Προφορικές εξηγήσεις έδωσαν σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης για τους λόγους που τους οδήγησαν στο να...
υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, έδωσαν εξηγήσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα, στον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή που έχει αναλάβει την έρευνα των λόγων παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών και στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.
Ο κ. Μακρής έδωσε προθεσμία στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν υπόμνημα μέσα στις επόμενες μέρες, στο οποίο να εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν στις παραιτήσεις τους.
Ειδικά οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης πρέπει να αιτιολογήσουν την παράγραφο εκείνη στην επιστολή παραίτησης που αναφέρει ότι «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ανέφεραν τόσο στον κ. Τέντε, όσο και στον κ. Παντελή, την πραγματική κατάσταση και τους λόγους που τους οδήγησαν να ζητήσουν την αντικατάστασή τους (παραίτησή τους) από τη θέση που κατέχουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης κατονόμασαν τα πρόσωπα που τους «ενόχλησαν» στο έργο τους.
Πάντως, συνάδελφοι των δύο οικονομικών εισαγγελέων έλεγαν σήμερα ότι τους εκμυστηρεύτηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ότι «μακάρι να μας ζητήσουν να καταθέσουμε ονόματα», και προσέθεταν ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το έργο τους, ενώ τόνιζαν ότι οι δύο εισαγγελείς Εφετών δεν έχουν μετανιώσει για τις ενέργειές τους (παραίτησή τους) και για όσα αναφέρουν στην επιστολή παραίτησης τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τις τελευταίες ώρες γίνεται μία προσπάθεια να εκτονωθεί το όλο κλίμα, με την ενδεχόμενη απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών,σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαστική η αντικατάσταση του κ. Πεπόνη και του κ. Μουζακίτη από τις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων.
Από την άλλη πλευρά, δικαστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η πιθανή απόσυρση της τροπολογίας δεν σημαίνει τίποτα για τους δύο παραιτηθέντες οικονομικούς εισαγγελείς.
Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 3943/2011 έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν (μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου) αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς Εφετών, όπως είναι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.
Παπαδήμος: Να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες
Να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι λόγοι που επικαλούνται στην χθεσινή παραίτηση τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τη δικαστική ηγεσία όλων των δικαστηρίων της χώρας, παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ανώτατους δικαστικούς για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία διαπραγματεύσεων του PSI.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δικαστικοί έδειξαν θετική ανταπόκριση για το προωθούμενο νομοσχέδιο αναβάθμισης και ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης και ζήτησαν να εξεταστούν ορθολογικά ζητήματα εφεδρείας για τους δικαστικούς υπαλλήλους, που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων και οικονομικής αυτοτέλειας της Δικαιοσύνης.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του για την υπόθεση της παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων, λέγοντας ότι ήδη ανέθεσε στον αρεοπαγίτη, Φ. Μακρή, να διεξάγει έρευνες.
Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:
Αντιμέτωπη με δριμύ εισαγγελικό κατηγορώ για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης βρίσκεται από χθες η κυβέρνηση, μετά τις καταγγελίες, με τις οποίες συνόδευσαν τις παραιτήσεις από τις θέσεις τους, ως οικονομικοί εισαγγελείς, οι κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης.
Με μια σκληρή επιστολή προς τον προιστάμενό τους, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, οι δύο μέχρι, χθες, οικονομικοί εισαγγελείς, εμμέσως πλην σαφώς, καταγγέλλουν απόπειρα παρεμβάσεων στο έργο τους τονίζοντας ότι δεν δέχονται να είναι εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ΄ υπαγόρευση.
Κατηγορούν ευθέως δε την κυβέρνηση ότι με προφάσεις και δήθεν επιχειρήματα επιχειρεί την αντικατάστασή τους προκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία τους.
Οι κ. κ. Πεπόνης και Μουζακίτης δεν μένουν όμως εκεί, αλλά εμμέσως, πλην σαφώς, κάνουν λόγο για απόπειρα χρησιμοποίησης του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα ως «κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».
Πρόκειται για βαρείς χαρακτηρισμούς που εγείρουν μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα την ώρα μάλιστα που η πάταξη της φοροδιαφυγής και το «κυνήγι» του οικονομικού εγκλήματος λειτουργεί ως ελπίδα δικαιοσύνης και ως βαλβίδα εκτόνωσης της διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα έσπευσαν να ζητήσουν τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με παραγγελία του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξακριβωθούν ποιοι έχουν παρέμβει, σε ποιες υποθέσεις από αυτές που χειριζόταν οι δύο εισαγγελείς εκδηλώθηκαν οι παρεμβάσεις, και για λογαριασμό ποιών συμφερόντων.
Κάτι που έγινε πραγματικότητα καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες διέταξε την διεξαγωγή έρευνας ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Mega ο Πρωθυπουργός ζήτησε να «τελειώνει η προκαταρκτική εξέταση ακόμη και σήμερα».
Την βεβαιότητα ότι για τα ζητήματα που εγείρουν οι καταγγελίες και τα αναφερόμενα από τους δύο εισαγγελείς θα επιληφθεί αμέσως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους και οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Βενιζέλος και Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου.
Μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, είναι οι συνθήκες παραίτησης του πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος είχε καταγγείλει ανείσπρακτα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων καθώς και το σύστημα «4-4-2» των εφοριακών, η έρευνα που αφορούσε καταγγελίες για διογκωμένο έλλειμμα της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ, η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, δανειοδοτήσεις κομμάτων και τα CDS του Ανδρίκου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πιο ώριμη υπόθεση ήταν αυτή του λαθρεμπορίου καυσίμων και των ανείσπρακτων προστίμων. Πρόκειται για υπόθεση την οποία έχει καταγγείλει ο πρώην Γ. Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Δ. Σπινέλλης και για την οποία κυκλοφορεί ότι θα ασκούνταν τις επόμενες ημέρες διώξεις.
Πλήγμα σε Δικαιοσύνη, λόγω εντυπώσεων, λένε Βενιζέλος- Παπαιωάννου
Από την πλευρά τους οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομικών με κοινή ανακοίνωση κάνουν λόγο για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων και για πλήγμα στο κύρος της Δικαιοσύνης.
Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση της παρέμβασηςστο έργο τους λόγω της πρόθεσης της Κυβέρνησης να καταθέσει προς τη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα αναλαμβάνει, αντί για αντεισαγγελέας εφετών, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Οι υπουργοί έδωσαν στη δημοσιότητα το προσχέδιο διάταξης που είχε εκπονηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο και το οποίο μεταξύ πολλών άλλων προβλέπει την ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο.
Παραδέχονται δε ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην οποία μετείχε ο αντεισαγγελέας εφετών κ. Πεπόνης, αλλά και οι παριστάμενοι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδης και πρώην αντεισαγγελέας εφετών κ. Διώτης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, που θεώρησαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά ως έχει.
Επιπλέον αυτού, το σχετικό προσχέδιο ετέθη υπόψη του κ. Πεπόνη για να διατυπώσει και εγγράφως την άποψή του, χωρίς να έχει διαμορφωθεί σε κανένα πολιτικό επίπεδο κυβερνητική απόφαση για την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει: "Με αφορμή την υποβολή παραίτησης εκ μέρους των Αντεισαγγελέων Εφετών κ.κ.Πεπόνη και Μουζακίτη και την κοινή δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα :
Οι Αντεισαγγελείς Εφετών κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, επελέγησαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ασκήσουν τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, έχοντας παράσχει, με την μέχρι σήμερα άσκηση των καθηκόντων τους, τα εχέγγυα της επιστημονικής τους κατάρτισης και επάρκειας , της ακεραιότητας του χαρακτήρα τους και της βαθιάς προσήλωσης τους στο ιδεώδες της Δικαιοσύνης.
Οι λόγοι της παραίτησής τους, θα πρέπει να αξιολογηθούν, από τα αρμόδια προς τούτο όργανα της δικαιοσύνης και όλοι πρέπει να αναμείνουν αυτή την αξιολόγηση .
Όσον αφορά στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 3943/2011 ,θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ναι μεν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Εκτελεστική και Νομοθετική Λειτουργία , πλην, όμως, όταν αφορά σε ζητήματα της Δικαστικής Λειτουργίας , οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, διαφορετικά, μπορούν να δημιουργηθούν εκτιμήσεις ή και υπόνοιες παρέμβασης στην απρόσκοπτη λειτουργία της.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον, τι οδήγησε το Υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί να προβεί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην αλλαγή αυτή του νομοθετικού πλαισίου και στην αντικατάσταση των εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών, δεδομένου ότι ο θεσμός, υπό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά".
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/673241/Article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου