Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Δευτέρα τους βουλευτές να ελέγχουν αυτά που λένε, στον απόηχο της τραγωδίας, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 77 άτομα από τις ενέργειες του...
εξτρεμιστή Άντερς Μπρέρινγκ Μπρέιβικ.
Αν και ο Νορβηγός πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοούσε, η δήλωσή του αφορά πιθανώς τις έντονες συζητήσεις για το θέμα της μετανάστευσης.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Γ.Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι επιθέσεις της 22ας Ιουλίου δίνουν λόγο στους πολιτικούς να συλλογιστούν ξανά «τι έχουμε σκεφτεί, πει και γράψει».
«Όλοι έχουμε κάτι να διδαχθούμε από την τραγωδία» είπε σε τελετή του Κοινοβουλίου στη μνήμη των θυμάτων. «Μπορεί όλοι να έχουμε την ανάγκη να πούμε "Έκανα λάθος" και να μας σεβαστούν γι' αυτό».
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός είπε πως οι δηλώσεις του αναφέρονται τόσο σε πολιτικούς, όσο και σε δημοσιογράφους, ακόμα και σε απλούς πολίτες που συνομιλούν καθημερινά μέσω Διαδικτύου.
«Η υπόσχεσή μας είναι ότι όταν το πολιτικό έργο ξεκινήσει ξανά, θα πάρουμε μαζί μας το "πνεύμα" της 22ας Ιουλίου. Θα συμπεριφερθούμε με την σοφία και σεβασμό, που συμπεριφέρονται οι Νορβηγοί πολίτες» τόνισε.
Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος έχουν εκτοξευτεί περισσότερες από δέκα μονάδες μετά το μακελειό. Οι περισσότεροι πολίτες στηρίζουν τον Νορβηγό πρωθυπουργό για το πως αντιμετώπισε την κρίση.
Ζητούν πιο αυστηρές ποινές
Εν τω μεταξύ οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να υιοθετήσει πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά εγκλήματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, στην οποία πήραν μέρος 1.283 άνθρωποι και η οποία διενεργήθηκε έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις στο κέντρο του Όσλο και στο νησί Οτόγια, το 65,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ποινές που επιβάλλονται είναι «πολύ μικρές» και μόνο το 23,8% δήλωσε ότι είναι οι αρμόζουσες, σύμφωνα με την εφημερίδα Verdens Gang.
Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο 32χρονος δράστης του διπλού μακελειού, κατηγορείται για τρομοκρατία, έγκλημα το οποίο επισύρει ποινή κάθειρξης έως 21 χρόνια. Ενδέχεται επίσης να του επιβληθούν διαδοχικές πενταετείς ποινές προστατευτικής επιτήρησης, ενώ κάποιοι έχουν ζητήσει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ώστε να μπορεί να καταδικαστεί έως και 30 χρόνια κάθειρξη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Κνουτ Στόρμπεργκετ δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν εκπλήσσεται από τις εκκλήσεις για αυστηρότερους νόμους.
«Πρέπει να ακούσουμε, να το συζητήσουμε, αλλά να μην καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα [...] Είναι σημαντικό οι πολιτικές να μην διαμορφώνονται σε κατάσταση πανικού» δήλωσε.
Ημέρα εθνικού πένθους η 21η Αυγούστου
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έλαβε -μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- την απόφαση να κηρύξει ημέρα εθνικού πένθους την Κυριακή 21 Αυγούστου.
Συναυλία στη μνήμη των θυμάτων θα διοργανωθεί στο Όσλο, στην οποία καλεσμένοι θα είναι επιζώντες, οικογένειες θυμάτων και μέλη σωστικών συνεργείων.
Ειδική μονάδα για την επίθεση
Η αστυνομία της Νορβηγίας δημιούργησε μία ειδική μονάδα για να ερευνήσει τη διπλή επίθεση της 22ας Ιουλίου στο κέντρο του Όσλο και το νησί Οτόγια.
Η αστυνομία έχει πάρει καταθέσεις από περίπου 200 μάρτυρες από το νησί και έχει κατάσχει όλα τα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις φωτογραφικές μηχανές που βρέθηκαν εκεί.
Ο αριθμός των αστυνομικών που θα πάρουν μέρος σε αυτή τη μονάδα θα καθοριστεί σε μερικές ημέρες, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.
«Πιο ισχυρή από ότι είχε εκτιμηθεί η βόμβα»
Πυροτεχνουργοί ανακοίνωσαν ότι η βόμβα που πυροδότησε ο Άντερς Μπρέιβικ στο κέντρο του Όσλο στις 22 Ιουλίου και προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων είναι πιθανό να ήταν πιο ισχυρή απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η βόμβα περιείχε 500 κιλά εκρηκτικών, αλλά έπειτα από περαιτέρω έρευνα των ζημιών που προκάλεσε ο πυροτεχνουργός Περ Νέργκααρντ δήλωσε ότι ενδέχεται να περιείχε περίπου έναν τόνο εκρηκτικών, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Dagsavisen.
Μία υπόγεια διάβαση στο κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι πιθανό να μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης της βόμβας, σύμφωνα με τον Π.Νέργκααρντ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο απολογισμός των οκτώ νεκρών είναι «ιδιαίτερα χαμηλός» με δεδομένη την ισχύ της βόμβας.
Ένας άλλος παράγοντας που πιστεύεται ότι συνέβαλε στη μείωση των θυμάτων ήταν ότι πολλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι έλειπαν λόγω καλοκαιρινών διακοπών, επεσήμανε ο Π.Νέργκααρντ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου