Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Νικήστε τον πονοκέφαλο!

Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι η συνηθέστερη δικαιολογία, προκειμένου να απορρίψετε ευγενικά τις ερωτικές προτάσεις της συντρόφου σας όταν δεν έχετε διάθεση, τι γίνεται, όμως, όταν δεν πρόκειται για απλή δικαιολογία, αλλά για πραγματικότητα;

Εάν λέτε τη φράση «το κεφάλι μου πάει να σπάσει» πιο συχνά και από το «καλημέρα» στην καθημερινότητά σας, τότε μάλλον...

αντιμετωπίζετε ένα χρόνιο πρόβλημα που πρέπει να εξετάσετε σοβαρά. Μάθετε τα είδη του πονοκέφαλου και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτόν, χωρίς παυσίπονα.


Τα είδη του
«Ο πονοκέφαλος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τους πρωτοπαθείς και τους δευτεροπαθείς. Οι κυριότεροι τύποι πρωτοπαθών είναι η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσεως και η αθροιστική κεφαλαλγία, ενώ οι πονοκέφαλοι που μπορεί να προκληθούν από διάφορες σοβαρές ή μη παθήσεις είναι οι δευτεροπαθείς. Οι κρίσεις πονοκεφάλου ενδέχεται να είναι αμφοτερόπλευρες ή ετερόπλευρες, να εμφανίζονται, δηλαδή ως ημικρανία και να περιλαμβάνουν ή όχι τον αυχένα» σημειώνει η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος.

Η συχνότητα εμφάνισής του ποικίλλει, αφού κάποιοι παρουσιάζουν καθημερινές κρίσεις, άλλοι κρίσεις σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, κρίσεις που μπορεί να διαρκούν επί ώρες ή κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα. «Πολλές φορές ο ασθενής έχει παράλληλα ανορεξία, ναυτία ή εμετό, ψυχολογικές εκδηλώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και αιμωδίες (μυρμηγκιάσματα)» λέει η ειδικός. Οι παθήσεις που συνήθως προκαλούν δευτεροπαθείς πονοκεφάλους μπορεί να είναι απλές, όπως η ιγμορίτιδα, προβλήματα όρασης και προβλήματα στα δόντια, αλλά και πιο σοβαρές που να αφορούν όγκο ή ανεύρυσμα εγκεφάλου. Οι πρωτοπαθείς ενδέχεται να οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες οι οποίοι σου προκαλούν συνεχώς ενοχλήσεις που σε ταλαιπωρούν σε μεγάλη συχνότητα, περιορίζοντάς σε από αρκετές δραστηριότητες στη ζωή σας.

Πόσο αθώος είναι;
«Οι άνθρωποι που υποφέρουν για χρόνια από παροξυσμούς πονοκεφάλου είναι αρκετοί στη σύγχρονη εποχή. Παρόλο δε που λανθασμένα θεωρείται από πολλούς ένα αθώο σύμπτωμα, ο πονοκέφαλος ενδέχεται να υποκρύπτει σοβαρό υποκείμενο νόσημα όπως καρκίνο του εγκεφάλου ή άλλα νεοπλάσματα, υπέρταση, νοσήματα του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης, λοιμώδη νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις», αναφέρει η γιατρός και προσθέτει: «Όταν κατά τον παθολογικό έλεγχο δεν ανευρίσκεται οργανική βλάβη και τα επεισόδια χρονίζουν, τότε πρόκειται για το καλοήθες σύνδρομο της υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας, το οποίο, παρά τον αθώο χαρακτήρα του, ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας».

«Φυσικά» και μπορείτε να μειώσετε το πρόβλημα!
Οι περισσότεροι, όταν έχουν πονοκέφαλο, καταφεύγουν στα παυσίπονα, κάτι όμως που δε συνιστά την ιδανική λύση, ειδικά όταν οι κρίσεις πονοκεφάλου είναι συχνές. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να τον αντιμετωπίσετε με τους πιο φυσικούς τρόπους, εφόσον η λεπτομερής ιατρική εξέταση αποδεικνύει ότι δεν οφείλεται σε παθολογική οργανική βλάβη.

Μαγνήσιο
Εάν υπήρχε μια μαγική συνταγή στο εν λόγω πρόβλημα, αυτή θα ήταν το μαγνήσιο. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν καταπολεμά το πρόβλημα, ανακουφίζοντας τους μυϊκούς σπασμούς ή αλλάζοντας τη χημεία του εγκεφάλου, παρ' όλα αυτά το ποσοστό επιτυχίας στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που έγινε στη Γερμανία, δόθηκαν στους ασθενείς 600 mg μαγνήσιο ή placebo εναλλακτικά. Έπειτα από 3 μήνες, όσοι κατανάλωναν μαγνήσιο είχαν κατά 42% λιγότερες κρίσεις πόνου, σε σχέση με τους υπόλοιπους που μείωσαν τα περιστατικά μόνο κατά 16%. Πρόσθεσε 400 mg μαγνήσιο δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) στη διατροφή σου μέσω συμπληρωμάτων. Εάν σε ένα μήνα ο πονοκέφαλός σας δεν έχει παρουσιάσει ύφεση, τότε πρόκειται για ανθεκτική στο μαγνήσιο κεφαλαλγία. Η χρόνια φαρμακευτική ή μέσω συμπληρωμάτων χρήση του μαγνησίου απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα καθαρτικά και η κατάχρηση αλκοόλ μειώνουν το μαγνήσιο του οργανισμού.

Άσκηση
Παρόλο που αποτελεί μια πολύ απλή λύση, οι περισσότεροι συνήθως την παραβλέπουν. Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης, όπως το μασάζ, μειώνει τη λειτουργική υπερ-αντιδραστικότητα του εγκεφάλου, όπως τονίζει η ειδικός. Ακόμη, βελτιώνει την κυκλοφορία, αυξάνει το οξυγόνο στο αίμα, επιφέρει ορμονική ισορροπία, μειώνει το στρες και ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευχαρίστησης.

Feverfew
Το βότανο αυτό, είναι άλλη μια ασφαλής, φυσική και αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημά σας. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ σε 72 εθελοντές, στους οποίους δόθηκε για διάστημα 8 μηνών feverfew ή placebo, βρέθηκε ότι η θεραπεία με το πρώτο μείωσε κατά πολύ τα περιστατικά έντονου πόνου. Επειδή, όμως, έχει αρκετά άσχημη γεύση, προτιμήστε τις κάψουλες feverfew.

Εκχύλισμα φλοιού ιτιάς (white willow bark)
Το εκχύλισμα αυτό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει τα συμπτώματα του πόνου. Αν και η δράση του αργεί σε σχέση με την ασπιρίνη, διαρκεί περισσότερο και δεν προκαλεί στομαχικές αιμορραγίες ή οποιεσδήποτε άλλες παρενέργειες. Μόνο σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας έχουν αναφερθεί εξανθήματα στο δέρμα, στομαχικές διαταραχές, ναυτία κ.ά.

Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
Η βιταμίνη αυτή εντοπίζεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, το κρέας, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και στις τροφές ολικής αλέσεως. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, βοηθά στην παραγωγή ενέργειας μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Όταν στο πλαίσιο μελέτης χορηγήθηκαν 400 mg βιταμίνης Β2 την ημέρα, για 3 μήνες, σε 49 πάσχοντες, βρέθηκε ότι τα συμπτώματα ημικρανιών μειώθηκαν κατά 68,2%. Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι η ριβοφλαβίνη σε υψηλές δόσεις μπορεί να σας προστατέψει από τους πονοκεφάλους. Η χρόνια φαρμακευτική ή μέσω συμπληρωμάτων χρήση απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.

Γρήγορες συμβουλές
Αποφύγετε το περιβάλλον με πολύ θόρυβο, το στρες και την υπερκόπωση.

Κάντε ένα τεστ στη διατροφή σας και δείτε ποια τρόφιμα ενδέχεται να επιδεινώνουν τις κρίσεις σας, έτσι ώστε να τα καταργήσετε. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένα διατροφικό ημερολόγιο.

Φροντίστε με σχολαστικότητα τα δόντια και τα μάτια σας, καθώς προβλήματα στις περιοχές αυτές αυξάνουν τη λειτουργική ευαισθησία του εγκεφάλου.

Οι θεραπευτές προτείνουν να πιέσετε με τα δάχτυλά σας την κορυφή του κεφαλιού σας για 30 δευτερόλεπτα, καθώς με αυτή την τεχνική ανακουφίζετε τον πόνο και την πίεση που προκαλείται από τους πονοκεφάλους τάσεως.

Φτιάξτε ένα μείγμα με 10% έλαιο δυόσμου μέσα σε λίγο αλκοόλ και τρίψτε με αυτό το μέτωπο και τους κροτάφους σας. Θα ανακουφιστείτε μέσα σε 15 λεπτά.

Ξεχωρίστε τα είδη του
Πονοκέφαλος τάσεως
Ο πόνος είναι έντονος στο μέτωπο, στους κροτάφους ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Δεν υπάρχει συχνά τάση για εμετό.

Ημικρανία
Προκαλεί έντονο πόνο εντοπιζόμενο στη μία πλευρά του κρανίου, δυσανεξία στο φως, στις μυρωδιές, στους θορύβους, τάση για εμετό, και συνήθως το άτομο δεν μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του.

Αθροιστική κεφαλαλγία
Έντονος πονοκέφαλος, ο οποίος εντοπίζεται στην ίδια πάντα πλευρά, συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο, ενώ παρατηρείται συχνά το συγκεκριμένο μάτι να δακρύζει, να κοκκινίζει ή να παρουσιάζει πτώση βλεφάρου. 



Πηγή: Περιοδικό Shape

Δεν υπάρχουν σχόλια: