Την άκρη του νήματος στα ραδιενεργά απόβλητα που εντοπίστηκαν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη, ψάχνουν από τον «Δημόκριτο» και το υπουργείο Περιβάλλοντος, λίγες μέρες μετά τις νέες...
αποκαλύψεις για τα επικίνδυνα ευρήματα που χθες προκάλεσαν τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας.
Πρόσφατα στα απορριμματοφόρα των δήμων Θέρμης, Ευόσμου και Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν τα ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία ανίχνευσε ειδικό μηχάνημα που έχει προμηθευτεί ο ΧΥΤΑ.
Αν και το μηχάνημα «διάβασε» τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, δεν είναι ακόμη πιστοποιημένο από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να τεθεί σε κανονική λειτουργία και να θεωρούνται αξιόπιστα τα στοιχεία του, πράγμα που εκτιμάται ότι θα γίνει τις επόμενες ώρες.
«Τα ραδιενεργά απόβλητα χρειάζονται ειδικές στολές κατά το στάδιο της συλλογής και ειδική επεξεργασία που μπορεί να γίνει μόνο από τον “Δημόκριτο”» υποστηρίζει η ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία αναφέρει ότι οι επιθεωρητές παρακολουθούν την υπόθεση και θα συνεργαστούν με τον «Δημόκριτο».
Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει οργανωμένη μονάδα αδρανοποίησης των νοσοκομειακών αποβλήτων, η οποία όμως δέχεται ελάχιστες ποσότητες, όπως αποκαλύπτει η ειδική γραμματέας και δεν αποκλείει τα υλικά αυτά εκτός από νοσοκομεία ή διαγνωστικά κέντρα να προέρχονται και από απόβλητα στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
«Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και τέτοιου είδους απορρίμματα δεν είναι η πρώτη φορά που μπήκαν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν επίσημα και δεν μπόρεσαν να τα κρύψουν πάλι κάτω από το χαλί», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Οπως αναφέρει, το ίδιο είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια, όταν οι κάτοικοι σε επιτόπου έλεγχο απορριμματοφόρων εντόπισαν σακούλες με ιατρικά απόβλητα, όπως ορούς, ουροσυλλέκτες, σακούλες με αίμα, σύριγγες κ.λπ., αλλά τότε οι εργαζόμενοι επέμειναν ότι προέρχονται από σπίτια!
Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι επικίνδυνα και ραδιενεργά απόβλητα έμπαιναν ανενόχλητα στον ΧΥΤΑ από τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί, καθώς το μηχάνημα ανίχνευσης ραδιενέργειας τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγες ημέρες.
Οι Οικολόγοι αφήνουν υπόνοιες ότι «θρυμματίστηκαν και μοιράστηκαν σε περισσότερα φορτία, ώστε να μην ανιχνεύονται, και θάφτηκαν τελικά στον ΧΥΤΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου