υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Βρετανίας μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η παρότρυνση-προειδοποίηση Βερολίνου και Λονδίνου έρχεται στον απόηχο της σοβαρότερης κρίσης που ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του το 2008.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Κόσοβο, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ανάφλεξη. Φθάνει στην Πρίστινα στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας στα Βαλκάνια, που περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε Κροατία και Μαυροβούνιο.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναμένεται να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Κοσόβου, όπως ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, αλλά και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός διοικητής της KFOR Έρχαρντ Μπούλερ.
Δεν αποκλείεται η επίσκεψη Βέστερβελε να περιλάβει και ένα σύντομο ταξίδι, με ελικόπτερο, στο βορρά, στο επίκεντρο των πρόσφατων επεισοδίων.
Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» στο βόρειο Κόσοβο στις 26 Ιουλίου, μετά την επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την ανάληψη του ελέγχου δύο συνοριακών σταθμών που επανδρώνονται από Σέρβους, προκειμένου να επιβληθεί το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από το Βελιγράδι που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι.
Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη απόπειρα της Πρίστινας να επιβάλει την κυριαρχία της στη σερβική μειονότητα στο βόρειο Κόσοβο -η οποία δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.
Οι κάτοικοι αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα, ξέσπασαν ένοπλες συμπλοκές που οδήγησαν στο θάνατο ενός αστυνομικού και σε αρκετούς τραυματισμούς, και χρειάστηκε η επέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ προς αποκατάσταση της τάξης. Στον απόηχο των επεισοδίων η ΝΑΤΟϊκή δύναμη KFOR ζήτησε την αποστολή ενισχύσεων στο Κοσσυφοπέδιο.
«Η Σερβία και το Κόσοβο θα πρέπει να βρουν μια διπλωματική λύση, που θα αναγνωρίζει τα σύνορα του Κοσόβου, θα βελτιώνει τη ζωή όλων και θα θέσει τα δύο κράτη στο δρόμο προς την ΕΕ» αναφέρεται σε κοινή δήλωση των Γκίντο Βέστερβελε και Ουίλιαμ Χέιγκ που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Εάν δεν το κάνουν αυτό, θα χάσουν μία ιστορική ευκαιρία σε βάρος του συμφέροντος των πολιτών τους» επισημαίνουν οι επικεφαλής διπλωματίας Γερμανίας και Βρετανίας.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου