- 100 δισεκατομμύρια ευρώ η "μειωση" του ελληνικού χρέους - 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών - Μόνιμη παρουσία ελεγκτών εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα,με οτι αυτο συνεπαγεται-ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ,ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΗΣ... ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ-ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΚΤΏΝ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!!!-Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΣΗ,ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΒΙΩΣΗΜΟ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ!!!
Ο πρόεδρος του ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι με τη συμφωνία καθίσταται δυνατή η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2020. Είπε επίσης ότι θα μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...
«Παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής όπου επετεύχθη συμφωνία για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δίνουν τη δυνατότητα «να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν».
Αναφερόμενος στη συμφωνία σημείωσε ότι έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της. Υπογράμμισε παράλληλα ότι αίρονται βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, κάνοντας λόγο για δίκαιη κατανομή των βαρών.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είναι η πιο ιστορική απόφαση σε σχέση με όσες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι έχει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχει. «Δεν ξέρουμε τις αντιδράσεις των αγορών. Ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δίνουν το πλαίσιο των στόχων, το οποίο, όπως ανέφερε, δέχθηκε και ο ιδιωτικός τομέας μετά από σκληρή διαπραγμάτευση.
Στόχος, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, είναι έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Διαβεβαιώσεις για τα Ταμεία
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι ήσυχοι για τις συντάξεις τους.
Όπως είπε, η συμφωνία δεν θίγει συντάξεις, αντιθέτως με την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης των τόκων διευκολύνεται η κοινωνική πολιτική.
«Ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας»
Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με την επιτήρηση της χώρας, επισήμανε ότι η ελάφρυνση του βάρους του χρέους και τα πλεονάσματα που θα παράξει η χώρα εγγυώνται ότι «θα φύγουμε σιγά αλλά σταθερά από εξαρτήσεις».
«Να τελειώνουμε με την προπαγάνδα και την εύκολη λασπολογία...Εμείς παλεύουμε για την πατρίδα...Ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Έκανε μάλιστα λόγο για «υπερπατριώτες», οι οποίοι, όπως είπε, χωρίς να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις επένδυαν στην αποτυχία της χώρας.
«Ο κόσμος θέλει αλλαγές, όχι εκλογές»
Ο Πρωθυπουργός έβαλε επίσης «φρένο» στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Ο κόσμος θέλει αλλαγές και όχι εκλογές», δήλωσε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της υπεύθυνη, εθνικής σημασίας, δουλειά ώστε αυτές οι αποφάσεις να εφαρμοστούν.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις. Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως θα υπάρξει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία.
«Αδυνάτω να πιστέψω πως υπάρχει έστω και ένα πολιτικό κόμμα στη Βουλή, έστω κι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που δεν θέλει κι αυτός να βάλει την υπογραφή του στην απαλλαγή του έθνους μας από ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού βάρους του δημοσίου χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό το νόημα είχαν, όπως είπε, και όλες οι δηλώσεις που είχε κάνει τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες. «
«Κάποιοι που βιάστηκαν να τοποθετηθούν αρνητικά στις όποιες αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, χωρίς να έχουν την στοιχειώδη υπομονή να περιμένουν να δουν ποιές θα είναι οι αποφάσεις αυτές, όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν αρνητικά την ώρα που εμείς ζητούσαμε συναίνεση και στήριξη για να είναι ισχυρότερη η διαπραγματευτική θέση της χώρας, νομίζω ότι σήμερα θα έχουν μετανοιώσει», πρόσθεσε.
Σημείωσε τέλος ότι επειδή η στιγμή είναι σημαντική, η θέση της κυβέρνησης «είναι πάντα μια θέση ενότητας και συναίνεσης γιατί πρέπει να πορευτούμε ως τόπος και να ανορθώσουμε την πατρίδα μας».
Δηλώσεις Σαρκοζί για την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, που ήταν ο πρώτος αρχήγός κράτους που έδωσε συνέντευξη σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50%.
Σε αντιστάθμισμα, όπως δήλωσε ο γάλλος προεδρος, η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας.
Ο Ν Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν "να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη.
Δήλωσε επίσης ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλεον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020!!!
Δηλώσεις Ρομπέϊ - Μπαρόζο για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής
ΚανονικήΕΕ-Σύνοδος Κορυφής -Ελλάδα-Ρομπέϊ-Μπαρόζο ΑΠΕ, Βρυξέλλες, 27/10/2011, του ανταποκριτή μας Β. Δεμίρη Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ.
ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ειδικότερα,σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.
Η ευρωζώνη "έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ", δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ
Η ευρωζώνη στάθηκε στο "ύψος των προσδοκιών" και "έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ" συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους, στο τέλος της συνόδου κορυφής σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.
Η Λαγκάρντ χαιρετίζει τη "σημαντική πρόοδο" στις αποφάσεις της ευρωζώνης
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει τη "σημαντική πρόοδο" που επιτεύχθηκε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε "ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή".
"Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου" στην Ελλάδα, δηλώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι "μείζονος σημασίας" η εφαρμογή "των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε" η Αθήνα.
Ο Τρισέ κάνει λόγο για εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις στην ευρωζώνη
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τις "εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις" που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής υιοθετώντας ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.
"Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς.
Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά", τόνισε ο Τρισέ, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το Νομισματικό Ινστιτούτο της Φρανκφούρτης στις αρχές Νοεμβρίου.
Νωρίτερα κατά τις συνομιλίες παρουσιάστηκε εμπλοκή με αποτέλεσμα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής να παραμένει μετέωρη έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών ανέλαβαν απευθείας η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μόνιμη και ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης, η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα» είπε.
Για κρίσιμες αποφάσεις που κανείς δεν θα μπορούσε φανταστεί στο παρελθόν μίλησε από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η χώρα του επιθυμούσε να αποφευχθεί το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ήθελε ένα λειτουργικό ταμείο στήριξης, αποτέλεσμα που πρέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολόγισε ότι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης για συνολικό ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο τοποθετούνται στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που προηγήθηκε, οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%.
«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κανένα σημείο του σχεδίου» είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος διαπραγματευόταν για την πλευρά των τραπεζών.
Η πλευρά του IIF επέμενε έως και μετά τις 03:00 το πρωί ότι δεν υπάρχει πρόοδος, με αποτέλεσμα να δίδεται εικόνα αδιεξόδου. Μέρκελ και Σαρκοζί ανέμεναν νέα συμβιβαστική πρόταση από τον IIF.
Πρόοδος για την ενίσχυση του EFSF
Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαβουλεύσεων, και πριν οι Μέρκελ και Σαρκοζί βρεθούν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης έκαναν σημαντική πρόοδο και στο ζήτημα της μόχλευση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού για το ευρώ (EFSF).
H «δύναμη πυρός» του ΕFSF συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ με συνδυαστική χρήση και των δύο επιλογών που έχει η Ευρωζώνη, δηλαδή την εγγύηση των νέων κρατικών ομολόγων και τη σύσταση «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού».
Οι λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα αποφασιστούν σε Eurogroup του επόμενου μήνα, ενώ θα εξεταστεί και στενότερη συνεργασία του μηχανισμού με το ΔΝΤ.
Περί τις 12 τα μεσάνυχτα τελείωσε και η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής στην Αθήνα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε και δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευαίσθητο θέμα της αυξημένης εποπτείας που ζητούν οι Γερμανοί, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μια προσεκτική διατύπωση περί «τεχνικής υποστήριξης», με την επισήμανση ότι η εφαρμογή θα στηρίζεται στην ελληνική κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ-ΑΠΕ-NEWSIT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου