Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Τι σημαίνει το μεσοπρόθεσμο για μετοχές και ομόλογα

Ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αναμένουν δύο κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς, ο Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της EFG Eurobank και ο Δημήτρης Σκαπινάκης, Διευθυντής Επενδυτικής Στρατηγικής της Marfin Egnatia Bank, οι οποίοι μιλούν στο Capital.gr, τονίζοντας παράλληλα πως η, εκτός απροόπτου, ψήφισή του είναι μόνο η αρχή. 

Όπως υποστηρίζουν...

η θετική αυτή εξέλιξη θα φέρει ανακούφιση στις αγορές, αλλά η συζήτηση θα γυρίσει γρήγορα στην υλοποίηση και στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για τη χώρα. Αν δεν προχωρήσουν, λένε, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις δαπανών και πάταξη φοροδιαφυγής, γρήγορα οι αγορές θα απογοητευτούν εκ νέου. Αν η κυβέρνηση πετύχει όμως τότε η άνοδος θα έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα. 

«Η αγορά τιμολογεί την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με υποχώρηση των spreads, άνοδο του ευρώ και των μετοχών, αναφέρει ο Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής ανάλυσης χρηματοοικονομικών αγορών της Eurobank. «Δική μου αίσθηση είναι ότι δεν είναι πλήρως εξοφλημένο ότι το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Υπάρχουν ακόμα κάποιες αμφιβολίες. Αν όντως περάσει που είναι και το δικό μου βασικό σενάριο τότε θα δούμε μία καλύτερη αντίδραση», αναφέρει ο κ. Μονοκρούσος. 

Αυτή η εξέλιξη βραχυπρόθεσμα μπορεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση και στη συνέχεια το ενδιαφέρον των αγορών θα στραφεί στην επόμενη φάση που είναι το επόμενο πακέτο βοήθειας στη χώρα. Κατά τον κ. Μονοκρούσο, δύο ημερομηνίες είναι σημαντικές για τη συνέχεια. Η 3η Ιουλίου και η 11η του ίδιου μήνα (έκτακτη και τακτική αντίστοιχα συνεδρίαση του Eurogroup). Οι αγορές θα περιμένουν τις εξελίξεις από αυτές τις συνεδριάσεις. «Ουσιαστικά περιμένουν να δουν τι συμφωνία θα υπάρξει. 

Αν περάσει η συμφωνία που περιμένουν τώρα και η χώρα εξασφαλίσει τις δανειακές της υποχρεώσεις μέχρι το 2014, τότε μπορούμε να δούμε συνέχιση της βελτίωσης του κλίματος», σημειώνει. 

«Για το επόμενο διάστημα μέχρι και την 11η Ιουλίου οι αγορές ρίσκου σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι καλύτερες, αν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες εκτιμήσεις. Πιθανότατα θα δούμε καλύτερα επίπεδα και στα spreads και στα χρηματιστήρια. Πιο μεσοπρόθεσμα, τώρα, η αγορά θα επικεντρωθεί στο τι κάνει η κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις και την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου. Οι αγορές θα κινούνται ανάλογα με την πορεία του κυβερνητικού έργου», εκτιμά ο κ. Μονοκρούσος, ο οποίος σημειώνει ότι η προσοχή των αγορών θα παραμείνει στην περιφέρεια και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά. 

Έμφαση στη φοροδιαφυγή 

Δημόσιος τομέας και φοροδιαφυγή είναι κορυφαία ζητήματα για τον κ. Δημήτρη Σκαπινάκη, Διευθυντή Επενδυτικής Στρατηγικής της Marfin Egnatia Bank. «Δεν αρκούν οι αποκρατικοποιήσεις από μόνες τους ή μία κάθετη μείωση των φορολογικών συντελεστών ή συμμετοχή των επενδυτών», αναφέρει ο κ. Σκαπινάκης προκειμένου να «χειροκροτήσουν» οι αγορές. «Αυτά είναι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Ο καταλύτης για την άνοδο των τιμών είναι η σύλληψη της φοροδιαφυγής και η μείωση του δημόσιου τομέα» σημειώνει. 

Ο ίδιος πιστεύει ότι θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και θεωρεί πως και από τη μεριά των διαφωνούντων βουλευτών της πλειοψηφίας υπάρχει διάθεση συμβιβασμού και θα ήταν βαρύ το φορτίο για κάποιους να πάρουν στις πλάτες τους μία αποτυχία. Παράλληλα όμως θεωρεί πως υπάρχει και plan B και θα μας έδιναν κάποια χρήματα, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα στιγματιζόμασταν. 

Ο κ. Σκαπινάκης εκτιμά πως πιθανότατα να ψηφίσουν υπέρ του μεσοπρόθεσμου και κάποιοι άλλοι βουλευτές εκτός πλειοψηφίας. Τονίζει όμως πως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της χώρας. Η αγορά μπορεί να χαρεί προσωρινά και να δει υψηλότερα επίπεδα. Όμως το μεσοπρόθεσμο, για τον διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής της Marfin Egnatia Bank δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την αρχή της αλλαγής του γιατί δεν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι σωστό. Για παράδειγμα, σημειώνει πως έχει δίκιο η αντιπολίτευση αναφορικά με την κριτική που ασκεί στο κομμάτι των φόρων, αφού πληρώνουν πάλι οι γνωστοί. Όμως η αξιοπιστία μας στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλή και γι΄ αυτό πιέζουν από την Ευρώπη για λήψη μέτρων που φέρνουν σίγουρα έσοδα γιατί βλέπουν πως τους άλλους στόχους δεν μπορούμε να τους πετύχουμε. 

Μετά την ψήφιση λοιπόν, αναφέρει, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θα αλλάξει προς 2 κατευθύνσεις: Εκεί θα εστιάσουν και οι αγορές και ανάλογα με την εξέλιξη θα χειροκροτήσουν ή θα ανησυχήσουν. Η πρώτη κατεύθυνση είναι το κομμάτι μείωσης του δημοσίου και η δεύτερη είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν δεν πάρουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση πάλι η αγορά θα προβληματιστεί. Το κλειδί είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για τις βασικές αιτίες που δημιουργούν χρέος και έλλειμμα και να πείσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε. Αν δουν οι αγορές ότι κάνουμε κάτι πάνω σε αυτά τα θέματα τότε η αντίδραση θα έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα. «Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το νέο δάνειο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Άρα το Σεπτέμβριο θα γίνει ο έλεγχος για να δούμε αν θα πάρουμε τα νέα λεφτά. Αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει τότε τι θα κάνουμε», αναρωτιέται ο κ. Σκαπινάκης. «Θα βάλουμε κι άλλους φόρους; Καλή η ανάπτυξη που ζητά η αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορείς να την πετύχεις και εδώ κάνει λάθος», καταλήγει.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: