Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Δίολκος - θρίλερ με ένα θύμα και πολλούς δολοφόνους

Γενική όψη: Δίολκος
H υπόθεση του Δίολκου μοιάζει με θρίλερ. Όλα αρχίζουν να εξηγούνται εάν κοιτάξει κανείς την πλοκή, όχι σαν τη φροντίδα ενός μνημείου που προσποιούνται ότι...
παρέχουν οι ''αρμόδιοι'' αλλά σαν ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα με ένα αθώο θύμα και πολλούς δολοφόνους που έχουν ως κύριο μέλημα... τι άλλο; Το άλλοθί τους.
Στις 31 Αυγούστου, συνόδεψα μια ομάδα Ιταλών μοτοσικλετιστών που ήθελαν να δουν τον Δίολκο. Οι αρχαιολόγοι ήταν εκεί, αλλά τα ρημαγμένα τμήματά του μνημείου ήταν ακόμη εκτεθειμένα. Πέρα από την προσωρινή αντιμετώπιση δύο μετώπων διάβρωσης εκεί όπου τα υγιή τμήματα του μνημείου ξηλώνονταν σαν πουλόβερ, κι όπου οι "αρμόδιοι" αρνούντο λυσσαλέα κάθε εργασία (κι όπου "αποφάσισαν" να επέμβουν πάνω από έναν χρόνο αφού η ίδια η Αστυνομία τους είχε καλέσει να δράσουν για αποφυγή ατυχήματος!!!) - η καταστροφή συνεχίζεται. Εικοσιτέσσερις ώρες το 24ωρο.
Τον Φεβρουάριο του 2006 (κατά σύμπτωση μάλιστα την ίδια μέραμε το έγγραφο της Αστυνομίας που ανέφερα), οι "αρμόδιοι" εξέδωσαν Δελτίο Τύπου για την υποτιθέμενη μελέτη "αναστήλωσης" που θα γινόταν την ίδια χρονιά. Δεν έδειχναν να ανησυχούν. Άλλωστε είχαν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά (τους): ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΑ ΡΗΜΑΓΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.


Κάποια στιγμή, αφού η συγκεκριμένη εκδοχή είχε αποφέρει τους καρπούς της, οι "αρμόδιοι" αποφάσισαν να δουν το μνημείο, βρίσκοντας άλλη λύση για το πρόβλημά (τους): ΤΩΡΑ... ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ (εκτός από το χώρο της πλατφόρμας, μία επίσης συναρπαστική ιστορία!).
Σήμερα, οι ρημαγμένες από τόση "φροντίδα" εκτάσεις του μνημείου εξακολουθούν να στενάζουν στο έλεος της διάβρωσης, αλλά οι "αρμόδιοι" βρήκαν και πάλι λύσεις στο πρόβλημά (τους). Ασχολούνται με το κομμάτι της Σχολής Μηχανικού (που δεν κινδυνεύει από τη θαλάσσια διάβρωση) και προσπαθούν να συλλέξουν δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν εφάρμοσαν ούτε καν τα σωστικά μέτρα που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι αποφάσισαν να εκτελέσουν ΑΜΕΣΑ πριν τρία χρόνια(*).
 Πριν λίγες μέρες, μια από τις διευθύντριες του Υπουργείου βγήκε στο ραδιόφωνο να πει πόσο σημαντικός είναι για το Υπουργείο ο Δίολκος. Μήπως κάποιος θα έπρεπε να της πει ότι όταν οι υπεύθυνοι για την προστασία ενός μνημείου έχουν συμβάλει με τόσους τρόπους, με τόσο θράσος και επί τόσες δεκαετίες στη διάλυσή του, και τόσο αποτελεσματικά ώστε να παραμένει ΑΚΟΜΑ σε καθημερινή και βίαιη καταπόνηση, οι κάθε τύπου διαβεβαιώσεις περί ενδιαφέροντος δε συνιστούν μόνο ένα ηθελημένο ψεύδος αλλά και ύβρι και ασέβεια προς το αθώο θύμα τους;
(*) Κάτι καθόλου δύσκολο για τους "μαιτρ"των "λύσεων". Αναφέρω, έτσι πρόχειρα, μερικές από τις δικαιολογίες που μου έρχονται στο νου:
1.Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις (πάντα κατανοητές και συγχωρήσιμες βεβαίως) ή μεταβολές στη γραφειοκρατία/ηγεσία, οπότε προτιμήσαμε να αφήσουμε αυτή τη φάση των άμεσων μέτρων, η οποία...
2. .. άλλωστε δεν χρειαζόταν γιατί, αφού αντιμετωπίσαμε τα δύο μέτωπα της διάβρωσης, στο υπόλοιπο μνημείο η διάβρωση προχωρούσε αργά, κάτι βέβαια φυσικό αφού...
3. ...εκεί το μνημείο παρουσιάζει μόνο καθίζηση, και άλλωστε...
4. ... κάτι μπλόκια που έχουν μπει στο παρελθόν δεν ήταν αποτελεσματικά...
Παρένθεση προς αναγνώστες: προσέξτε αυτό το τελευταίο, είναι ΠΟΛΥ επιτυχημένη λύση για το πρόβλημά (τους). Πρόκειται για κάποια μπλόκια που μπήκαν πριν κάποια χρόνια από τη Διώρυγα στην περιοχή όπουη διάβρωση των πρανών της Διώρυγας απειλούσε το χωμάτινο δρόμο πλάι στην ιδιωτική μάντρα. Έπεσαν και μπροστά στο σημείο σε ένα τμήμα του Δίολκου (δείτε εδώ στο βίντεο http://www.youtube.com/user/sofiagreek#p/u/2/DLqOkm6RHrY), αν και αμφιβάλλω αν έγινε έστω κάποια προσπάθεια ανάσυρσης πιθανών αρχαίων λίθων στο σημείο ή επέμβασης [όπως αυτή που έγινε κάτω από αφάνταστη πίεση πρόσφατα] που θα είχε καθυστερήσει σημαντικά τη διάβρωση. (Σημειώνω ότι σε αυτό το τμήμα του μνημείου η διάβρωση έφθασε το 1992 και θα ήταν ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ να αντιμετωπιστεί αλλά δεν αντιμετωπίστηκε!!). Για να επανέλθουμε στα μπλόκια, αυτή η μονή και "διακριτική" σειρά από τσιμεντένια στοιχεία και η υποτιθέμενη "ανεπάρκειά" τους τριγυρίζει ήδη στο Υπουργείο και είμαι περίεργη να δω αν θα ξεμυτίσει και σε κάποιο πιο "δημόσιο" έγγραφο (αν και τη δουλειά της μπορεί να την κάνει μια χαρά και σε υπηρεσιακά σημειώματα)... Εδώ, με ένα σμπάρο, οι "αρμόδιοι" πετυχαίνουν πολλά τρυγόνια: ΚΑΙ δικαιολογούν τη καθυστέρηση και τη μη λήψη άμεσων μέτρων (η οποία με τη σειρά της εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες) ΚΑΙ δίνουν την εντύπωση ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τα προβλήματα του μνημείου (αφού δήθεν.... βασανίστηκαν από το τεχνικό πρόβλημα και έψαξαν να βρουν καλύτερη λύση) ΚΑΙ, το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΛΑ(!!!) δίνουν την εντύπωση ότι είχαν ήδη προβεί σε σωστικές ενέργειες παλαιότερα!!!!! Καθώς μάλιστα μπορούν να αναφέρουν απλά τα μπλόκια χωρίς να λένε σε ποιο σημείο τοποθετήθηκαν, αφήνεται η εντύπωση ότι μπορεί και να αφορούσαν ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ!!!  Στο βίντεο φυσικά φαίνεται πού και γιατί τοποθετήθηκαν!
Διεθνής έκκληση για τον Δίολκο: http://www.thepetitionsite.com/takeaction/870/477/005/
Πηγή:sciencenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: