Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Economist: Αναδιάρθρωση με μοντέλο Μπρέιντι, για μείωση του χρέους στο μισό

Αναδιάρθρωση για δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, παρά με πιο «μετριοπαθείς» μεθόδους που θα βασίζονταν σε επιμήκυνση, θεωρεί επιβεβλημένη για την Ελλάδα ο βρετανικός Economist, λέγοντας πως οι ζημίες στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν σημαντικές μεν, αλλά διαχειρίσιμες. Η ΕΕ θα πρέπει να...
ακολουθήσει ένα μοντέλο Μπρέιντι, λέει το περιοδικό, καλώντας τις Βρυξέλλες να δράσουν σύντομα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, υποστηρίζει το περιοδικό, έχουν πλέον μετατοπίσει τη συζήτηση στην ΕΕ από το πώς θα αποφευχθεί μία αναδιάρθρωση στο με ποιον τρόπο θα διενεργηθεί -κάτι που θεωρεί θετικό, καθώς η ΕΕ «αναγνωρίζει ότι αυτή είναι αναπόφευκτη».

Το περιοδικό υποστηρίζει πως ιδιαίτερα η Γερμανία θέτει ως προτεραιότητα περισσότερο την ελαχιστοποίηση της ανάγκης της Ελλάδας για χρηματοδότηση με γερμανικά κεφάλαια και την προστασία των τραπεζικών της ιδρυμάτων που έχουν εκτεθεί σε ελληνικό χρέος, παρά τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Αυτές οι ανησυχίες, εκτιμά ο Economist, δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας πιο ήπιας αναδιάρθρωσης, που αναβάλλει απλώς τις πληρωμές αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Αντ' αυτού, λέει το περιοδικό, «η πραγματικότητα είναι πως το βάρος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό». 

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «σχέδιο Μπρέιντι», ανάλογο εκείνου του 1989 για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (που οφείλει την ονομασία του στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών) που μείωσε σημαντικά το βάρος του χρέους. «Μία τέτοια αναδιάρθρωση θα ήταν πλήγμα για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα τις ελληνικές, οι οποίες θα χρειάζονταν επιπλέον στήριξη» ομολογεί, αλλά το πλήγμα θα ήταν διαχειρίσιμο.

Το περιοδικό αναγνωρίζει επίσης ότι οι σχετικές αποφάσεις θα προκαλέσουν την αντίδραση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων (δείχνοντας και στις πρόσφατες εκλογές στο Ελσίνκι). Αυτός όμως, καταλήγει το περιοδικό, είναι ένας ακόμη λόγος οι κινήσεις να αποφασιστούν νωρίτερα, καθώς «όσο περισσότερο οι πολιτικοί λένε ψέματα στους πολίτες, τόσο πιο θυμωμένοι θα γίνουν στο τέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: