13 αστυνομικοί.
Εκτάκτως επιστρέφει στο Λονδίνο η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, διακόπτοντας της καλοκαιρινές της διακοπές.
Τα επεισόδια, τα χειρότερα που σημειώνονται στο Λονδίνο από τις ταραχές του 1981 στο Μπρίξτον στα νότια της βρετανικής πρωτεύουσας, ξεκίνησαν μετά το θάνατο ενός 29χρονου στο Τότεναμ από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα.
Το Τότεναμ στο βόρειο Λονδίνο είναι μία από τις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία.
Οι ταραχές επεκτάθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Μπρίξτον, όπου εκατοντάδες άτομα λεηλάτησαν μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικού εξοπλισμού και ομάδες νέων επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών.
Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, λεηλασίες σημειώθηκαν σε αρκετές συνοικίες, ακόμη και στο Όξφορντ Σέρκους, στην καρδιά του τουριστικού Λονδίνου, όπου μία ομάδα από 50 νέους προκάλεσε καταστροφές.
Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν περισσότερα από 100 άτομα στη διάρκεια της δεύτερης νύχτας επεισοδίων σε αρκετές συνοικίες του Λονδίνου που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα αστυνομικοί.
Συνολικά 55 άτομα είχαν ήδη συλληφθεί το Σάββατο. Τρεις αστυνομικοί νοσηλεύονται χτυπημένοι από αυτοκίνητο, στην προσπάθειά τους να συλλάβουν ένα άτομο.
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση με βία, λεηλασίες και ταραχές που ξεσπούν σε αρκετές συνοικίες» τόνισε η Κριστίν Τζόουνς, της αστυνομίας του Λονδίνου.
Ο αντιδήμαρχος του Λονδίνου Κιτ Μόλτχαουζ απέδωσε τα επεισόδια σε έναν μικρό αριθμό παράνομων στοιχείων με κίνητρό τους την κλοπή και όχι την κοινωνική διαμαρτυρία. Και οι Αρχές αποδίδουν το ξέσπασμα της βίας σε συμμορίες, όμως κατά τους κατοίκους, αιτία είναι η ανεργία και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία τον επόμενο χρόνο θα είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου -τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στη χώρα εν καιρώ ειρήνης- δέχεται επικρίσεις για το ότι επέτρεψε να κλιμακωθούν τα επεισόδια.
Οι ταραχές έρχονται σε μία εποχή με έντονο το κλίμα δυσαρέσκειας στη χώρα, με την οικονομία σε δεινή κατάσταση και την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ.
Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν ύστερα από τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με τους διαδηλωτές να ζητούν Δικαιοσύνη, μετά το θάνατο ενός 29χρονου άνδρα, του Μαρκ Ντάγκαν, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου