Από την...
εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και την παγερή αδιαφορία των πολιτών, τελικά η 85χρονη μονάρχης κατάφερε -με τις προσεκτικές χειρονομίες και δηλώσεις- να κερδίσει ακόμα και τον Τζέρι Ανταμς. Καλά λόγια είχε ακόμα και ο «δύσκολος» με τον θεσμό Guardian.
Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της επίσκεψης, η Ελισάβετ επισκέφθηκε ένα από τα πλέον τουριστικά αξιοθέατα της χώρας: τον Βράχο του Cashel στον ιρλανδικό νότο.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο βράχος δημιουργήθηκε όταν ο διάβολος έφτυσε ένα κομμάτι, στη διάρκεια μιας μάχης με τον Αγιο Πατρίκιο (προστάτης των Ιρλανδών).
Αργότερα θα κλείσει την επίσκεψη με την μετάβασή της στην Αγγλική Αγορά του Κορκ.
Το ταξίδι της Ελισάβετ ήταν από κάθε άποψη ιστορικό: είναι η πρώτη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτεται τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η τελευταία επίσημη επίσκεψη είχε γίνει από τον παππού της Γεώργιο Ε' το 1911. Τότε η Ιρλανδία ήταν αποικία των Βρετανών.
Αρχικά εκφράστηκαν φόβοι σοβαρής αντίδρασης των Ιρλανδών, ενώ ακόμα και την παραμονή της επίσκεψης οι αστυνομικοί εξουδετέρωναν εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Παγερό ήταν και το κλίμα στους δρόμους, όπου έτσι κι αλλιώς κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να ανεμίσει σημαίες. Οι μόνοι που διαδήλωναν ήταν οι πολέμιοι της επίσκεψης.
Τελικά όμως η Ελισάβετ κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Λίγες ώρες μετά την άφιξη, κατευθύνθηκε στον Κήπο της Μνήμης, όπου τίμησε με ένα στεφάνι τους ήρωες του ιρλανδικού αγώνα για την ανεξαρτησία.
Μια άλλη τελετή στο προεδρικό μέγαρο είχε ικανοποιητική τηλεθέαση: σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της δημόσιας τηλεόρασης, την παρακολούθησαν 500.000 τηλεθεατές (σε μια χώρα 4,5 εκατομμυρίων).
Στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της η πρόεδρος της χώρας Μαίρη Μακ Αλις, η Ελισάβετ εντυπωσιάσε αρχικά, μιλώντας σε άπταιστα ιρλανδικά: A Úachtárain agus a chairde (αγαπητή πρόεδρε και φίλοι).Ακόμα και η πρόεδρος δεν έκρυψε την έκπληξή της.
Και όλα αυτά στην αίθουσα που κάποτε είχε δειπνήσει η βασίλισσα Βικτωρία, όπως παρατηρεί και ο αρθρογράφος του Guardian...
Στη συνέχεια η Ελισάβετ μίλησε με συμπάθεια για τους Ιρλανδούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία και αναγνώρισε τις δυσκολίες που πέρασαν οι διμερείς σχέσεις.
«Ίσως είναι το πιο κοντά σε βασιλική συγγνώμη» ήταν το σχόλιο του βρετανικού Τύπου.
Ακόμα και ο Τζέρι Ανταμς, ιστορικός ηγέτης του αγώνα στη Βόρειο Ιρλανδία, ο οποίος αρχικά είχε αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό την επίσκεψη, πλέον δηλώνει ότι το ταξίδι της Ελισάβετ ήταν θετικό.
Δεν έλειψαν και οι τηλεοπτικές εκπομπές, όπου ακούστηκαν όλες οι απόψεις για το ταξίδι. Ένας παρουσιαστής της ιρλανδικής τηλεόρασης απηύθυνε το ερώτημα σε Ιρλανδό βουλευτή: «Και πότε ζήτησε μια συγγνώμη ο IRA;»
«Το κουράγιο και η ειλικρίνεια και των δύο πλευρών απέφεραν καρπούς» σχολίασε αρθρογράφος των Irish Times, αναφερόμενος στις προσεκτικές χειρονομίες και των δύο πλευρών, αλλά και τον τρόπο που τελικά δύο γυναίκες αρχηγοί κρατών (μία βασίλισσα και μία πρόεδρος) χειρίστηκαν ένα τόσο διαφορετικό ταξίδι.
Το πιο χαρακτηριστικό σχόλιο ίσως είναι αυτό που έκανε ο ανταποκριτής του BBC στην Ιρλανδία: «Ήλθε, είδε και κατέκτησε τους σκεπτικιστές»...
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου