Ήδη το κάπνισμα προκαλεί εκατομμύρια θανάτους ετησίως από διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιακά νοσήματα.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι το κάπνισμα στην μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη νόσο Αλτσχάιμερ όσο και για αγγειακή άνοια σε άνδρες και γυναίκες από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες», γράφει η Δρ Ρέιτσελ Γουίτμερ, ερευνήτρια στο Νοσηλευτικού Ιδρύματος Kaiser Permanente του Όκλαντ στην Καλιφόρνια.
Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα απειλεί τη δημόσια υγεία στην τρίτη ηλικία, όταν δηλαδή οι άνθρωποι έχουν ήδη μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.
Η ομάδα της Δρ Γουίτμερ ανέλυσε τις πληροφορίες που αφορούν 21.123 εθελοντές οι οποίοι έλαβαν μέρος σε έρευνα όταν ήταν σε ηλικία 50 με 60 ετών. Σχεδόν το 25% από αυτούς -και συγκεκριμένα 5.367 εθελοντές- διαγνώστηκαν με κάποιας μορφής άνοια κατά την επόμενη εικοσαετία, ενώ 1.136 διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ.
Εκείνοι που κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα την ημέρα κινδύνευαν περισσότερο από τη νόσο Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια.
«Η αύξηση του κινδύνου δεν αφορά μόνο όσους καπνίζουν πολύ. Δε σημαίνει ότι αν κάποιος καπνίζει λιγότερο δεν κινδυνεύει, αυτό είναι σίγουρο», είπε σε τηλεφωνική της συνέντευξη η Δρ Γουίτμερ.
Η ίδια είπε ότι σε σύγκριση με τους μη καπνίζοντες, οι καπνίζοντες πάνω από δύο πακέτα την ημέρα έχουν 114% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, 157% για νόσο Αλτσχάιμερ και 172% για αγγειακή άνοια.
Όπως εξήγησε, είναι δύσκολο να μελετήσει κάποιος τον αντίκτυπο του καπνίσματος στον εγκέφαλο γιατί συχνά όσοι καπνίζουν πολύ πεθαίνουν νωρίς από κάποια άλλη αιτία.
«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα βλάπτει γενικώς την υγεία. Αυτή (η έρευνα) πραγματικά προσθέτει το στοιχείο ότι επηρεάζεται και ο εγκέφαλος».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο που συνδέεται με το κάπνισμα. Επίσης 430.000 ενήλικες -μη καπνιστές- πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.
Μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι το παγκόσμιο κόστος αντιμετώπισης της άνοιας θα φθάσει τα 604 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, ποσοστό μεγαλύτερο του 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ότι αυτό το κόστος θα αυξηθεί κι άλλο καθώς ο αριθμός των πασχόντων θα τριπλασιαστεί ως το 2050.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου