Ακόμη και με κατάργηση του εφάπαξ απειλούνται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι εάν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας, ενώ εκτιμάται ότι σε πολλά επικουρικά ταμεία, η περικοπή των συντάξεων μπορεί να φθάσει και το 50%. Τον κώδωνα του κινδύνου για την... κατάσταση όχι μόνο των επικουρικών ταμείων, αλλά και των ταμείων κύριας ασφάλισης, κρούουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τη μεταρρύθμιση του προηγούμενου χρόνου. Υπολογίζεται πως ανεργία, εισφοροδιαφυγή, χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων και χρέη προς τρίτους ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ.
Στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πρόνοιας (ΠΟΠΟΚΠ), οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν εκ των έσω τα προβλήματα του ασφαλιστικού, υποστήριξαν ότι ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, η οικονομική, οργανωτική και λειτουργική κατάσταση των ταμείων είναι σε χειρότερη φάση, ενώ οι επιπτώσεις από τις πολιτικές που ελήφθησαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, επιδείνωσαν την κατάσταση.
Η ανεργία θα κοστίσει στο σύστημα, απώλεια πόρων της τάξης των 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η εισφοροδιαφυγή, από το 15% που ήταν το 2001 εκτινάχθηκε στο 30%, με απώλειες για τα ταμεία άλλα 9 δισ. ευρώ το χρόνο. Οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων μόνο στο ΙΚΑ είναι περίπου 6 δισ. ευρώ, με την Ολυμπιακή να χρωστά τα 550 εκατ. ευρώ. Το ΙΚΑ χρωστά προς τρίτους οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑΜ και ΤΕΑΠΟΚΑ πάνω από 9,2 δισ. ευρώ.
Τρία χρόνια μετά τις ενοποιήσεις, στα ταμεία κυριαρχεί οργανωτικό χάος και κατάρρευση. Πλέον, παρατηρείται και σημαντική μείωση προσωπικού, καθώς μέχρι το τέλος του 2010 παραιτήθηκαν από το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών 3.700 εργαζόμενοι, από τους οποίους 2.300 είναι διοικητικοί και υγειονομικοί και 1.400 γιατροί. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα, εκκρεμούν περισσότερα από 110.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων (κύριες και επικουρικές) και πάνω από 53.000 αιτήματα για καταβολή βοηθήματος πρόνοιας (εφάπαξ).
• Οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων έχει αυξηθεί, ενώ για κάποια επικουρικά όπως το ΤΕΑΙΤ και το ΤΕΑΔΥ έχουν υπερδιπλασιαστεί.
• Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ασφαλισμένο μόνο στο ΙΚΑ χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 7-9 μήνες.
• Για ασφαλισμένο που υπάρχει αίτημα αναγνώρισης χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 9-12 μήνες. Ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση ξεπερνάει τους 15 μήνες.
• ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ, σε 7-9μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι από 12-15 μήνες.
• Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χορηγεί σύνταξη στους Δ.Υ. στους 8 περίπου μήνες, ενώ όταν έχουμε διαδοχική η καθυστέρηση είναι πάνω από 12 μήνες.
• Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΓΑ, με καθυστέρηση 5-6 μηνών, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12-15 μήνες. Στο ΕΤΑΑ οι χρόνοι απονομής των συντάξεων είναι διαφορετικοί για κάθε τομέα.
• η απονομή σύνταξης του Ταμείου Νομικών γίνεται σε 3-4 μήνες
• η απονομή σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ σε 10 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στο φορέα και πάνω από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική
• η απονομή σύνταξης στο ΤΣΑΥ σε 12 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στο φορέα και από 12-15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.
• Η απονομή σύνταξης στα Επικουρικά Ταμεία είναι ακόμα χειρότερη.
• Στο ΤΕΑΔΥ, για να πάρει ένας Δ.Υ. τη σύνταξή του, θα χρειαστούν πάνω από 2,5 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση θα ξεπεράσει τα 3 χρόνια. Στο Ταμείο σήμερα εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη.
• Στο ΕΤΕΑΜ ο χρόνος απονομής είναι από 15 μήνες έως και 2 χρόνια. Ενώ στο ΤΕΑΙΤ ο χρόνος αναμονής όταν υπάρχει ασφάλιση σε ένα Τομέα είναι: για το ΤΕΑΥΦΕ 18 μήνες ενώ όταν υπάρχει διαδοχική είναι πάνω από 24 μήνες, για το ΤΕΑΥΕΚ ο χρόνος αναμονής για όλες τις περιπτώσεις είναι πάνω από 3 χρόνια.
• Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει περιέλθει, εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σε μόνιμο αδιέξοδο.
• Το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου με βάση τα σημερινά δεδομένα για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια θα είναι 250 εκατ ευρώ ετησίως. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ βοηθήματος είναι σήμερα 39.000 (όταν πέρυσι την ίδια εποχή ήταν 19.000) και για να ικανοποιηθούν θα χρειαστούν πάνω από 1,7 δις ευρώ με τον χρόνο αναμονής να ξεπερνάει τα 3 χρόνια. Τα έσοδα του Ταμείου σήμερα αρκούν να καλύψουν δαπάνη για 500-600 εφάπαξ το μήνα.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εάν το Ταμείο δεν στηριχτεί οικονομικά άμεσα και αν δεν υπάρξουν νέοι πόροι χρηματοδότησης, με δεδομένη την πολιτική προσλήψεων στο Δημόσιο 1:7, οι ασφαλισμένοι του Ταμείου πρέπει να γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι θα έχουν δραματική περικοπή του εφάπαξ το επόμενο διάστημα, που προοπτικά μπορεί να φτάσει σχεδόν και μέχρι την κατάργησή του.
Καθώς μάλιστα, το επόμενο διάστημα οι επικουρικές συντάξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων, η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δραματικές περικοπές συντάξεων, που για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων θα φτάσει ακόμα και στο 50%.
Στο ΕΤΕΑΜ, το μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο του Ιδιωτικού Τομέα που βρίσκεται σε φάση πλήρους ωρίμανσης, άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το μηνιαίο έλλειμμα είναι πάνω από 30 εκατ ευρώ που σε ποσοστά αντιπροσωπεύει το 15% των παροχών του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο τέλος του 2011 το έλλειμμα του Ταμείου θα φτάσει τα 500 εκατ ευρώ περίπου. Το μοντέλο ενοποίησης που μέχρι σήμερα έχει επιλεγεί, με πρόσφατο παράδειγμα την ένταξη του Ταμείου της Γενικής Τράπεζας, φαίνεται ότι αυξάνει τα οικονομικά προβλήματά του Ταμείου.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου