Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Σαν Σήμερα: Κρήτη Vs Γερμανία 1944

Σαν σήμερα το 1944 πραγματοποιήθηκε η σημαντικότερη πράξη αντίστασης των Κρητικών κατά των γερμανών, η απαγωγή του Γερμανού διοικητή της φρουράς της Κρήτης, Χάινριχ Κράιπε, από Έλληνες αντάρτες και Βρετανούς κομάντος.

Το 1944 οι Κρητικοί αντιστέκονται με όποιο τρόπο μπορούν στους Γερμανούς κατακτητές που...
καταστρέφουν το νησί τους. Ήδη από το 1941 έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ανταρτικές ομάδες, αλλά και ολόκληρος ο κρητικός πληθυσμός βοηθά στην αντίσταση όπως μπορεί. Ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά δε σταματούν να κάνουν τη ζωή των Γερμανών δύσκολη.

Ωστόσο, η οργανωμένη κίνηση που θεωρείται η κορυφαία εκδήλωση της κρητικής αντίστασης είναι αναμφισβήτητα η απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Τον Απρίλιο του ’44 εθνικές ανταρτικές ομάδες και βρετανοί αξιωματικοί συνεργάζονται και οργανώνουν την απαγωγή του.

Αρχικά αποφασίζουν να τον συλλάβουν στη βίλα «Αριάδνη» στην οποία και διέμενε, κοντά στην Κνωσό. Για αυτό εγκαθίστανται σε ένα σπίτι κοντά στη βίλα. Μάλιστα, ο βρετανός λοχαγός Λι Φέρμορ, που έπαιρνε μέρος στο σχέδιο, είχε χρησιμοποιήσει καμένο φελλό προκειμένου να σκουρύνει τα φρύδια και τα μαλλιά του, ενώ είχε φορέσει κρητικά ρούχα, για να μοιάζει με Κρητικό και να περνάει απαρατήρητος. Ωστόσο, γρήγορα συνειδητοποίησαν πως ήταν πιο εύκολο να συλλάβουν το Γερμανό στρατηγό εν κινήσει.

Έτσι, το βράδυ της 26ης Απριλίου, οι βρετανοί λοχαγοί Λι Φέρμορ και Στάνλεϋ Μος φορώντας γερμανικές στολές, υποχρέωσαν το αυτοκίνητο να σταματήσει δήθεν για έλεγχο. Γρήγορα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ακινητοποίησαν το στρατηγό, τον φίμωσαν και τον έκρυψαν χαμηλά στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Ο Μος έκατσε στη θέση του οδηγού του Opel και ανέλαβε την οδήγηση, ο Φέρμορ φορώντας  το πηλίκιο του Κράιπε έκατσε στη θέση του συνοδηγού, ενώ τρία ακόμη άτομα της ομάδας έκατσαν πίσω και το αυτοκίνητο άρχισε να κατευθύνεται στους προς το Ρέθυμνο. Έξω από το χωριό Χελιανά εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο έχοντας πρώτα αφαιρέσει τις πινακίδες και πήραν το δρόμο για τον Ψηλορείτη. Εκεί, συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους άντρες της ομάδας.

Στο μεταξύ οι Γερμανοί έχοντας πλέον αντιληφθεί την απαγωγή άρχισαν τις προσπάθειες για την ανεύρεση του Κράιπε, ενώ στο δρόμο πυρπολούσαν χωριά και εκτελούσαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους για να πάρουν εκδίκηση. Οι δύο βρετανοί μαζί με τους άντρες της ομάδας τρομοκρατήθηκαν, αλλά δε λύγισαν. Με πολλή προσοχή κατέφυγαν στην τοποθεσία Καμπιά, κοντά στην ακτή, από όπου και κατάφεραν τελικά να μεταφερθούν μαζί με τον Κράιπε με μια αγγλική τορπιλάκατο στην Αίγυπτο.

Ο Κράιπε κατέληξε στον Καναδά, όπου παρέμεινε έγκλειστος σε στρατόπεδο αιχμαλώτων μέχρι το 1947. Το παράδοξο είναι πως μετά από πολλά χρόνια ο γερμανός στρατηγός επισκέφτηκε την Κρήτη, ενώ είναι γεγονός πως μέχρι το τέλος της ζωής του διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το βρετανό απαγωγέα του, Λι Φέρμορ ο οποίος σήμερα ζει στη Μάνη σε ένα σπίτι που σχεδίασε και έχτισε ο ίδιος.

Β.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: