Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ο άγνωστος σύντροφος...


Διατροφικές συνήθειες και ζευγάριαΣτους γάμους μακράς διάρκειας μπορεί να ευδοκιμεί η αγάπη, ο συμβιβασμός και να αυξάνεται η αδιαφορία του ενός για τον άλλον. Ζευγάρια παντρεμένα κατά μέσο όρο 40 χρόνια, γνωρίζουν λιγότερα για τις διατροφικές συνήθειες και τις αγαπημένες ταινίες του συντρόφου τους, από ότι ζευγάρια που...
έχουν συνάψει γάμο ή έχουν σχέσεις για ένα ή δύο χρόνια, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.
Ερευνητές από δύο πανεπιστήμια Ψυχολογίας της Βασιλείας, στην Ελβετία, οιBenjamin Scheibehenne καιJutta Mata, συνεργάστηκαν με τον ψυχολόγο Peter Todd του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, στο Bloomington, και παρατήρησαν το μοτίβο προβλεψιμότητας σε 38 νεαρά ζευγάρια ηλικίας 19 έως 32 ετών, και 20 ηλικιωμένων ζευγαριών ηλικίας 62 έως 78 ετών. Το μεγαλύτερο κενό στη γνώση του συντρόφου ήταν στην πρόβλεψη των διατροφικών προτιμήσεων, μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινή ζωή. Η έκθεση των επιστημόνων σχεδιάζεται να δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Consumer Psychology (Older but not wiser—Predicting a partner's preferences gets worse with age. Journal of Consumer Psychology. In Press).
«Δεν ήταν κάτι αναμενόμενο για εμάς, αλλά αυτά τα στοιχεία τείνουν να επιβεβαιώσουν την υπόθεση πως η ακρίβεια στην πρόγνωση των προτιμήσεων των συντρόφων μας μειώνεται κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, παρά το ότι διαθέτουμε μεγαλύτερο χρόνο και την ευκαιρία να μάθουμε τι προτιμά και τι απεχθάνεται ο άλλος», δήλωσε ο Todd κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. «Η εξασθένηση της γνώσης σε παλαιότερα ζευγάρια αντικατοπτρίζει εν μέρει μια τάση από τους συντρόφους να καταβάλλουν όλο και λιγότερη προσοχή μεταξύ τους, καθώς θεωρούν πως η σχέση τους είναι σταθερή ή έχουν ασχοληθεί λίγο για να μάθουν τις προτιμήσεις του συντρόφου τους», καταλήγουν οι ερευνητές.
Συνεπείς με αυτή την υπόθεση, οι μακροχρόνια σύντροφοι που συμμετείχαν στη μελέτη εξέφραζαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις γνώσεις τους σχετικά με τις προτιμήσεις του άλλου, σε σχέση με τα ζευγάρια μικρής διάρκειας. Στις μακροχρόνιες σχέσεις, οι σύντροφοι μπορούν επίσης να έχουν αντιληφθεί υπερβολικά μεγάλες ομοιότητες μεταξύ τους, προσθέτουν οι επιστήμονες. Τα μέλη των μακροχρόνιων σχέσεων συχνά αποδίδουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις, τις επιλογές ταινιών και τις διακοσμητικές προτιμήσεις τους, στους συντρόφους τους που είχαν διαφορετικές απόψεις.
«Εάν το νέο εύρημα ισχύει, απαιτείται προσεχτικότερη μελέτη για να διαπιστωθούν οι λόγοι της φθίνουσας ικανότητας να προβλέπουμε τις προτιμήσεις των συντρόφων μας με την πάροδο του χρόνου», σχολιάζει ο Ralph Hertwig, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Στην περίπτωση των τροφίμων, η αντίληψη της γεύσης μειώνεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, διαπίστωση η οποία θα μπορούσε να ευθύνεται για την αδυναμία των μακρόβιων ζευγαριών να συγκρατούν τις διατροφικές προτιμήσεις των συντρόφων τους», σημειώνει ο Hertwig. Και συνεχίζει: «είναι επίσης πιθανό πως τα μεγαλύτερης ηλικίας ζευγάρια στη νέα μελέτη, προέρχονται από μία γενιά στην οποία άνδρες και γυναίκες γενικά γνωρίζαμε πολύ λιγότερα για τον σύντροφό μας σε σχέση με τα σημερινά ζευγάρια». Τέλος, οι η μακροχρόνια σύντροφοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να λένε «αθώα ψέματα» μεταξύ τους, προκειμένου να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία της σχέσης τους μειώνοντας έτσι τις γνώσεις τους ο ένας για τον άλλο.
Οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη, που έγινε στο Βερολίνο, εκτίμησαν τις δικές τους και τις προτιμήσεις των συντρόφων τους με μία κλίμακα τεσσάρων σημείων, από το «Δεν μου αρέσει καθόλου» έως «Μου αρέσει πάρα πολύ». Καταγράφηκαν οι κρίσεις τους για περίπου 40 πιάτα τροφίμων, για 40 ταινίες και 38 σχέδια κουζινών. Κατά μέσο όρο, τα μέλη των νεότερων ζευγαριών μπορούσαν να προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις προτιμήσεις τροφίμων του συντρόφου τους σε ποσοστό 47%, έναντι 40% για τα μέλη των μεγαλύτερων σε ηλικία ζευγαριών. Ανάλογη διαφορά προέκυψε για τις κινηματογραφικές ταινίες και τη διακόσμηση, αλλά η ακρίβεια ήταν ελαφρώς χαμηλότερη για τον καθένα που έκανε αυτές τις προβλέψεις.
Παρά το σχετικό μειονέκτημα τους για να προβλέπουν τις προτιμήσεις των συντρόφων τους, τα μακροχρόνια ζευγάρια ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τις σχέσεις τους από ότι τα νεότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: