Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η ελληνική πτώχευση θα προκαλούσε μεγαλύτερη καταστροφή και από την Lehman Brothers, λέει ο Γ. Άκερμαν

Εάν μεταδοθεί η ελληνική κρίση χρέους και σε άλλες χώρες, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες ακόμα και από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, προειδοποίησε την Δευτέρα ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.

Ο κ. Άκερμαν προειδοποίησε ότι...

υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά γύρω από το ύψος των ζημιών που θα προκαλούσε μια χρεοκοπία της Ελλάδας με ενεργοποίηση των CDS.

Ο κ. Άκερμαν, που είναι επικεφαλής και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου το οποίο συμμετέχει στις συζητήσεις για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, σημείωσε ότι η γαλλική πλευρά μπορεί να έχει προτείνει μία λύση, αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να καταλήξουν οι συζητήσεις.

«Xρειάζεται πολλή δουλειά. Πρέπει να μπουν στη βάρκα όλοι οι επενδυτές», τόνισε ο κ. Άκερμαν και προσέθεσε ότι η πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Οι πολιτικοί αναμένουν να ληφθεί απόφαση έως τα τέλη της εβδομάδας, είπε, αλλά με δεδομένη την πολυπλοκότητα του προβλήματος, πολύ σημαντικότερο είναι να βρεθεί μια καλή λύση, σημείωσε, προτείνοντας να μην υπάρχει πίεση για εσπευσμένη λύση.

Οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν στη λύση, αλλά «κανείς δεν θέλει να πετά λεφτά από το παράθυρο», υπογράμμισε.

Μια περικοπή χρέους της Ελλάδας στα γρήγορα δεν αποτελεί λύση, είπε. Όποιος τη ζητά, σημείωσε, δεν καταλαβαίνει ότι θα ακολουθούσαν και άλλες οικονομίες.

«Τότε θα φωνάξουν και οι άλλες χώρες "κι εγώ" και θα δημιουργηθούν λάθος κίνητρα», προσέθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: