Για σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο η Κομισιόν σε έκθεσή της, η οποία αναφέρει ότι άμεση συνέπεια αυτής της διαπίστωσης είναι το υψηλό εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Δεν κομίζει «γλαύκα ες Αθήνας» η Επιτροπή, αφού στη χώρα μας εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα.
Εχει άδικο όμως σε ένα σημείο της έκθεσης, όπου αναφέρεται σε χαμηλή εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού και περιορισμένη τεχνολογία και ανάπτυξη. Βεβαίως και δεν ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα είναι «Σίλικον Βάλεϊ», η γνωστή περιοχή ανάπτυξης τεχνολογίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, σε πολλούς τομείς έχει να παρουσιάσει τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία ωστόσο χάνονται εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι δύο Ελληνες έφτιαξαν μια εφαρμογή στον τομέα της πληροφορικής, η οποία έγινε αντικείμενο «πόθου» για όλες τις μεγάλες εταιρείες του πλανήτη, με την google να καταφέρει τελικά να επικρατήσει στον σχετικό πλειστηριασμό.
Γραφειοκρατία Η επιτυχία των δύο νέων από τη χώρα μας είναι τεράστια, αλλά αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι στην Ελλάδα χάνονται τα ταλέντα και τα μεγάλα μυαλά. Οι δύο Ελληνες προσπάθησαν να φτιάξουν εταιρεία εδώ, ώστε να προωθήσουν την εφεύρεσή τους, αλλά προσέκρουσαν στην αθάνατη γραφειοκρατία.
Και αναγκάστηκαν και πήγαν στις ΗΠΑ, όπου μέσω Ιντερνετ κατέθεσαν τα χαρτιά τους και δημιούργησαν μια εταιρεία σε διάστημα μόλις 15 λεπτών. Αυτά και άλλα πολλά έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλές επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, παρά τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει υψηλό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο, το 2009, οδήγησε σε συνολικό έλλειμμα της τάξης του 11% του ΑΕΠ. Αν δεν σταματήσει η Ελλάδα να... τρώει τα παιδιά της, αν δεν απλοποιηθούν οι διαδικασίες και αν δεν επενδυθούν κεφάλαια στην ανάπτυξη, τότε μάλλον και οι επόμενες εκθέσεις της ΕΕ θα είναι «κόλαφος» για την ελληνική ανταγωνιστικότητα, τη γνώση και την εξειδίκευση. Και η ελληνική οικονομία θα εξακολουθεί να είναι όμηρος δανειστών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου