Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούσαν πως το έργο του Ομπάμα είναι δύσκολο, καθώς η διαφορετική στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ έναντι των λαϊκών εξεγέρσεων στην περιοχή έχει απογοητεύσει μεγάλο τμήμα των μουσουλμάνων, ενώ το γεγονός ότι οι εξεγέρσεις αυτές έγιναν «χωρίς να χρειαστεί η βοήθεια της Ουάσιγκτον» έχει πείσει την κοινή γνώμη των χωρών αυτών πως «δεν έχουν ανάγκη τις ΗΠΑ».
Επιχειρώντας να εξισορροπήσει τις αντιφάσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ο Ομπάμα, πρώτον, προσέφερε οικονομική βοήθεια ύψους 2 δισ. δολ στην Αίγυπτο, καθώς και πακέτο αναπτυξιακής στήριξης στην Τυνησία, ώστε να αποδείξει πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον εκδημοκρατισμό στην περιοχή. Δεύτερον, παρότρυνε και άλλους ηγέτες -όπως τον πρόεδρο της Υεμένης- να εγκαταλείψουν την εξουσία, ενώ κάλεσε τα αυταρχικά καθεστώτα που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Μπαχρέιν, να προβούν σε μεταρρυθμίσεις και, τρίτον, υιοθέτησε ακόμη πιο σκληρή στάση έναντι του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Την ίδια ώρα ο Ομπάμα δεν δίστασε να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, ωστόσο οι αναλυτές επισήμαιναν πως αυτό δεν αρκεί για να δοθεί ώθηση στις «παγωμένες» ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Οπως υποστηρίζουν, οι ΗΠΑ έχουν μικρά περιθώρια ελιγμών σε ό,τι αφορά την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ -τον πρωθυπουργό του οποίου θα συναντήσει σήμερα-, το οποίο εμφανίζεται πιο ανασφαλές από ποτέ μετά την έναρξη της «Αραβικής άνοιξης». Ηδη χθες ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών που θα δημιουργήσει «ευάλωτα» σύνορα.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ
Μήνυμα... μετά θάνατον από Οσάμα
Μήνυμα... μετά θάνατον από Οσάμα
Ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν με επίκεντρο τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο κυκλοφόρησε μετά θάνατον στο Διαδίκτυο. Οπως ενημέρωσε χθες η διεθνής υπηρεσία παρακολούθησης και καταγραφής των διαδικτυακών τόπων, το μήνυμα αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες της Τζιχάντ και σε αυτό ο Οσάμα μπιν Λάντεν ακούγεται να εκφράζει τη χαρά του για τις νίκες των αντιφρονούντων στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
Επιπλέον, ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα προτείνει τη δημιουργία ενός Συμβουλίου που θα αναλάβει την παροχή επαναστατικών συμβουλών και να αποφασίζει ποια είναι η καλύτερη στιγμή για τη διάδοση των εξεγέρσεων στον μουσουλμανικό κόσμο. Οπως προτείνει μάλιστα ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα στο μήνυμα διάρκειας περίπου 12 λεπτών, «θα ήταν χρήσιμο» να δημιουργήσει ο καθένας ξεχωριστά έναν «προσωπικό θάλαμο επιχειρήσεων» από όπου θα παρακολουθούν τα γεγονότα και θα σχεδιάζουν δράσεις που θα έχουν στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες στον αραβικό κόσμο «να αποτινάξουν τα τυραννικά καθεστώτα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου