κερδοσκόποι έχουν εντείνει τις πιέσεις κατά της χώρας του.
Όπως είπε στην ομιλία του, η ανάπτυξη είναι βασική πολιτική της κυβέρνησης του και ότι, μέσα στις κακές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, απαιτείται η ενίσχυση των προσπαθειών προς αυτή τη κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στην δημοσιονομική προσαρμογή της Ιταλίας, είπε ότι κινείται καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι οι στόχοι για το έλλειμμα είναι αυτοί που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ. Τα μέτρα που πήρε η Ιταλία έχουν συγκεντρώσει τα θετικά σχόλια του προέδρου του Eurogroup και του αρμόδιου επιτρόπου, είπε ο κ.Μπερλουσκόνι, αλλά αντίθετα επισήμανε ότι οι αγορές δεν αξιολογούν όπως θα έπρεπε την κατάσταση στην Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις στο δημόσιο τομέα, βελτίωση στην ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, επενδύσεις σε δημόσια έργα (κυρίως στη φτωχότερη νότια Ιταλία) και απελευθέρωση επενδυτικών πηγών.
Πρόσθεσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί ως το 2014 θα μειώσουν το έλλειμμα.
Ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομία είναι σε πορεία ανάπτυξης είναι η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που προσφεύγουν στο ταμείο ανεργίας, ο οποίος τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με το 2010.
Επέρριψε πάντως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που του κληροδότησαν το υψηλότατο δημόσιο χρέος της χώρας το οποίο υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και τους εργοδότες σχετικά με τα αναπτυξιακά μέτρα, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και τις εργασιακές σχέσεις.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέρριψε ακόμη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών διαβεβαιώνοντας ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του που ολοκληρώνεται το 2013. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες μετά την αποχώρηση των συμμάχων από τη Λέγκα του Βορρά η κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία και σε αρκετές περιπτώσεις ψηφοφορίες στη Βουλή πήραν το χαρακτήρα άτυπης ψήφου εμπιστοσύνης.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι έχει ισχυρές βάσεις και επαρκή ρευστότητα και ότι ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι σε άλλες χώρες.
Αρνητικές οι αντιδράσεις μερίδας του Τύπου
Με επιφυλακτικότητα ακόμα και αρνητικά σχόλια αντέδρασε ο Τύπος στην ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού.
Ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας του Μιλάνου Ιl Sole 24 Ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο, τόνισε ότι «στην ομιλία του Μπερλουσκόνι δεν ακούσαμε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα που να σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κρίσης».
Από την πλευρά του ο αναλυτής της Corriere della Serra, Μάσιμο Μουκέτι, υπογράμμισε ότι «η ομιλία του Μπερλουσκόνι ήταν μια ζεστή σουπίτσα που προσπαθούμε να σερβίρουμε στις αγορές. Δεν ακούσαμε, όμως, τίποτα το καινούριο για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Ήταν το γνωστό, κλασικό τροπάριο».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου