τέλει ως συνέπεια την προσφυγή της χώρας στη δανειοδότηση από το μηχανισμό στήριξης των Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ., γεγονός που προσδίδει επιπλέον στην προαναφερθείσα εξέλιξη ενδεχομένως και πολιτικές διαστάσεις».
Τι λέει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Με αφορμή την υποβολή παραίτησης εκ μέρους των αντιεισαγγελέων Εφετών, κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη και την κοινή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
Οι αντιεισαγγελείς Εφετών κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης επελέγησαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ασκήσουν τα καθήκοντα του οικονομικού εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, έχοντας παράσχει, με τη μέχρι σήμερα άσκηση των καθηκόντων τους, τα εχέγγυα της επιστημονικής τους κατάρτισης και επάρκειας, της ακεραιότητας του χαρακτήρα τους και της βαθιάς προσήλωσής τους στο ιδεώδες της Δικαιοσύνης.
Οι λόγοι της παραίτησής τους θα πρέπει να αξιολογηθούν από τα αρμόδια προς τούτο όργανα της Δικαιοσύνης και όλοι πρέπει να αναμείνουν αυτή την αξιολόγηση.
Οσον αφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 3943/2011, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ναι μεν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Εκτελεστική και Νομοθετική Λειτουργία, πλην όμως όταν αφορά σε ζητήματα της Δικαστικής Λειτουργίας οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, διαφορετικά, μπορούν να δημιουργηθούν εκτιμήσεις ή και υπόνοιες παρέμβασης στην απρόσκοπτη λειτουργία της.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί να προβεί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην αλλαγή αυτή του νομοθετικού πλαισίου και στην αντικατάσταση των εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών, δεδομένου ότι ο θεσμός, υπό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου