Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Μέτρα λιτότητας 40 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει την Πέμπτη η Ιταλία

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να εγκρίνει στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατά πληροοφορίες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι θα ανακοινώσει αλλαγές στο...
φορολογικό σύστημα, περικοπές σε δαπάνες για την υγεία και τη χορήγηση φαρμάκων, «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των νέων προσλήψεων, μείωση στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, «ψαλίδι» στις απολαβές βουλευτών, αλλά και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι πληροφορίες για τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο δήλωσε ότι «τα προσχέδια των μέτρων που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι θα έπρεπε να μελετηθούν από ψυχίατρο».

Ο Κροζέτο, πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας, τόνισε επίσης ότι «η στρατηγική αυτή αποδεικνύει ότι ο Τρεμόντι θέλει μόνο να βουλιάξει την κυβέρνηση», προσθέτοντας, επίσης ότι «έχει κουραστεί να ακούει τον συγκεκριμένο υπουργό να αναπτύσσει θετικές θεωρίες και να πράττει με λανθασμένο τρόπο από την στιγμή που το μόνο υπουργείο που αύξησε τις τρέχουσες δαπάνες, είναι εκείνο των Οικονομικών».

Ο Πάολο Μποναγιούτι, εκπρόσωπος τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι απόψεις του Κροζέτο είναι αυστηρά προσωπικές», αλλά οι σχολιαστές τονίζουν ότι είναι ενδεικτικές του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εν όψει της έγκρισης, την Πέμπτη, της δέσμης μέτρων 40 δισ. ευρώ.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι έκανε γνωστό από την μεριά του ότι «αντιτίθεται στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση και ο Μπερλουσκόνι δεν πρέπει γενικότερα να τραβήξουν υπερβολικά το σκοινί, διότι, στο τέλος, θα σπάσει».

Το κανάλι Rai Tre της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης μετέδωσε ότι «πρόκειται πιθανότατα να υιοθετηθεί και μια νέα σειρά περικοπών». Πρόκειται για περικοπές σε δαπάνες για την υγεία και την χορήγηση φαρμάκων, «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των νέων προσλήψεων, μείωση κατά τουλάχιστο τρία δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Τρεμόντι μελετά επίσης την απλούστευση του φορολογικού συστήματος με τρεις μόνο κλίμακες, που θα επιτρέπουν στα κρατικά ταμεία να επιβάλλουν φορολογία 20%, 30% και 40% στο εισόδημα των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, ο Τρεμόντι προτίθεται να μειώσει κατά περίπου 30% τις απολαβές βουλευτών, περιφερειακών και νομαρχιακών συμβούλων, προσαρμόζοντάς τις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η εφημερίδα Il Messaggero δημοσίευσε ένα προσχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, βάσει του οποίου επιβάλλονται περιορισμοί στα αυτοκίνητα που προσφέρει το ιταλικό κράτος σε διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών, βουλευτές και γερουσιαστές και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης: ο κυβισμός τους, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1.600 κ.ε.

Μόνη εξαίρεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας. Ο Τζούλιο Τρεμόντι σχεδιάζει επίσης να καταργήσει και το δικαίωμα των Ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αυτά, δωρεάν τρένα, κινητά τηλέφωνα και να απολαμβάνουν πολλά άλλα προνόμια μετά τη λήξη της θητείας τους.

Οι αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, όμως, είναι έντονες.

Το σχέδιο περικοπών προβλέπει επίσης, αρχής γενομένης από το 2012, όταν οι τοπικές, βουλευτικές εκλογές και δημοψηφίσματα συμπίπτουν το ίδιο έτος, θα πρέπει να τελούνται μαζί, την ίδια μέρα, προς εξοικονόμηση αξιόλογων χρηματικών ποσών.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με την δημόσια ραδιοφωνία RAI, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών έχει προβλέψει την βαθμιαία σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, αρχίζοντας από το 2013.

Θα προσπαθήσει, επίσης, να εντάξει στο τελικό κείμενο προς έγκριση την συνταξιοδότηση στα 65 έτη των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από το 2025.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα έσοδα από μετοχές και μερίσματα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σχεδιάζει την αύξηση της φορολόγησής τους, από το 12% στο 20% με μόνη εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: