Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η γραφομηχανή περνάει στην ιστορία


Με την έλευση των νέων τεχνολογιών κάποια πράγματα τα οποία μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, θεωρούνταν δεδομένα, παύουν να είναι. Τρανταχτό παράδειγμα η γραφομηχανή η οποία σε λίγο καιρό θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Στα γραφεία άλλωστε, μέχρι και πριν από μια δεκαετία, η γραφομηχανή, ήταν το βασικότερο αντικείμενο πάνω σε ένα γραφείο.


Η τελευταία εταιρία η οποία είχε απομείνει στον κόσμο και κατασκεύαζε μηχανικές γραφομηχανές ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά την παραγωγή. Η εταιρία ονομάζεται Godrej & Boyce και πλέον θα τροποποιηθεί έτσι ώστε να παράγει ψυγεία.
Η ιστορία της γραφομηχανής,ή του προδρόμου αυτής, δεν είναι γνωστή αλλά η πρώτη πατέντα για μια γραφομηχανή δόθηκε στον Άγγλο Χένρυ Μιλλ το 1714.
Έπρεπε να φτάσουμε όμως στο 1867 όπου ο Κρίστοφερ Σολς έφτιαξε μια αρκετά πρακτική μηχανή η οποία είναι πολύ κοντά ως προς τον σχεδιασμό της γραφομηχανής που γνωρίζουμε σήμερα.
Με την έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης, η γραφομηχανή έγινε βιομηχανικό προϊόν και βγαίνει μαζικά από το εργοστάσιο το 1873.
Μπορεί η γραφομηχανή να αποτελεί παρελθόν λοιπόν, αλλά μας άφησε σαν κληρονομιά, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Τα πληκτρολόγια των υπολογιστών καθώς και την διάταξη των γραμμάτων που υπάρχουν πάνω σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: