Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Οι μετατάξεις στο Δημόσιο ίσως φέρουν και απολύσεις

Και σε απολύσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν σε ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ιδιωτικοποιούνται ή εξυγιαίνονται μπορεί να...
οδηγήσει η αξιολόγηση των μετατάξεών τους προς τον στενό δημόσιο τομέα από το ΑΣΕΠ. 
Την αξιολόγηση των μετατάξεων από την Ανεξάρτητη Αρχή προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης (σε συνέντευξή του χθες στον Βήμα FM),τονίζοντας ότι το σύστημα που θα εφαρμοστεί «θα επιβεβαιώνει αν όντως, όπως και στις προσλήψεις έτσι και στις μετατάξεις, κάποιος είναι άξιος να περάσει στο Δημόσιο». Το σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, επιχειρεί να σταματήσει «το τυφλό σύστημα των μετατάξεων» και ταυτόχρονα να αποτρέψει το «τυφλό σύστημα των απολύσεων».

Το ΑΣΕΠ, όπως εξήγησε, επιλέχθηκε ως εγγύηση της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας, ως «η μόνη αρχή που θα μπορούσε να αναλάβει μία τέτοια διαδικασία και να παρέχει τα απαραίτητα αντικειμενικά εχέγγυα για το ότι οι διαδικασίες θα οδηγούν στο ποιοτικό αποτέλεσμα που πρέπει να οδηγούν». «Κάποιοι θα κοπούν αν δεν αξίζουν πράγματι να συνεχίσουν να δουλεύουν στον δημόσιο τομέα, άρα δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σχεδιασμό που υπάρχει στο υπουργείο Εσωτερικών, η ανεξάρτητη Αρχή θα αξιολογεί τους πλεονάζοντες, υπό μετάταξη υπαλλήλους ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ανώνυμες εταιρείες, βάσει του υπηρεσιακού τους φακέλου, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και συνέντευξη. Από την κρίση αυτή του ΑΣΕΠ θα εξαρτηθεί πόσοι εξ αυτών πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα τεθούν, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται ύστερα από μετάταξη σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα. Σε περίπτωση που υπάρξει προσωπικό το οποίο δεν θα αξιολογηθεί ως ικανό για το Δημόσιο, θα «επιστρέφει» στον φορέα του, ο οποίος και θα αποφασίσει για την... τύχη του. Οπως όλα δείχνουν, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι πλέον άλλη από την «έξοδό» του.

«Κάποιος δεν είναι άξιος διότι δεν είναι επιμελής, δεν είναι ευσυνείδητος, δεν είναι συναδελφικά σε σχέση με τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεται εντάξει, αυτός δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτόματα πρέπει να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Στο άλλο άκρο, ωστόσο, όπως είπε, «και υπάρχουν ευτυχώς πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα, έχεις να κάνεις με εργαζομένους καταρτισμένους, εκπαιδευμένους, συγκροτημένους και απολύτως αποδοτικούς, αυτούς γιατί να τους χάσεις;» Ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε, πάντως, την πεποίθησή του ότι η αξιολόγηση δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις γιατί, όπως είπε, εάν ο υπάλληλος γνωρίζει ότι θα αξιολογηθεί, θα αποδώσει τα μέγιστα. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, βραχυπρόθεσμα, «απόλυση εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αντί να μεταταγούν προς τον δημόσιο τομέα, συνεπάγεται αύξηση του κόστους». «Πηγαίνοντας κανείς σε μία λύση, που ακόμη κι αν το δει μακροπρόθεσμα, δεν έχει δημοσιονομικό όφελος και βραχυπρόθεσμα έχει και δημοσιονομικό κόστος, νομίζω ότι θα ήταν τελείως ανόητο ή παράλογο με δημοσιονομικά κριτήρια να έλεγε κανείς απολύστε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
«Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για μετατάξεις, τονίζοντας πως «υπάρχει και άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος». Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα εάν το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι σε υπηρεσίες που πιθανόν να καταργηθούν, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνουν μετατάξεις, μέσω αξιοκρατικών κριτηρίων του ΑΣΕΠ. «Δεν είναι απόλυση και το ΑΣΕΠ έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ορθολογικά και δίκαια» υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: