1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ , 9,5 ευρώ και 10 ευρώ. Το εύρος των τιμών ζώνης ανά τ.μ., που θα αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο, αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ αλαλούμ προκαλεί η είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ανησυχεί για νέα εκτόξευση των οφειλών που έχουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις προς την εταιρεία, καθώς με το νέο τέλος όσοι δεν πληρώνουν θα έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Μάλιστα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζει πως μέχρι τον Αύγουστο η επιχείρηση έκοψε το ρεύμα σε 175.000 που αδυνατούσαν λόγω της ύφεσης να είναι συνεπείς. Από αυτούς οι 60.000 δεν έκαναν επανασύνδεση.
Ασάφειες, όμως, για το θέμα υπάρχουν και από το υπουργείο Οικονομικών και σήμερα αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις. Για παράδειγμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ληφθεί υπόψη η παλαιότητα των ακινήτων. Χθες ο Ευ. Βενιζέλος αρκέστηκε στο να πει πως θα υπάρξουν 20 κλίμακες χρέωσης από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ.
Πάντως η ουσία είναι, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης ηλεκτρισμού, ότι η είσπραξη του φόρου μέσω των λογαριασμών αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες:
- Η ΔΕΗ φοβάται για άσκηση αγωγών σε βάρος της, καθώς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, είναι πολύ πιθανό μέτοχοι να εγείρουν ενστάσεις ως προς τον ρόλο που καλείται να παίξει μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. «Δεν είναι η ΔΕΗ φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αλλά επιχείρηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
- Σύγχυση αναμένεται να προκληθεί και με την επιφάνεια των κατοικιών, των επιχειρήσεων και άλλων δομημένων χώρων. Η ΔΕΗ για την είσπραξη των δημοτικών τελών, φόρων κ.λπ. χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων των δήμων. Πολλοί φορολογούμενοι άλλα τετραγωνικά έχουν δηλώσει στο έντυπο «Ε9» κι άλλα στις δημοτικές υπηρεσίες. Επίσης, οι δήμοι διαφορετικά υπολογίζουν την επιφάνεια για την επιβολή των δημοτικών τελών κι αλλιώς τους φόρους για τον δημόσιο φωτισμό. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο καταναλωτές να εγείρουν ενστάσεις ως προς τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλώσει και θα διαπιστώσουν διαφορετικές χρεώσεις.
- Εντονη είναι η ανησυχία της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο έκρηξης των πολιτών που δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, όπως είναι πολύ πιθανό να προβλέπει νομοθέτημα που θα εκδοθεί για την είσπραξή του, θα καλείται σε όποιον δεν πληρώνει να κόβει το ρεύμα. Τότε οι οφειλές θα μεγαλώσουν και η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε περαιτέρω ζημιές. «Τι θα γίνει αν 10.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του λογαριασμού;», διερωτώνται στην επιχείρηση.
- Προβλήματα υπάρχουν και με ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει. Στη ΔΕΗ διερωτώνται τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
- Οσο κι αν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα τού ποιος θα πληρώσει το τέλος (σ.σ.: οι ιδιοκτήτες), δεν αποκλείεται «κόντρα» ανάμεσα σε ιδιοκτήτες κι ενοικιαστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την είσπραξη των λογαριασμών.
- Οι ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας θα κληθούν κι αυτές να εισπράξουν τον φόρο. Αναμένεται να αντιδράσουν, καθώς θα χάσουν πελάτες.
Προκλητική δήλωση για το χαράτσι από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Πυρά κατά Φωτόπουλου από Παπακωνσταντίνου και ΝΔ
Πυρά κατά Φωτόπουλου από Παπακωνσταντίνου και ΝΔ
Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, αναφορικά με την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα.
Ο κ. Φωτόπουλος, με χθεσινές του δηλώσεις, προειδοποίησε ότι θα παρεμποδίσει την έκδοση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ με καταλήψεις στα γραφεία όπου εκδίδονται: «Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Η ΔΕΗ δεν είναι καουμπόης και σερίφης, για να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.
Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ και τον κατηγόρησε για απόπειρα συνδιοίκησης της επιχείρησης και συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης:
«Ας γίνει επιτέλους σαφές ότι αποφάσεις για τη λειτουργία της ΔΕΗ λαμβάνονται από τη διοίκησή της και όχι από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η εποχή της συνδιοίκησης έχει περάσει ανεπιστρεπτί», τόνισε ο ο υπουργός, ενώ επίσης υπογράμμισε: Η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή ενός έκτακτου τέλους στην ακίνητη περιουσία έχει να κάνει με την αξιοπιστία της χώρας, τη διαφύλαξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της υλοποίησης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουλίου. Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνής συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης».
Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαιώνει για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου: Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολές στη διοίκηση της Επιχείρησης για την υλοποίηση αυτής της κυβερνητικής απόφασης, με τρόπο που να δημιουργεί τα μικρότερα δυνατά προβλήματα στους πελάτες της ΔΕΗ».
Κατά της στάσης του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τάχθηκε και η ΝΔ. Ο εκπρόσωπός της, Γ. Μιχελάκης, δήλωσε ότι «κανένας οργανισμός δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων».
Η ΝΔ επανέλαβε την αντίθεσή της στο μέτρο, όπως και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη.
Φορείς επιχειρηματιών και εργαζομένων
Εντονες οι αντιδράσεις για το έκτακτο χαράτσι
Εντονες οι αντιδράσεις για το έκτακτο χαράτσι
Εντονες είναι και οι αντιδράσεις των εκπροσώπων εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και του επιχειρηματικού κόσμου ως προς την επιβολή του φόρου στα ακίνητα, χωρίς όμως να προτρέπουν τους πολίτες σε μη πληρωμή του.
Για νέο «κεφαλικό φόρο» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΓΣΕΕ μιλά για «τεράστια αφαίμαξη πόρων από το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα».
Η αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου καταγγέλλει πως πρόκειται για άδικο φόρο που επιβαρύνει τους καταναλωτές σε μία δύσκολη περίοδο. Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας Μ. Τσιφάκης υποστηρίζει ότι «εκ των πραγμάτων τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον φόρο λόγω των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων που επωμίζονται. Και τότε τι θα γίνει; Δεν θα έχουν φως;» καταλήγει.
Από την πλευρά των επιχειρηματιών ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος κάνει λόγο «για αναξιόπιστη κυβέρνηση», ενώ οι πρόεδροι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γ. Κασιμάτης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Π. Ραβάνης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης επισημαίνουν πως «χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο λουκέτο».
(από την Ημερησία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου